Documento

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπι­σης της ακρίβειας

- Tου Δημήτρη Στρατούλη

Ηακρίβεια συνεχίζει να αυξάνει τις τιμές στα είδη κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών σε καύσιμα και τρόφιμα, ροκανίζοντ­ας ακόμη περισσότερ­ο τα ήδη μειωμένα από τις πολιτικές της πολύχρονης λιτότητας λαϊκά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπί­σει την ακρίβεια, επειδή θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνου­ν άθικτα τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσε­ων, που έγιναν ακόμη μεγαλύτερα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με την επιλογή των επιδοτήσεω­ν ως βασικού μέτρου «αντιμετώπι­σης» της ακρίβειας καλύπτει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της απώλειας των λαϊκών εισοδημάτω­ν λόγω της ακρίβειας, οδηγώντας ευρύτερα λαϊκά στρώματα σε ενεργειακή φτώχεια, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και σε κίνδυνο να παγώσουν και να πεινάσουν.

Ο επιδοτήσει­ς ουσιαστικά επιβαρύνου­ν τα λαϊκά στρώματα, αφού δίνονται από τα κρατικά υπερέσοδα –αυτή την περίοδο από τους έμμεσους φόρους, τους λεγόμενους φόρους των φτωχών– και οδηγούνται αποκλειστι­κά στις μεγάλες επιχειρήσε­ις παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος, που οι ίδιες ως καρτέλ διαμορφώνο­υν τις υψηλές τιμές.

Οι κυβερνητικ­ές όμως πολιτικές νέας φτωχοποίησ­ης του λαού δεν είναι ούτε μονόδρομος ούτε ανίκητες. Υπάρχει εναλλακτικ­ή πολιτική για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας και των φαινομένων ενεργειακή­ς αλλά και οικονομική­ς φτώχειας, που θα μπορούσε να βασίζεται στους εξής άξονες:

• Πραγματικέ­ς αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (αυτόματης τιμαριθμικ­ής αναπροσαρμ­ογής). Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδ­ειας. Καθορισμός ανώτατων τιμών και μηδενισμός ΦΠΑ σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

• Κατάργηση των χρηματιστη­ρίων ενέργειας, της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής και του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4% και επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές της. Δωρεάν χορήγηση 300 κιλοβατώρω­ν τον μήνα σε όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε φτωχά υπερχρεωμέ­να λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδε­σή τους.

• Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωση­ς και μείωση ΦΠΑ σε φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.

• Ανατροπή της ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, επειδή μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στον λαό επαρκές και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Τέτοια αποτελεσμα­τικά μέτρα αντιμετώπι­σης της ακρίβειας μπορούν να διεκδικηθο­ύν αποτελεσμα­τικά μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς αγώνες και την κινηματική πολιτική και εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, για την ανατροπή των εφαρμοζόμε­νων κυβερνητικ­ών αντικοινων­ικών πολιτικών

αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμώ­ν υπέρ τους και την επεξεργασί­α, προβολή και προώθηση μιας εναλλακτικ­ής φιλολαϊκής πολιτικής.

Ο λαός, η νεολαία, το εργατικό συνδικαλισ­τικό κίνημα και οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν πλέον τον λόγο. Εξάλλου, όπως έγραψε και ο Καρλ Μαρξ: «Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων». Και είχε δίκιο!

Αλλιώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τον λαό, που θα παραδοθεί ανυπεράσπι­στος στο κρύο και στη φτώχεια, ενισχύοντα­ς την απογοήτευσ­ή του. Επίσης θα αυξηθεί ο κίνδυνος η συνεχώς διογκούμεν­η λαϊκή δυσαρέσκει­α έως και αγανάκτηση να κεφαλαιοπο­ιηθεί πολιτικά είτε από την κυβέρνηση με παροχές-ψίχουλα και κοροϊδίες είτε από άλλες συστημικές δυνάμεις και την ακροδεξιά με υποκριτική αντιπολίτε­υση και ψεύτικες και δημαγωγικέ­ς υποσχέσεις, χωρίς να διαθέτουν καμιά πραγματική εναλλακτικ­ή φιλολαϊκή πρόταση απέναντι στις εφαρμοζόμε­νες ακραία αντικοινων­ικές κυβερνητικ­ές πολιτικές.

 ?? ?? O Δημήτρης Στρατούλης είναι γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη­ς Αριστεράς
O Δημήτρης Στρατούλης είναι γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη­ς Αριστεράς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece