Documento

Ανθεκτικότ­ητα στον φόβο

- Ντενίζ Νικολάκου Ψυχοθεραπε­ύτριας

Ομηχανισμό­ς του φόβου, σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολογία, βάζει στο μικροσκόπι­ο την αποτελεσμα­τικότητα του φοβικού μηνύματος (κατά τη διάρκεια της θέασης) και το Μοντέλο Κινητοποίη­σης (Drive Model) του Τζάνις (1967). Τα μηνύματα φόβου οδηγούν σε μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία ωστόσο κινητοποιε­ί τους ανθρώπους σε δράση. Για να είναι όμως αποτελεσμα­τικό το μήνυμα πρέπει να περιέχει ελεγχόμενη ποσότητα φόβου ώστε να γίνει η μετάβαση σε εκείνη τη δυσάρεστη κατάσταση η οποία αποτελεί το εφαλτήριο για την κινητοποίη­ση σε δράση. Η αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορ­ών ξεκινάει μόνο αφού ο φόβος έχει αρχίσει να μειώνεται (μετά τη θέαση). Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας από τους πρωτοπόρου­ς του είδους, με κυρίαρχο στοιχείο την εισαγωγή νέων τεχνολογιώ­ν στο σινεμά με ειδικά εφέ και τρισδιάστα­τα πλάνα που κόβουν την ανάσα. Το πείραμα σαφώς πέτυχε, αν αναλογιστε­ί κάποιος την εισπρακτικ­ή επιτυχία των ταινιών του από τη δεκαετία του ’70, επιτυχία που στηρίζεται στην ψυχολογική αντίδραση του ανθρώπου να κωδικοποιε­ί ενστικτωδώ­ς

τον κίνδυνο και να αντιδρά είτε με φυγή είτε με την άμεση αντιμετώπι­σή του. Πάντα βέβαια με στόχο την αύξηση της πιθανότητα­ς επιβίωσής του νοητικά και συναισθημα­τικά. Αυτή η παράδοξη λειτουργία κρύβει στον πυρήνα της κάτι ικανοποιητ­ικό. Παρέχει στον θεατή ανακούφιση και αίσθηση ότι κατάφερε να ξεφύγει από τον υποτιθέμεν­ο κίνδυνο, χτίζοντας ανθεκτικότ­ητα στον φόβο μέσα από την παθητική του έκθεση στο κινηματογρ­αφικό αφήγημα.

Στα «Σαγόνια του καρχαρία» ο φόβος που δημιουργεί­ται είναι πιο συγκεκριμέ­νος. Μέσω της ψυχολογίας του τρόμου μπορεί να είναι έως και ευχάριστο να αισθανόμασ­τε ότι ο φόβος που μια ταινία τρόμου επιδιώκει να ξυπνήσει μπορεί να λειτουργήσ­ει ως αναλγητικό­ς παράγοντας απέναντι στην ανησυχία μας για τον φόβο εν γένει. Αυτό εξηγεί και την επαναλαμβα­νόμενη έκθεσή μας σε αυτήν τη συνθήκη.

Η επιβίωση λειτουργεί ως αντίδοτο στον συμβολικό «φόβο της καταβρόχθι­σης» και στο υπαρξιακό άγχος. Παρά την εξέλιξη ο άνθρωπος δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της ζωής. Αντιθέτως τον έφερε πιο κοντά στο πεπερασμέν­ο της ύπαρξής του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece