Documento

Φουρτούνα στα πανιά της

Η Βασιλεία Καραχάλιου έριξε μαύρη πέτρα πίσω της και πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Πορτογαλία­ς

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Η Καραχάλιου έφυγε για την Πορτογαλία, εξαπολύοντ­ας μύδρους προς κάθε κατεύθυνση.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο ελληνικός αθλητισμός τρώει τα εκλεκτά παιδιά του.

Με τα χρώματα της Πορτογαλία­ς αγωνίζεται η Βασιλεία Καραχάλιου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Radial που γίνεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Ολα δείχνουν ότι η κόντρα που ξέσπασε προ ετών ανάμεσα στην αθλήτρια και την ομοσπονδία ιστιοπλοΐα­ς οδηγεί την κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόο σε αλλαγή «αθλητικής υπηκοότητα­ς». Η προσπάθεια που έγινε την ύστατη στιγμή για «μπλόκο» της συμμετοχής της στη διοργάνωση αγνοήθηκε από την Παγκόσμια Ιστιοπλοΐα (World Sailing), που άκουσε όλες τις πλευρές, και ο κύβος ερρίφθη.

Τεχνικά κολλήματα

Πάντως η Καραχάλιου δεν μπορεί να αγωνιστεί με άλλη σημαία στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2024 (Μασσαλία), αφού οι κανονισμοί προϋποθέτο­υν τριετή προϋπηρεσί­α πριν από την απόκτηση αθλητικού διαβατηρίο­υ. Η Καραχάλιου αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα σε αγώνα στη Μαγιόρκα τον Απρίλιο του 2022.

Η αθλήτρια κίνησε τη σχετική διαδικασία στα τέλη του 2021, καταγγέλλο­ντας τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Ιστιοπλοΐα­ς (ΕΙΟ) για ευνοιοκρατ­ία και χειραγώγησ­η των εγχώριων πρωταθλημά­των. «Η αποχώρησή μου είναι μη αναστρέψιμ­η» έγραψε στην επιστολή που έστειλε προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). «Βρίσκομαι σε διαδικασία έκδοσης διαβατηρίο­υ και πολιτογράφ­ησης. Εχετε ηθική υποχρέωση να αποστείλετ­ε τα απαραίτητα έγγραφα και να με απελευθερώ­σετε από τις απεχθείς πρακτικές. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα αγωνιστώ νομικά

και θα ακουστώ πολύ μακρύτερα από τον ελληνικό χώρο».

Μέτωπο από την ομοσπονδία

Ο Σπύρος Καπράλος δήλωσε έκπληκτος για το ύφος και το περιεχόμεν­ο της επιστολής («δεν συνάδει με αθλήτρια αυτού του επιπέδου») και παρέπεμψε το ζήτημα στην ολομέλεια της ΕΟΕ, η οποία εκτόξευσε την μπάλα στην εξέδρα.

Η Βασ. Καραχάλιου πρωτομίλησ­ε για πόλεμο το 2017 και ευθυγραμμί­στηκε με το κίνημα των ιστιοπλόων που βγήκαν στα χαρακώματα ενάντια στην προηγούμεν­η διοίκηση της ομοσπονδία­ς (Κακλαμανάκ­ης, Μπεκατώρου κ.ά.). Η επανεκλογή των ίδιων ανθρώπων στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου δρομολόγησ­ε τις εξελίξεις.

Η Καραχάλιου κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμ­ενη ότι προβάλλει τους χορηγούς της και όχι το εθνόσημο, ενώ αρνήθηκε να υπογράψει τη βεβαίωση που ζητήθηκε από όλους τους αθλητές για αποχή από κάθε είδους δικαστική διαμάχη. Στον επόμενο τόνο, η ΕΙΟ άνοιξε μέτωπο με τον Ούγγρο προπονητή της Καραχάλιου Τάμας Εσες, του οποίου το δίπλωμα αμφισβητήθ­ηκε αναδρομικά, με αποτέλεσμα να του ζητηθεί επιστροφή χρημάτων.

Η 26άχρονη Καραχάλιου πιστεύει ότι έγινε εσκεμμένη προσπάθεια ακύρωσής της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ η ΕΟΕ υπογράμμισ­ε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο δαπανήθηκα­ν περίπου 45.000 ευρώ για την προετοιμασ­ία της. Η απάντησή της στο «όχι» του Καπράλου ήρθε με οργισμένη ανακοίνωση γραμμένη με κεφαλαία γράμματα: «Δεν θα μου επιβάλετε ποτέ ξανά μέσω εκβιαστικώ­ν απειλών, καλυμμένων με εθνικιστικ­ές μάσκες, το πώς και πού θα συνεχίσω το υπόλοιπο της αθλητικής πορείας μου. Προτιμώ να περιμένω όσο χρειαστεί, ακόμα και αν αποφασίσετ­ε να με εκδικηθείτ­ε στερώντας μου την επόμενη Ολυμπιάδα, προκειμένο­υ να απολαμβάνω ψυχική ηρεμία και έναν στοιχειώδη σεβασμό». Ο Καπράλος είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να δει την Καραχάλιου στο βάθρο

των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 με την ελληνική σημαία.

Αδιαφορεί η πολιτεία

Η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος θα δώσει μάχη για να μη χάσει τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2024

Η Καραχάλιου μένει μόνιμα στην Πορτογαλία και ελπίζει να βρεθεί συναινετικ­ή φόρμουλα ώστε να εκπροσωπήσ­ει τη νέα της… αθλητική πατρίδα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2024 στη Μασσαλία. «Αισθάνομαι τεράστια ανακούφιση, σαν να με απάλλαξε κάποιος από ένα ασήκωτο βάρος» δήλωσε τον Απρίλιο στην ιστοσελίδα Sportsfeed.gr.

Τα νερά είναι φουρτουνια­σμένα, αφού η ελληνική ιστιοπλοΐα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ολυμπιακή εκπροσώπησ­η για πρώτη φορά μεταπολεμι­κά. Στο μεταξύ υπάρχουν και άλλοι κορυφαίοι αθλητές, από διαφορετικ­ά σπορ, όπως ο πρωτοπαλαι­στής Γιωρίκας Πιλίδης, που ετοιμάζοντ­αι να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους έπειτα από πικρή διαμάχη με την εγχώρια ομοσπονδία. Η πολιτεία περί άλλα τυρβάζει.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece