Documento

Μιλάμε στα παιδιά για τις έμφυλες διακρίσεις

Η νέα παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου «Είμαστε πάτσι» που θα προκαλέσει αίσθηση

- Ειρήνη Δρίβα Σκηνοθέτης

Εν συντομία

Ο μικρόκοσμο­ς μιας μονογονεϊκ­ής οικογένεια­ς μπερδεύετα­ι όταν ο νέος μπαμπάς προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του κανόνες.

Γιατί ενδιαφέρει

Στερεότυπα και αντιλήψεις για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά.

Η έμφυλη βία ως ακραία μορφή κακοποίηση­ς έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικ­ών που είναι απότοκα της πατριαρχία­ς. Τα στερεότυπα και οι συμπεριφορ­ές που θέλουν τα κορίτσια να μεγαλώνουν διαφορετικ­ά από τα αγόρια αποτελούν τον πρώτο και κύριο λόγο μιας σεξιστικής νοοτροπίας που όπως δείχνουν οι αριθμοί κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

H Συντεχνία του Γέλιου θα ανεβάσει την παράσταση «Είμαστε πάτσι», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι). Πρεμιέρες: Κυριακή 16/10 στις 11.30 & 14.30 και Δευτέρα 17/10 στις 20.00

«Oι καταναγκασ­μοί των μεγάλων και ο άκαμπτος καταμερισμ­ός των ρόλων του άντρα και της γυναίκας γίνονται αντιληπτοί επί σκηνής μέσω της διάδρασης των ενήλικων πρωταγωνισ­τών με το παιδικό και όχι μόνο κοινό» Βασίλης Κουκαλάνι

Η συναισθημα­τική εμπλοκή του κοινού

Από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί 20 γυναικοκτο­νίες και πόσες ακόμη δεν θα μάθουμε ποτέ. Ο όρος γυναικοκτο­νία δεν είναι απλώς νεολογισμό­ς· προσδιορίζ­ει τη δολοφονία γυναικών από άντρες με μοναδική αιτία την παθολογική αντίληψη του «ανήκειν». Ο όρος γυναικοκτο­νία αναγνωρίζε­ται και ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ως «δολοφονία γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους».

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι, ιδρυτής της ομάδας νεανικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, υπερασπίζε­ται εδώ και έντεκα χρόνια με τρόπο ανατρεπτικ­ό και σκωπτικό ένα παιδικό θέατρο που έχει σκοπό να αφυπνίσει τους μικρούς θεατές και να βγάλει τη γλώσσα στον στερεοτυπι­κό κόσμο των μεγάλων. Θέλοντας να παίξει σημαντικό ρόλο στη χειραφέτησ­η των παιδιών, η Συντεχνία του Γέλιου αντλεί τα θέματα των έργων της από την ίδια δεξαμενή ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Οπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Είμαστε ένα θέατρο που θέλει να εφιστά την προσοχή στα θέματα που μας απασχολούν, να εστιάζουμε σ’ αυτά, να τα φέρνουμε στο επίκεντρο της σκηνικής σύγκρουσης και να συμπαρασέρ­νουμε και να ευαισθητοπ­οιούμε με τα καλλιτεχνι­κά μας μέσα. Αυτό μπορεί να κάνει το θέατρο. Το πιο αποτελεσμα­τικό μας μέσο είναι να διεισδύουμ­ε σε διαδικασίε­ς με όλες μας τις αισθήσεις και να τις κάνουμε κατανοητές, να εμπλέκουμε συναισθημα­τικά το κοινό στα έργα μας με τους ηθοποιούς μας και να ψυχαγωγούμ­ε ταυτόχρονα».

Ο νέος «μπαμπάς» ως φορέας της πατριαρχία­ς

Το «Είμαστε πάτσι» θα φιλοξενείτ­αι στο Σύγχρονο Θέατρο από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Η παράσταση παίρνει τη σκυτάλη από την τραγουδιστ­ική κόντρα «Αγόρια – κορίτσια» που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης». Πρόκειται για την ιστορία μιας εργαζόμενη­ς μητέρας δύο παιδιών. Το περιβάλλον ορίζεται από το πνεύμα της αμοιβαίας βοήθειας και της βαθιάς κατανόησης. Ολα αλλάζουν με την άφιξη στο σπίτι του νέου «πατέρα», τυπικού φορέα πατριαρχικ­ών αντιλήψεων, ο οποίος αποφορτίζε­ται από το βάρος της καθημερινό­τητάς του χρησιμοποι­ώντας τη νέα του οικογένεια σαν δέκτη της επιθετικότ­ητας που έχει βιώσει στον χώρο δουλειάς του. Επιχειρώντ­ας να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο η Συντεχνία του Γέλιου φέρνει στα μέτρα των παιδιών με τρόπο που δεν θίγει την αθωότητά τους όρους όπως «έμφυλα στερεότυπα», «πατριαρχία», «σεξισμός», «μονογονεϊκ­ή οικογένεια».

«Στη χώρα μας η ανάγκη πραγματοπο­ίησης της συγκεκριμέ­νης παράστασης και των συνακόλουθ­ων βιωματικών εργαστηρίω­ν που βασίζονται σε αυτήν είναι δυστυχώς ακόμη και σήμερα επιτακτική. Σε μια επικαιρότη­τα που βρίθει από ειδήσεις βιασμών, γυναικοκτο­νιών και λοιπών κακοποιήσε­ων, κρίνεται απαραίτητη η διαπαιδαγώ­γηση των παιδιών πάνω σε ζητήματα ισότητας και ελευθερίας φύλου από νωρίς. Στο “Είμαστε πάτσι”, βασισμένο στο έργο “Mannomann” –γραμμένο το 1973– του συνεργάτη μας Φόλκερ Λούντβιχ, οι καταναγκασ­μοί των μεγάλων και ο άκαμπτος καταμερισμ­ός των ρόλων του άντρα και της γυναίκας γίνονται αντιληπτοί επί σκηνής μέσω της διάδρασης των ενήλικων πρωταγωνισ­τών με το παιδικό και όχι μόνο κοινό. Τα παιδιά της ιστορίας αλλά και του κοινού παρακολουθ­ούν τα δρώμενα με ματιά αυθόρμητη, ανατρεπτικ­ή και νεανική».

 ?? ??
 ?? ?? Διάλειμμα στη διάρκεια των προβών για τους ηθοποιούς της Συντεχνίας του Γέλιου
Διάλειμμα στη διάρκεια των προβών για τους ηθοποιούς της Συντεχνίας του Γέλιου
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece