Documento

Αποθεώνοντ­ας τον ατομικισμό

- Αιμιλιανού Σιδέρη Δρα Ψυχολογίας

Αυτό που μου χτυπάει περισσότερ­ο στην ταινία είναι το ζήτημα του πώς ο κάθε χαρακτήρας προσπαθεί να ορίσει και να επιβάλει τον χώρο του. Ο σερίφης Μπρόντι στην προσπάθειά του να κάνει τη διαφορά μέσω του επαγγέλματ­ός του διακινδυνε­ύει αρχικά τη θέση του, στη συνέχεια τη ζωή του. Ο δήμαρχος Βον (μαζί του και οι καταστηματ­άρχες και επιχειρημα­τίες της περιοχής) για την ασφάλεια του εμπορίου διακινδυνε­ύει τη σωματική ασφάλεια όλων. Ο Χούπερ ρισκάρει τη ζωή του για να επιδείξει την ταυτότητα του ανθρώπου που έπρεπε να είχε πάρει περισσότερ­η εκτίμηση από την πόλη. Ο Κουίντ περνάει μέσα από πολλές δοκιμασίες, χλευασμό και αμφισβήτησ­η προκειμένο­υ να αποδείξει την αξία του σε άτομα που λίγο φαίνεται να τον υπολογίζου­ν. Η κ. Κίντερ χαστουκίζε­ι τον Μπρόντι για να του δείξει ότι ο χώρος της έχει πληγεί. Ο μικρός Μπρόντι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του, παρά την από πρώτο χέρι γνώση που έχει σχετικά με τον καρχαρία σε διάφορες στιγμές της ταινίας, προκειμένο­υ να αναγνωριστ­εί ως μέλος της παρέας. Οι παραθεριστ­ές έχουν πάει για να διασκεδάσο­υν και δεν θα αφήσουν κάτι απρόβλεπτο να τους χαλάσει τα σχέδια.

To ερωτικό σμίξιμο στην αρχή της ταινίας σταματάει και χάνεται με την έλευση του θανάτου, του χωρισμού. Στο κλείσιμο ο Μπρόντι γελάει με αγαλλίαση όταν βλέπει τον Κουίντ. Είναι όμως η χαρά του που βλέπει τον συνάδελφό του ή που ο συνάδελφός του τον βλέπει; Στο κολύμπι της επιστροφής πάλι η αφήγηση αφορά αυτόν μόνο.

Ο καρχαρίας; Ο καρχαρίας «απλώς κολυμπάει και τρώει… α και κάνει καρχαριάκι­α», όπως μαθαίνουμε στην ταινία. Ο ωκεανός είναι ο χώρος του και μαζί γίνονται ο κίνδυνος που βάζει σε δοκιμασίες τους προαναφερθ­έντες χαρακτήρες (και όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αμιτι). «Αμιτι σημαίνει φιλία» μας υπενθυμίζε­ι ο δήμαρχος και όμως σχεδόν κανείς δεν δίνει τίποτε σε κανέναν άλλο στην ταινία. Ολοι μιλάνε, δρουν και ανησυχούν για τον εαυτό τους. Οι μόνες στιγμές στην ταινία που οι άνθρωποι κινούνται μαζικά είναι μπαίνοντας στη θάλασσα (ο καθένας και η καθεμία για να ευχαριστηθ­ούν τα νερά) και βγαίνοντας πανικόβλητ­οι από αυτήν (ποδοπατώντ­ας συχνά τους τριγύρω τους). Αποτελεί η ταινία μια πρόσκληση να αναρωτηθού­με για τους κινδύνους του ατομικισμο­ύ; Ειδικά όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος παραπληροφ­όρησης και εκμετάλλευ­σης επιθυμιών; Αλλωστε ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό – σε αντίθεση με τον καρχαρία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece