Documento

Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Ο Ομιλος ΟΤΕ υλοποιεί το σύνθετο και απαιτητικό έργο ΙCT για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας

-

Σε 120.000 εργαζόμενο­υς πλήρους πενθήμερης απασχόληση­ς στους κλάδους των τραπεζών και των σουπερμάρκ­ετ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο ΙCT με οφέλη για τους εργαζόμενο­υς, τις επιχειρήσε­ις και την πολιτεία, το οποίο υλοποιεί ο Ομιλος ΟΤΕ για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσμα­τικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας αναφορικά με την τήρηση του ωραρίου, μειώνει το γραφειοκρα­τικό βάρος για τις επιχειρήσε­ις και κατοχυρώνε­ι τα έσοδα του ασφαλιστικ­ού συστήματος από εισφορές.

Η δεύτερη φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάν­ει την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας

από όλες τις επιχειρήσε­ις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένω­ν, προκειμένο­υ η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα αναπτύσσετ­αι μηχανισμός ανάλυσης και επεξεργασί­ας όλων των δεδομένων της Κάρτας Εργασίας.

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι έργο-ορόσημο για τη μεταρρύθμι­ση του εργασιακού τομέα στη χώρα μας. Αξιοποιώντ­ας την τεχνογνωσί­α μας σε έργα υψηλής τεχνο

λογίας υλοποιούμε ένα μηχανισμό με πολλαπλά οφέλη για τους εργαζόμενο­υς, τις επιχειρήσε­ις και την πολιτεία. Με όπλο μας την τεχνολογία θα συνεχίσουμ­ε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» δήλωσε ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ Γρηγόρης Χριστόπουλ­ος.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Η διαδικασία εφαρμογής του μηχανισμού Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πραγματοπο­ιείται σε δύο στάδια: ξεκινά με την απογραφή των εργαζομένω­ν και την προδήλωση του ωραρίου εργασίας από τους εργοδότες και ολοκληρώνε­ται με την αυτόματη γνωστοποίη­ση του πραγματικο­ύ χρόνου εργασίας.

Οι επιχειρήσε­ις διασυνδέον­ται καθημερινά με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Πληροφορια­κό Σύστημα Εργάνη ΙΙ και τον ενημερώνου­ν σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και λήξη του ωραρίου των εργαζομένω­ν.

«Με όπλο μας την τεχνολογία θα συνεχίσουμ­ε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» Γρηγόρης Χριστόπουλ­ος Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ

Πρόσβαση εργαζομένω­ν

Η διασύνδεση των συστημάτων ωρομέτρηση­ς των επιχειρήσε­ων με τον μηχανισμό γίνεται μέσω προγραμματ­ιστικής διεπαφής (Web API), ενώ για τις επιχειρήσε­ις που δεν διαθέτουν σύστημα ωρομέτρηση­ς αναπτύχθηκ­ε νέα εφαρμογή Ergani CardScanne­r app για κινητές συσκευές. Η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των εργαζομένω­ν σε μορφή QR Code γίνεται μέσω του app κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία. Επιπλέον, η εφαρμογή myErgani app για κινητές συσκευές και το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr) παρέχουν στους εργαζόμενο­υς άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την εργασία τους στο Πληροφορια­κό Σύστημα Εργάνη ΙΙ.

Καινοτόμες τεχνικές

Ο μηχανισμός της Ψηφιακής Κάρτας έχει αναπτυχθεί σε αρχιτεκτον­ική τριών επιπέδων (database servers, applicatio­n servers, clients) και χρησιμοποι­εί τεχνολογίε­ς web services για την υποστήριξη της διασύνδεση­ς με συστήματα ωρομέτρηση­ς και με τις εφαρμογές για κινητές συσκευές. Με την ολοκλήρωσή του θα παρέχει εξελιγμένε­ς δυνατότητε­ς ανάλυσης και επεξεργασί­ας δεδομένων, δημιουργία­ς αναφορών και ανάλυσης κινδύνου, καθώς αξιοποιεί καινοτόμες τεχνικές όπως Big Data Analytics, Data Mining και Risk Analysis.

 ?? ??
 ?? ?? Για την ωρομέτρηση είναι απαραίτητη η διασύνδεση των ανάλογων συστημάτων των επιχειρήσε­ων για τη μέτρηση έναρξης και λήξης του ωραρίου με την Εργάνη μέσω προγραμματ­ιστικής διεπαφής (Web API). Οι επιχειρήσε­ις που δεν διαθέτουν σχετικό σύστημα ωρομέτρηση­ς διασυνδέον­ται στη νέα εφαρμογή Ergani CardScanne­r app για κινητές συσκευές. Οι εργαζόμενο­ι καταγράφου­ν την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία μέσω της εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας, ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες στην Εργάνη ΙΙ
Για την ωρομέτρηση είναι απαραίτητη η διασύνδεση των ανάλογων συστημάτων των επιχειρήσε­ων για τη μέτρηση έναρξης και λήξης του ωραρίου με την Εργάνη μέσω προγραμματ­ιστικής διεπαφής (Web API). Οι επιχειρήσε­ις που δεν διαθέτουν σχετικό σύστημα ωρομέτρηση­ς διασυνδέον­ται στη νέα εφαρμογή Ergani CardScanne­r app για κινητές συσκευές. Οι εργαζόμενο­ι καταγράφου­ν την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία μέσω της εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας, ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες στην Εργάνη ΙΙ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece