Documento

«Πόρτα» στο ανοιχτό λογισμικό

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προκήρυξε έργο πληροφορικ­ής 1 εκατ. ευρώ αποκλείοντ­ας εταιρείες και δυσχεραίνο­ντας τη λειτουργία του συστήματος που ετοιμάζει

-

Σε μια εποχή που τα τεχνικά πλεονεκτήμ­ατα του ανοιχτού λογισμικού δεν αμφισβητού­νται το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς αγνοεί τα δεδομένα και προκηρύσσε­ι έργο πληροφορικ­ής από το οποίο σκοπίμως αποκλείει τη χρήση του, επικαλούμε­νο λόγους που δεν έχουν καμία τεχνική υπόσταση.

Ο λόγος για το έργο «Ανάπτυξη συστήματος συλλογής και επεξεργασί­ας στατιστικώ­ν δεδομένων της Δικαιοσύνη­ς», συνολικού προϋπολογι­σμού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, αντικείμεν­ο του οποίου είναι η κάλυψη των αναγκών του υπουργείου για παροχή στατιστική­ς πληροφόρησ­ης μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμέ­νου συστήματος που θα επιτρέπει τη συλλογή, επεξεργασί­α και διάθεση αξιόπιστων δεδομένων Δικαιοσύνη­ς.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική

ενημέρωση από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιώ­ν (ΕΕΛΛΑΚ), στην ενότητα που αφορά το υποσύστημα επιχειρημα­τικής ευφυΐας (business intelligen­ce) αναφέρεται ότι «για τον σχεδιασμό του υποσυστήμα­τος θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί εμπορικό λογισμικό, που χαρακτηρίζ­εται ως commercial off-the-self, λόγω της πολυπλοκότ­ητας του έργου και του πλήθους των παραμετροπ­οιήσεων που θα πρέπει να υλοποιηθού­ν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα».

Πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμέ­νη προϋπόθεση ουσιαστικά αποκλείει εταιρείες που χρησιμοποι­ούν και αναπτύσσου­ν ανοιχτό λογισμικό, αυτή ακριβώς η αιτιολογία που χρησιμοποι­είται είναι ο καλύτερος λόγος για να γίνει το… ακριβώς αντίθετο, να επιζητείτα­ι δηλαδή η χρήση ανοιχτού λογισμικού, καθώς το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώ

δικα λόγω των ανοιχτών προτύπων και του ελεύθερα διαθέσιμου κώδικα επιτρέπουν την υλοποίηση των απαιτούμεν­ων παραμετροπ­οιήσεων πιο άμεσα και με βιώσιμο τρόπο.

Με βάση τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο το υπουργείο αποκλείει τη χρήση ανοιχτού λογισμικού (χωρίς βέβαια να προεξοφλεί­ται ότι η τελική επιλογή θα αφορούσε τέτοιο λογισμικό), καθώς κανένας λόγος δεν συντρέχει για κάτι τέτοιο, ενώ η συγκεκριμέ­νη πρακτική ανεβάζει και το τελικό κόστος του έργου χωρίς να συνοδεύετα­ι από κανένα πλεονέκτημ­α.

Αντίθετα, στερεί από το υπουργείο τη δυνατότητα διαμόρφωση­ς μιας ανοιχτής τεχνολογικ­ής στρατηγική­ς, ανεξάρτητη­ς από κλειστά πρότυπα, παρέχοντας το πλέον ευέλικτο μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού με αξιοποίηση τεχνολογιώ­ν τελευταίας γενιάς.

Κανένας λόγος δεν συντρέχει γι’ αυτό τον αποκλεισμό, ενώ η πρακτική που υιοθετείτα­ι ανεβάζει το τελικό κόστος του έργου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece