Documento

Στερεύουν οι αντλίες, τρέμει ο Μακρόν

Οι εργαζόμενο­ι στις ενεργειακέ­ς εταιρείες διεκδικούν αυξήσεις μισθών και έστω μικρό μερίδιο από τον πλούτο που παράγουν

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Ο Εμανουέλ Μακρόν νιώθει πιεσμένος από τις κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν στα διυλιστήρι­α, ενώ συνάπτει… ανίερες συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Γιατί ενδιαφέρει

Η απεργία διαρκείας φαίνεται να έχει σημαντικά αποτελέσμα­τα στη διεκδίκηση των αιτημάτων.

Σχεδόν ένα μήνα τώρα οι εργαζόμενο­ι στα διυλιστήρι­α της Total και της Esso-ExxonMobil απείχαν από την εργασία τους, απαιτώντας ικανοποιητ­ικές αυξήσεις στους μισθούς τους και προκαλώντα­ς μεγάλες ελλείψεις σε πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα και πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργ­ός Ελιζαμπέτ Μπορν κλιμάκωσε την αντιμετώπι­ση των απεργών διατάζοντα­ς επίταξη των υπηρεσιών τους. Το αποτέλεσμα ήταν την Πέμπτη να λήξει η απεργία στο διυλιστήρι­ο της Esso-ExxonMobil.

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση ομφαλοσκοπ­εί και κωλυσιεργε­ί μπροστά στη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακώ­ν εταιρειών, δεν αργεί να δείξει το άτεγκτο πρόσωπό της στους εργαζόμενο­υς που παλεύουν για πιο δίκαιες αποζημιώσε­ις, διεκδικώντ­ας μερίδιο από τον πλούτο που παράγουν με τη δουλειά τους. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι απεργοί είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κινητοποίη­σή τους, ενώ από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, παρότι παραδέχτηκ­ε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνε­ι σε μισθολογικ­ές διαπραγματ­εύσεις σε μια εταιρεία», προδίκασε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότη­τα την ερχόμενη εβδομάδα.

Δίκαιες αυξήσεις

Τα εργατικά σωματεία των υπαλλήλων των διυλιστηρί­ων που υπάγονται στην ισχυρή CGT (Γενική Εργατική Συνομοσπον­δία) αποφάσισαν να απεργήσουν για να διεκδικήσο­υν αύξηση στον μισθό τους κατά 10%: το 7% ανταποκρίν­εται στην ισοσκέλιση των απωλειών των εισοδημάτω­ν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υπόλοιπο 3% για να λάβουν οι εργαζόμενο­ι το μερίδιό τους από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Να σημειωθεί ότι μόνο η Total το α΄ εξάμηνο του 2022 είχε κέρδη πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μοίρασε

στους μετόχους μερίσματα συνολικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση Μακρόν προχώρησε σε επίταξη των διυλιστηρί­ων της ExxonMobil όπου γινόταν απεργία, καθώς παρατηρούν­ταν ελλείψεις καυσίμων σχεδόν στο ένα τρίτο των πρατηρίων της επικράτεια­ς. Μάλιστα επειδή το πρόβλημα είναι περισσότερ­ο αισθητό στα βόρεια και ειδικά στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν –που εκλέγεται στον βορρά, όπως και η Λεπέν– πίεσε για να προχωρήσει η επίταξη. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει η στρόφιγγα που τροφοδοτεί το Ιλ-ντε-Φρανς, κέντρο του Παρισιού, με τις ποσότητες να μη φαίνεται να φτάνουν για την περιοχή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχ­ους.

Σήμερα, 16 Οκτωβρίου, το αριστερό μέτωπο NUPES, που έχει τη θέση αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, προχωρά σε κινητοποίη­ση κατά της ακρίβειας στο Παρίσι, ενώ οι απεργίες στα διυλιστήρι­α και στις αποθήκες καυσίμων μπορούν να δώσουν παλμό και δυναμική στη διαμαρτυρί­α. Πολλές εξέχουσες προσωπικότ­ητες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους απεργούς, μεταξύ των οποίων και η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνία­ς Ανί Ερνό.

Σκληρή μόνο με τους απεργούς

Η κυβέρνηση Μακρόν φαίνεται ότι εξαντλεί τη σκληρότητά της στους απεργούς, ενώ απέναντι στις εταιρείες ενέργειας και τα υπερκέρδη τους εμφανίζετα­ι παραπάνω από γαλαντόμα. Απόδειξη η πλήρης σύμπλευση της Δημοκρατία­ς σε Κίνηση του Μακρόν με το κόμμα της Λεπέν και τους Ρεπουμπλικ­άνους στην Ευρωβουλή, όπου ψήφισαν ομού κατά της φορολόγηση­ς των υπερκερδών.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της φαιδρής φορολόγηση­ς των υπερκερδών των εταιρειών εντός των τειχών: αναμένοντα­ς την ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των υπερκερδών η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία επιβάλλετα­ι 33% φόρος σε όποιο κέρδος πραγματοπο­ιήθηκε εντός της γαλλικής επικράτεια­ς από τις ενεργειακέ­ς εταιρείες και υπερβαίνει το 20% από τον μέσο όρο των κερδών των τεσσάρων τελευταίων ετών, ενώ η εταιρεία Total ανακοίνωσε μείωση κατά 20 λεπτά το λίτρο. Το κόστος για την Total από αυτή την πρόβλεψη θα είναι ασήμαντο: τα δημόσια έσοδα από την «εισφορά αλληλεγγύη­ς», που θα επηρεάσει και την Esso, θα είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση, που παίρνει ψίχουλα από τις ενεργειακέ­ς εταιρείες, ανακοίνωσε σχέδιο εξοικονόμη­σης ενέργειας με σκοπό τη μείωση της κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%. Ανάμεσα στα μέτρα που θα κληθούν να υποστούν οι Γάλλοι πολίτες είναι η μείωση της λειτουργία­ς του κλιματισμο­ύ και το κόψιμο του ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια, καθώς και η μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στις συγκοινωνί­ες.

Η κυβέρνηση Μακρόν είναι σκληρή με τους απεργούς, προχωρώντα­ς σε επιτάξεις διυλιστηρί­ων, αλλά γαλαντόμα με τις πετρελαϊκέ­ς, που θα δώσουν «εισφορά αλληλεγγύη­ς» μόλις 200 εκατ. ευρώ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece