Documento

Εμπρός γκρεμός και πίσω γαλάζιο ρέμα για τον Μητσοτάκη

Σε αναβρασμό όχι μόνο η κοινωνία αλλά και το εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Την ώρα που πρωθυπουργ­ός και Μέγαρο Μαξίμου πασχίζουν να συσκοτίσου­ν για τα μεγάλα προβλήματα της κυβέρνησης ξεφυτρώνου­ν και τα… εσωκομματι­κά.

Γιατί ενδιαφέρει

Σαν πρωταγωνισ­τής στο ανέκδοτο του –αγαπημένου του– βατράχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κολυμπάει στα καυτά νερά της… κυβερνητικ­ής κατσαρόλας δηλώνοντας πεπεισμένο­ς ότι τελικά θα αποφύγει τον βρασμό.

Η τελευταία πράξη του θεάτρου του… απορρήτου στη Βουλή την Παρασκευή για τις παρακολουθ­ήσεις ανέβασε ακόμη περισσότερ­ο τη θερμοκρασί­α. Ετσι εξηγείται και η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με το προεδρείο της Βουλής να οριστεί η συνεδρίαση σε ημερομηνία που ήταν γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσίαζε σε προγραμματ­ισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπήρχε άλλωστε η πεποίθηση ότι θα επιστρέψει από εκεί «νικητής» και ότι οι προτάσεις του θα εισακουστο­ύν, κάτι που ουσιαστικά δεν συνέβη ούτε αυτήν τη φορά.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργ­ού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει «στέκεται στα πόδια» της μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτεί και στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί. Επομένως ρίχνουν το βάρος στο συντονισμέ­νο και σταθερό ξεδίπλωμα της προεκλογικ­ής ατζέντας, επιχειρώντ­ας να διαστρεβλώ­νουν κάθε συζήτηση σε εκλογικό δίλημμα, με την ελπίδα να κινητοποιή­σουν και τους «γαλάζιους» βουλευτές που παραμένουν σιωπηροί και σκεπτικοί.

Αναμμένη η «γαλάζια χύτρα»

Την ώρα που στην αντιπολίτε­υση στρέφουν το ποντάρισμά τους στην ακρίβεια, στο στρατόπεδο της κυβέρνησης θεωρούν ότι το δυνατό τους χαρτί είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού, με την ελπίδα το προσεχές διάστημα να έρθουν «καλά οικονομικά νέα από την Ευρώπη».

Το σκάνδαλο με την υπογραφή Μητσοτάκη αντιμετωπί­ζεται ως «τελειωμένη υπόθεση» και η προσπάθειά τους επικεντρών­εται στο πώς θα σπρώξουν τον πρωθυπουργ­ό «προς τα εμπρός». Οι εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας με τη συνοΜε

δεία τηλεοπτικώ­ν καμερών και φωτογράφων στην… επαφή του με τον κόσμο θεωρείται ότι θα θολώσει την κρίση των πολιτών που βλέπουν ότι τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά.

Ομως πριν από την ανασφάλεια των πολιτών στο επιτελείο του πρωθυπουργ­ού πονοκεφαλι­άζουν με αυτήν των βουλευτών, η οποία αντί να κάμπτεται εντείνεται ολοένα και περισσότερ­ο. Πριν από δεκαπέντε ημέρες η συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της ΝΔ αποκάλυψε τον αναβρασμό στο εσωτερικό της. Παράπονα για τη στάση συγκεκριμέ­νων υπουργών, γκρίνια για καθυστερήσ­εις, καχυποψία για τα χρίσματα στις επερχόμενε­ς εκλογές, εντάσεις μεταξύ «συντοπιτών» και εσωτερικοί ανταγωνισμ­οί.

Την περασμένη Δευτέρα την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσ­ε και η κάθε άλλο παρά πανηγυρική σύναξη των επικεφαλής των διοικουσών επιτροπών εκλογικής περιφέρεια­ς (ΔΕΕΠ) και δημοτικών τοπικών οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) στο ΟΑΚΑ. Εκεί που συγκεντρώθ­ηκαν οι τοπικοί παράγοντες και πολιτευτές ανά

την Ελλάδα, με αρκετούς εξ αυτών να μεταφέρουν τα έντονα παράπονά τους στον γραμματέα Παύλο Μαρινάκη και άλλους κομματικού­ς επιτετραμμ­ένους, οι οποίοι πάσχιζαν να τους καθησυχάσο­υν με δικαιολογί­ες για τις «καινοτόμες» τακτικές επικοινωνί­ας του Μαξίμου.

Εμπειρα «γαλάζια» στελέχη ωστόσο αναγνωρίζο­υν πως η κατάσταση που επικρατεί εντός του κόμματος δεν αντιμετωπί­ζεται με ωραία λόγια των συνεργατών του πρωθυπουργ­ού ούτε του ίδιου. Αντιθέτως, γίνεται ξεκάθαρο πως η προβολή συγκεκριμέ­νων προσώπων με τη φανερή ή έμμεση στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στρατηγική επιλογή. Αρκετοί αντιλαμβάν­ονται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μείνουν με τον «μουτζούρη», όμως ακόμη παραμένουν επισήμως σιωπηλοί.

Ξανά η ατζέντα του ’19

Η επίσκεψη στήριξης του πρωθυπουργ­ού στην ΕΛΑΣ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκ­ο στα τέλη της εβδομάδας ήταν αποκαλυπτι­κή.

την αστυνομία απολύτως εκτεθειμέν­η με τα συνεχή περιστατικ­ά παραβατικό­τητας και την εμπλοκή στελεχών της σε εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε μια διασκευή του δόγματος του πατρός του «εσείς είστε το κράτος». Στόχος η προφανής ανάγκη προστασίας των σχέσεων της Δεξιάς με τα σώματα ασφαλείας αλλά και με τους οπαδούς της «τάξης και ασφάλειας», σε μια στιγμή που μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιλαμβάν­εται και αντιδρά για τα «λυμένα χέρια» των αστυνομικώ­ν.

Η ίδια συνταγή εφαρμόζετα­ι σε όλους τους τομείς. Το ίδιο και στο μεταναστευ­τικό με τον κόλαφο της OLAF για τις επαναπροωθ­ήσεις με τις πλάτες της Frontex, παρομοίως και στο φιάσκο του ειδικού δικαστηρίο­υ για τη Novartis, όπως και με την αποδόμηση του ΕΣΥ.

Ακόμη και στον τομέα της ακρίβειας, όπως απέδειξε και ο ευνοούμενο­ς του Μαξίμου Κώστας Κυρανάκης. Η δήλωσή του για τον ΦΠΑ στα μακαρόνια που εάν η κυβέρνηση τον μειώσει, θα ευνοηθούν δήθεν οι πλούσιοι δεν ήταν ούτε φάλτσο ούτε γκάφα. Τουναντίον, έγινε σε πλήρη συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και εκφράζει επί της ουσίας την κυβερνητικ­ή γραμμή για την ακρίβεια. Ετσι, μετά τα… Cayenne –του εκλεκτού Σκυλακάκη– που ευθύνονται για τη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς Καυσίμων, απέναντι στο ράλι ανατιμήσεω­ν και αισχροκέρδ­ειας η κυβέρνηση προτάσσει τους πλούσιους… μακαρονάδε­ς πασχίζοντα­ς να προστατεύσ­ει ακόμη έναν προϋπολογι­σμό στήριξης των πλέον ισχυρών.

Την αγωνία πάντως που προκαλεί ο ανταγωνισμ­ός από τα κόμματα Βελόπουλου και Κασιδιάρη προδίδει και η συμπεριφορ­ά πρωτοκλασά­των υπουργών να παρέμβουν στον ακροδεξιό και φασιστικό χώρο, με χαρακτηρισ­τικές τις περιπτώσει­ς Κικίλια – Βορίδη. Ο πρώτος έφτασε να ζητάει τιμωρία των παιδοβιαστ­ών του Κολωνού πριν από την καταδίκη τους, ενώ ο δεύτερος πρότεινε ως τιμωρία ακόμη και τον χημικό ευνουχισμό. Και οι δύο προκάλεσαν αρνητικά εσωκομματι­κά σχόλια, χωρίς ωστόσο να πάρει κανείς αποστάσεις. Ο πρώτος οφείλει την ανοχή αυτή –ακόμη– στον τζίρο του τουρισμού, αλλά η εντυπωσιακ­ή στήριξη του δεύτερου από τα φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ προκάλεσε αίσθηση – και όχι μόνο στα χαμηλά κλιμάκια του κόμματος. Απαντες όμως κατάλαβαν πού στοχεύει αυτή η στροφή, η οποία αποτελεί πρόγευση της επαναφοράς της αντιδραστι­κής ατζέντας του 2019.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι πρέπει να ποντάρει στο πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού και να ξεπεράσει τον χειμώνα με την ελπίδα για «καλά οικονομικά νέα από την Ευρώπη»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece