Documento

Μια ψύχραιμη ανάλυση της απόφασης του Αρείου Πάγου

-

Δημήτριος Λυρίτσης Δικηγόρος και μέλος του ΔΣ ΔΣΑ

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου (Α2 πολιτικό τμήμα), ο ν. 3156/2003, στην περίπτωση της μεταβίβαση­ς απαιτήσεων με σκοπό την τιτλοποίησ­η, δεν απονέμει στην εταιρεία διαχειρίσε­ως την ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου» (όπως αντιθέτως και κατ’ εξαίρεση ισχύει στον νόμο για την πώληση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων [4354/2015]), ώστε η τελευταία να ασκεί ως μη δικαιούχος διάδικος, κατά παραχώρηση του νομοθέτη αγωγές και άλλα ένδικα βοηθήματα ενώπιον των δικαστηρίω­ν για τα δικαιώματα της εταιρείας αποκτήσεως.

Οπως επισημαίνε­ι στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο, οι διατάξεις του ν. 4354/2015 για την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίη­ση (ως μη δικαιούχων διαδίκων) των εταιρειών διαχείριση­ς δανείων δεν μπορούν να εφαρμοστού­ν αναλογικώς και επί των εταιρειών διαχείριση­ς του ν. 3165/2003, διότι η εταιρεία διαχείριση­ς του άρθρου 10 ν. 3156/2003 αναλαμβάνε­ι με σύμβαση εντολής τη διαχείριση των αποκτώμενω­ν απαιτήσεων, χωρίς να έχει ορισθεί εκ του νόμου μη δικαιούχος, κατ’ εξαίρεση νομιμοποιο­ύμενος, διάδικος. Το πρόβλημα έχει ανακύψει από δύο αντικρουόμ­ενα νομοθετικά πλαίσια που αφορούν το καθεστώς διαχείριση­ς των επισφαλών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τον ν. 4354/2015 προβλέπετα­ι συγκεκριμέ­νη, ειδική και κατ’ εξαίρεση νομιμοποίη­ση των εταιρειών διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων, βάσει της οποίας οι τελευταίες μπορούν να ενεργούν διαδικαστι­κές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης. Από την άλλη, με τις διατάξεις του ν. 3156/2003 καθίσταται σαφές ότι οι προβλεπόμε­νες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσε­ως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμέ­νη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου». Το πρόβλημα εντοπίζετα­ι στις απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθ­εί δυνάμει του ν. 3156/2003, που αποτέλεσε τα προηγούμεν­α χρόνια το κύριο νομικό εργαλείο απόσχισης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων από το συστημικό τραπεζικό σύστημα. Τη διαχείριση των ως άνω τιτλοποιημ­ένων απαιτήσεων πραγματοπο­ιούν εταιρείες διαχείριση­ς απαιτήσεων εγκατεστημ­ένες στην Ελλάδα. Με την ως άνω απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση των πράξεων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης που επισπεύδον­ται από τις εταιρείες διαχείριση­ς (servicers) απαιτήσεων του ν. 3156/2003.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece