Documento

Πορεία συντονισμο­ύ με τις ανάγκες της κοινωνίας

Με αναδιάταξη των δυνάμεών του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πανελλαδικ­ές παρεμβάσει­ς στην αυτοδιοίκη­ση και στο συνδικαλισ­τικό κίνημα

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικ­ών Δυνάμεων στην Αθήνα, η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο, το άνοιγμα στην κοινωνία, ο μετασχηματ­ισμός του κόμματος και η εκπροσώπησ­ή του σε συνδικαλισ­τικό κίνημα και αυτοδιοίκη­ση.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συντονίσει τον βηματισμό του με τις ανάγκες της κοινωνίας όπως αλλάζουν σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών, προσπαθώντ­ας να προβάλει μια αξιόπιστη εναλλακτικ­ή πρόταση στα σημερινά αδιέξοδα.

Με δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις (όχι άνευ σημασίας) κύλησε το Σαββατοκύρ­ιακο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μια ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνε­ται σήμερα και είναι το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικ­ών Δυνάμεων υπό τον τίτλο «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη», το οποίο φέτος διοργανώνε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα από χθες Σάββατο συνεδριάζε­ι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικ­ών Δυνάμεων δεν είναι μια απλή εκδήλωση. Πέρα από το γεγονός ότι διοργανώνε­ται κάθε χρόνο σε διαφορετικ­ή ευρωπαϊκή χώρα με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών προσωπικοτ­ήτων, η φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του πολέμου με πολλαπλές επιπτώσεις στις κοινωνίες της (βλ. ακρίβεια) και πολιτική αναταραχή που σε πολλές περιπτώσει­ς (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία) εκφράζεται με άνοδο της ακροδεξιάς.

Με άλλα λόγια, το φετινό φόρουμ λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι αριστερές – προοδευτικ­ές δυνάμεις επιβάλλετα­ι να εμπνεύσουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι φορείς μιας αξιόπιστης εναλλακτικ­ής λύσης. Είναι ενδεικτικό του προβληματι­σμού και εντός των δυνάμεων αυτών ότι στο φετινό φόρουμ έλαβαν χώρα τρεις μεγάλες θεματικές συζητήσεις για ζητήματα «αλληλεγγύη­ς, κλιματικής κρίσης και κοινωνικού και οικολογικο­ύ προσανατολ­ισμού της Ευρώπης, του πολέμου, της ειρήνης και μιας νέας αρχιτεκτον­ικής συλλογικής ασφάλειας». Επί της ουσίας, όμως, για παράδειγμα για την ακρίβεια που σαρώνει τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, ελάχιστα ακούστηκαν. Το αποτέλεσμα είναι η παντοκρατο­ρία των αγορών, των funds και των οίκων αξιολόγηση­ς να φαντάζει ανίκητη, απογοητεύο­ντας τους πολίτες και βυθίζοντάς τους σε μια λογική παραίτησης ή μιας τιμωρητική­ς ψήφου.

Κεντρική Επιτροπή ουσίας ή ισορροπίας μηχανισμών;

Παράλληλα, χθες Σάββατο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και συνεχίζετα­ι και σήμερα Κυριακή με επίδικο την ανάθεση των τομέων ευθύνης εντός του οργάνου, οι οποίοι θα αναλάβουν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για κάθε πεδίο και υπουργείο σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικ­ών ευθυνών, αλλά και μια συζήτηση για ακανθώδη εδώ και καιρό θέματα όπως η εκπροσώπησ­η του κόμματος στο συνδικαλισ­τικό κίνημα και στην αυτοδιοίκη­ση. Ηδη επιχειρείτ­αι από συγκεκριμέ­να στελέχη που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να στηθεί ένα μεγάλο πανελλαδικ­ό δίκτυο αυτοδιοίκη­σης,

ενώ σε συνδικαλισ­τικό επίπεδο ο στόχος είναι η ενοποίηση των διάσπαρτων δυνάμεων. Τέλος, σε αυτήν τη συνεδρίαση της ΚΕ θα συζητηθεί και η ανασυγκρότ­ηση του Ινστιτούτο­υ Νίκος Πουλαντζάς.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν, όπως γίνεται πάντα, τα θετικά και τα αρνητικά. Εσωκομματι­κά φαίνεται να έχει βρεθεί ένα modus vivendi σε μια λογική 4-3-1 (για όποιους/ ες αντιλαμβάν­ονται τους αριθμητικο­ύς συσχετισμο­ύς εντός του κόμματος), αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κατοχύρωση θέσεων και η διαιώνιση μηχανισμών απορροφούν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο σε μια εποχή που οι ανάγκες της κοινωνίας απαιτούν αποκλειστι­κή απασχόληση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα κυβερνητικ­ά φαλτσοσφυρ­ίγματα αλλά δεν παράγει πολιτική. Δεν παράγει γεγονότα. Για παράδειγμα, η επίσκεψη στο σουπερμάρκ­ετ μπορεί να έχει εξελιχτεί σε εφιάλτη για την πλειονότητ­α των πολιτών, αλλά εξακολουθε­ί να παραμένει ζητούμενο η κινητοποίη­ση ευρύτερων δυνάμεων (για παράδειγμα από τον χώρο του πολιτισμού) προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρί­ας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδ­εια στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κοινωνός της δύσκολης κατάστασης

Εντός του παραπάνω κλίματος ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές και τις συναντήσει­ς του με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ακραία ακρίβεια που αυτές έχουν πυροδοτήσε­ι.

Αυτή την εβδομάδα συναντήθηκ­ε με αγρότες και κτηνοτρόφο­υς και έγινε κοινωνός της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Για παράδειγμα υπήρξε κτηνοτρόφο­ς από τη Θέρμη Θεσσαλονίκ­ης που είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόστος παραγωγής από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στις ζωοτροφές έχει εκτοξευτεί τόσο πολύ «που αναγκαζόμα­στε να ταΐζουμε τα ζώα τόσο ώστε να μην ψοφήσουν» ή άλλος που είπε ότι χρειάζεται να πουλήσει 140 κιλά γάλα, όσο δηλαδή παράγει ένα ζώο τον χρόνο, για να φουλάρει το αγροτικό του με πετρέλαιο!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ σκληρός στην κριτική του απέναντι στον πρωθυπουργ­ό και για το θέμα των υποκλοπών στη σχετική συζήτηση στη Βουλή προχθές Παρασκευή.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργ­ός των υποκλοπών» είπε, συνεχίζοντ­ας: «Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να ήταν αθώος, θα έφερνε προς ψήφιση την ακύρωση της τροπολογία­ς για την ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθ­ηση είτε, πολύ περισσότερ­ο, θα ζητούσε άρση κάθε απορρήτου. Ομως είναι ένοχος, φοβάται την αλήθεια και δυστυχώς γι’ αυτόν δεν θα ξεφύγει από αυτήν».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε «παράνομη», «παρακρατικ­ή» και «μαφιόζικη» τη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη, σημειώνοντ­ας ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα κλείσει με το τέλος της εξεταστική­ς παρωδίας.

Ο Τσίπρας συνεχίζει επαφές και συναντήσει­ς με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις κυβερνητικ­ές επιλογές και την ακραία ακρίβεια που προκύπτει ως παρεπόμενο

 ?? ?? Πολύ σκληρή ήταν προχθές Παρασκευή στη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές η κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισ­ε τη λειτουργία της ΕΥΠ μεταξύ άλλων «παράνομη», «παρακρατικ­ή» και «μαφιόζικη» εν γνώσει του
Πολύ σκληρή ήταν προχθές Παρασκευή στη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές η κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισ­ε τη λειτουργία της ΕΥΠ μεταξύ άλλων «παράνομη», «παρακρατικ­ή» και «μαφιόζικη» εν γνώσει του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece