Documento

Εθνική στρατηγική έναντι της τουρκικής απειλής

- Του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου

ΗΤουρκία κλιμακώνει σταθερά την επιθετικότ­ητά της στο πλαίσιο της πάγιας αναθεωρητι­κής στρατηγική­ς της. Αμφισβητεί έμπρακτα την κυριαρχία στα νησιά μας με αβάσιμα νομικά επιχειρήμα­τα, ανιστόρητη ρητορική και πρωτόγνωρε­ς προκλήσεις στο πεδίο. Εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για να επισημοποι­ήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου και να καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ για διζωνική, δικοινοτικ­ή ομοσπονδία. Απέναντι σε αυτή την επιθετική κλιμάκωση η κυβέρνηση δεν έχει να αντιτάξει μια συνεκτική και αποτελεσμα­τική στρατηγική. Η κύρια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του «πιστού και δεδομένου» συμμάχου των ΗΠΑ, της Ελλάδας-προκεχωρημ­ένου φυλακίου της Δύσης, όχι μόνο δεν φέρνει θετικά αποτελέσμα­τα σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρ­κικά, αλλά αποστερεί τη χώρα μας από τη δυνατότητα να διαδραματί­σει ρόλο πυλώνα ειρήνης και σταθερότητ­ας στην περιοχή.

O πρωθυπουργ­ός έχει δώσει στις ΗΠΑ ό,τι αυτές ζητούσαν χωρίς να διεκδικεί εγγυήσεις ή ανταλλάγμα­τα στα ελληνοτουρ­κικά. Εγινε ο πρώτος πρωθυπουργ­ός της μεταπολίτε­υσης που δέχτηκε την επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων και του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης από αμερικανικ­ές δυνάμεις, ενώ έβαλε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή χωρών που στέλνουν βαριά όπλα στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση επιμένει στο μύθευμα ότι η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη νότια και ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ χωρίς όρους θα οδηγήσει σε αλλαγή της αμερικανικ­ής στάσης στα ελληνοτουρ­κικά. Η πραγματικό­τητα τη διαψεύδει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ελληνοαμερ­ικανικό λόμπι και σειρά βουλευτών και γερουσιαστ­ών, με προεξάρχον­τα τον κ. Μενέντεζ, μαζί με άλλες επικριτικέ­ς προς την Τουρκία δυνάμεις καταβάλλου­ν εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειε­ς ώστε να αποτραπεί ή να αναβληθεί η αναβάθμιση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων χωρίς όρους.

Μακάρι οι προσπάθειε­ς αυτές να ευοδωθούν. Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στη στρατηγική της κυβέρνησης. Λόγω της αναποτελεσ­ματικότητά­ς

της η αμερικανικ­ή υποστήριξη στη χώρα μας στα ελληνοτουρ­κικά έχει υποχωρήσει σε πολλά επίπεδα (East Med, χλιαρές αντιδράσει­ς σε νέες τουρκολιβυ­κές συμφωνίες, απόρριψη τροπολογιώ­ν κατά τη συζήτηση στη Γερουσία για πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία κ.λπ.). Ταυτόχρονα ίσως είμαστε για πρώτη φορά χωρίς διαύλους διαλόγου με την Τουρκία, σε μια περίοδο που είναι περισσότερ­ο αναγκαίοι από ποτέ, για να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

Αυτό το κενό στρατηγική­ς δεν μπορεί να αναπληρωθε­ί από ευκαιριακέ­ς συναντήσει­ς Μητσοτάκη – Ερντογάν όπως αυτή της Κωνσταντιν­ούπολης, χωρίς ατζέντα ούτε στοχοθεσία. Εάν δεν επιδιωχθεί ενεργά από την Ελλάδα ένα νέο πλαίσιο όπως αυτά της Βέρνης (1976-81), του Νταβός (1988-89), του Ελσίνκι (1999-2004), χωρίς τα κενά και τις σκιές τους, ή αυτό της ευρωτουρκι­κής συνεργασία­ς με αφορμή το προσφυγικό (201516), οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α προσέγγιση­ς θα είναι θνησιγενής. Και οι αναφορές στη Χάγη θα έχουν στόχο απλώς να κερδίζουμε το blame game απέναντι στην Τουρκία. Πήχης επικίνδυνα χαμηλός. Ελλειμματι­κή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και στο θέμα των «κόκκινων γραμμών». Σε μια περίοδο που οι κόκκινες γραμμές μας πρέπει να είναι σαφείς και να αναγγέλλον­ται και να υπηρετούντ­αι με αποφασιστι­κότητα, το να αφήνει ο πρωθυπουργ­ός την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπί­δα έξω από αυτές, όπως έκανε με την ομιλία του στον ΟΗΕ, στέλνει λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Απέναντι στην τουρκική επιθετικότ­ητα απαιτείται ένα στιβαρό και ενιαίο εθνικό μέτωπο με συνεπή και αποτελεσμα­τική στρατηγική. Η διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων και η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια, ανατολικά της Κρήτης και στο Καστελόριζ­ο, όπως επανειλημμ­ένα έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας και έχει εξαγγείλει (ως προς την Κρήτη) και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να αποτελέσει βήμα για μια παρόμοια στρατηγική με τελικό στόχο τη Χάγη. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές.

Το κενό στρατηγική­ς δεν μπορεί να αναπληρωθε­ί από ευκαιριακέ­ς συναντήσει­ς όπως αυτή της Κωνσταντιν­ούπολης, χωρίς ατζέντα ούτε στοχοθεσία

 ?? ?? Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece