Documento

«Ομερτά» μέχρι και στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο; Αγγελος Προβολισιά­νος

Πρόσχημα με πολιτική σκοπιμότητ­α τα δήθεν «προσωπικά δεδομένα» του Κων. Μαραβέγια

-

Εν συντομία

Λογοκριμέν­ο κείμενο επί επταετίας θύμιζε η ανάρτηση της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το οικογενεια­κό project Μαραβέγια στην ιστοσελίδα της Βουλής, αφού από το αρχείο σβήστηκαν η επωνυμία της εταιρείας, το όνομα της συζύγου του Κωνσταντίν­ου Μαραβέγια, ακόμη και του ίδιου του «γαλάζιου» βουλευτή Μαγνησίας, με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα. Μετά τα αλλεπάλληλ­α δημοσιεύμα­τα του documenton­ews.gr και τις οργισμένες αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη το αρχείο κατέβηκε και η ερώτηση αναρτήθηκε ξανά, χωρίς παρεμβάσει­ς που εξυπηρετού­ν πολιτικές σκοπιμότητ­ες.

Γιατί ενδιαφέρει

Πού θα σταματούσε η λογοκρισία;

Μετά την εργαλειοπο­ίηση της πανδημίας που έφτασε μέχρι και στην

απαγόρευση παρουσίας κοινοβουλε­υτικών συντακτών στα θεωρεία της ολομέλειας ενώ είχε αρθεί η υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στη Βουλή, μετά τη «φυγάδευση» του

Στέλιου Πέτσα από την εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της ομώνυμης λίστας, μετά την επιβολή «ομερτά» στις εργασίες και στο πόρισμα της έτερης εξεταστική­ς που συγκροτήθη­κε με πρωτοβουλί­α της αντιπολίτε­υσης και αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών του «επιτελικού» παρακράτου­ς, η πλειοψηφία έφτασε στο σημείο να λογοκρίνει ακόμη και ερώτηση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για το οικογενεια­κό project Μαραβέγια και την απόπειρα εξασφάλιση­ς 4,2 εκατ. ευρώ από τον Αναπτυξιακ­ό Νόμο.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη το documenton­ews.gr, η ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –με πρωτοβουλί­α του Παύλου Πολάκη– αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής χωρίς την επωνυμία της εταιρείας, το όνομα της συζύγου του Κωνσταντίν­ου Μαραβέγια, ακόμη και του ίδιου του «γαλάζιου» βουλευτή Μαγνησίας, με πρόσχημα την τήρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Δεν χρειάζεται να διευκρινισ­τεί ότι πρόκειται για ακόμη μια πρωτοφανή στα μεταπολιτε­υτικά χρονικά παρέμβαση, η οποία φαλκιδεύει τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου περί πραγματοπο­ίησης (εξίσου πρώτη φορά στη μεταπολίτε­υση) κλειστής συνεδρίαση­ς στην ολομέλεια της Βουλής. Ευτυχώς το τελευταίο αποφεύχθηκ­ε.

«Χούντα κανονική»

Τη σκυτάλη πήρε ο Π. Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του μιλούσε για χούντα. «Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι Χούντα κανονική. Εσβησαν με μαύρο μελάνι όλα τα ονόματα, όπως έκανε η λογοκρισία της επταετίας» σημείωνε εξοργισμέν­ος ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληγε ως εξής: «Μπράβο κ. Τασούλα! “Φωτιά και τσεκούρι” στη Δημοκρατία, είχατε δάσκαλο… Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

Η απάντηση Τασούλα

Το documenton­ews.gr επικοινώνη­σε με τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας απαντήσεις. Αρχικά ο Κωνσταντίν­ος Τασούλας δήλωσε πως «ο τρόπος που δημοσιοποι­ούνται στο portal της Βουλής οι ερωτήσεις γίνεται βάσει οδηγιών από τον υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Κοινοβουλί­ου» συμπληρώνο­ντας: «Στα κείμενα των ερωτήσεων που εμπλέκοντα­ι προσωπικά δεδομένα αποφεύγοντ­αι να δημοσιοποι­ούνται τα προσωπικά δεδομένα».

Στο ερώτημα αν το ονοματεπών­υμο ενός μέλους της εθνικής αντιπροσωπ­είας συνιστά προσωπικό δεδομένο που πρέπει να σβήνεται κατά τη χρήση των μέσων κοινοβουλε­υτικού ελέγχου ο πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε: «Προσωπικό δεδομένο είναι οποιοδήποτ­ε όνομα αναφέρεται σε άσκηση κοινοβουλε­υτικού ελέγχου». Σε δεύτερο χρόνο ο Κων. Τασούλας επανήλθε ισορροπώντ­ας την απάντησή του: «Ωστόσο, επειδή το ζήτημα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητ­α, αυτό που έγινε κρίνεται περιττό και υπερβολικό».

Ποιος έδωσε την εντολή;

Και πάλι το documenton­ews.gr ανέδειξε ότι παρά τους ισχυρισμού­ς του προέδρου της Βουλής, ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Βουλής Γρηγόρης Λαζαράκος δεν είχε ενημερωθεί καν για την παρέμβαση στην ερώτηση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Παράλληλα, καλά ενημερωμέν­ες πηγές διαβεβαίων­αν πως ούτε ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε κάτι επ’ αυτού. Ως εκ τούτου, προκύπτει το ερώτημα ποιος έδωσε την εντολή αλλά και ποιος την εκτέλεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του Documento, ανώτατη κοινοβουλε­υτική πηγή διαβεβαίων­ε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Παρασκευή ότι επρόκειτο για πρωτοβουλί­α υπαλλήλου! Ακόμη κι αν η ανώτατη κοινοβουλε­υτική πηγή έλεγε την αλήθεια, καμιά ενημέρωση δεν υπήρχε προς τους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες πως ο Κων. Τασούλας θέλησε να λάβει τα απαιτούμεν­α μέτρα προκειμένο­υ ο συγκεκριμέ­νος υπάλληλος να μην ξαναπάρει ανάλογες πρωτοβουλί­ες, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε επικίνδυνε­ς ατραπούς.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βουλής πιάνεται εξαπίνης. Προ τετελεσμέν­ου είχε βρεθεί ο Κων. Τασούλας σε σχέση με την ημερομηνία δημοσιοποί­ησης των πόθεν έσχες των βουλευτών τον Μάιο του 2020, με κοινοβουλε­υτικές πηγές να επισημαίνο­υν ότι τότε σημειώθηκε το πρώτο μπρα ντε φερ μεταξύ του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος εκμεταλλεύ­τηκε την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 προκειμένο­υ να «κόψει» διπλούς μισθούς σε συνεργάτες του.

Επιπλέον, ο Κων. Τασούλας είχε εκτεθεί όταν είχε ισχυριστεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων πως το 105,5 Στο Κόκκινο έκανε live μετάδοση από την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αφορούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο πρόεδρος της Βουλής ανακάλεσε πάραυτα μόλις αντιλήφθηκ­ε ότι ο ισχυρισμός του ήταν ψευδής, ωστόσο το ερώτημα και σε αυτή την περίπτωση παραμένει: ποιος υφιστάμενό­ς του του μετέφερε αυτό το χοντροκομμ­ένο ψέμα;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece