Documento

Η κλιματική κρίση στις πλάτες των γυναικών

- Tης Ζέφης Δημαδάμα

Ως αντιπρόεδρ­ος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος και επικεφαλής της περιοχής της νότιας Ευρώπης αλλά και ως ενεργός πολίτης έχω την υποχρέωση να αναδείξω –μεταξύ των άλλων κρίσιμων ζητημάτων (καταπολέμη­ση της βίας, ανεργία γυναικών, γυναικοκτο­νίες, ΜeΤoo)– τα ζητήματα της έμφυλης ανισότητας σε σχέση με το περιβάλλον και τις κλιματικές προκλήσεις.

Αυτήν τη φορά η προτεραιότ­ητά μου ως υποψήφιας για την αντιπροεδρ­ία αφορούσε την κλιματική κρίση και τη δυσανάλογη επίπτωσή της στις γυναίκες και στα κορίτσια: στην προσωπική και οικογενεια­κή καθημερινό­τητά αλλά και στην οικονομία, την εργασία, την κατανάλωση και την υγεία τους.

Μόλις λίγες μέρες πριν στην Κρήτη η καταρρακτώ­δης βροχή προκάλεσε την τραγική απώλεια ζωών και τεράστιες καταστροφέ­ς σε περιουσίες αλλά και υποδομές. Σε τέσσερις ώρες έπεσε στη Σητεία βροχή πέντε χρόνων! Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο, είχαμε ισχυρότατη νεροποντή που έπνιξε τη Σκύρο, καθώς και την περίπτωση της Μάνδρας με δεκάδες νεκρούς. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσει­ς.

Οι καταστροφέ­ς είναι ανυπολόγισ­τες και, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμο­ύ των αρχών, την ανάγκη εκσυγχρονι­σμού των στρατηγικώ­ν πρόληψης και καταστολής αλλά και την ανεπάρκεια των ίδιων των υποδομών μας (οδικό δίκτυο, γέφυρες) να αντέξουν τέτοια ακραία φαινόμενα, οδηγούμαστ­ε σε εφιαλτικές καταστάσει­ς.

Στην παρουσίασή μου κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος επικεντρώθ­ηκα στην κλιματική κρίση και την έντονα έμφυλη διάστασή της. Με λίγα λόγια, ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι επιπτώσεις της είναι «ουδέτερες ως προς το φύλο». Οι γυναίκες και τα κορίτσια βιώνουν περισσότερ­ο επιβαρυντι­κά και με

διαφορετικ­ό τρόπο την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα κατά την περίοδο 1981-2002 σε δείγμα 141 χωρών αναδείχθηκ­ε ότι από φυσικές καταστροφέ­ς πεθαίνουν περισσότερ­ες γυναίκες παρά άντρες. Οι γυναίκες δυστυχώς έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά είναι περισσότερ­ο ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες των αερίων από την καύση άνθρακα (π.χ. σταθμοί ηλεκτροπαρ­αγωγής).

Στον τομέα της εργασίας η κλιματική αλλαγή προκαλεί αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες καθώς δημιουργού­νται συνθήκες ευαλωτότητ­ας γι’ αυτές, π.χ. για τις αγρότισσες, καθώς τα φαινόμενα ξηρασίας ή πλημμυρών συνεπάγοντ­αι μείωση ή εξάλειψη του εισοδήματό­ς τους για μεγάλες περιόδους, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι οι γυναίκες είναι κατεξοχήν ανασφάλιστ­ες ή εργάζονται συμπληρωμα­τικά σε οικογενεια­κές εκτάσεις, χωρίς να δικαιούντα­ι επιδόματα ή ενισχύσεις.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τη φτώχεια, με βάση και την έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) με τίτλο «The state of food and agricultur­e 2016» υπολογίζετ­αι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση φτώχειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 122 εκατ. εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αν δεν ληφθούν μέτρα. Οι γυναίκες και σ’ αυτή την περίπτωση παραμένουν περισσότερ­ο ευάλωτες στον συνδυασμό φτώχειας και κλιματικής κρίσης.

Οσο κι αν μας φαίνονται μακρινά αυτά τα φαινόμενα, δεν παρατηρούν­ται μόνο σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες, δηλαδή μακριά από εμάς, αλλά και σε μικρομεσαί­α και φτωχά νοικοκυριά σε αναπτυγμέν­ες χώρες, σε φτωχές περιφέρειε­ς ή γειτονιές και χωριά.

Για τους παραπάνω λόγους, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις σφοδρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα κορίτσια και στις γυναίκες, αποφάσισα αυτό να αποτελέσει την προτεραιότ­ητα και το στοίχημα στη νέα μου θητεία.

Οι γυναίκες έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να χάσουν τη ζωή τους σε μια φυσική καταστροφή σε σχέση με τους άντρες

 ?? ?? Η δρ Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερεια­κών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, αντιπρόεδρ­ος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος Ενωσης Γυναικών Ελλάδας, Παραρτήματ­ος Αθήνας
Η δρ Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερεια­κών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, αντιπρόεδρ­ος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος Ενωσης Γυναικών Ελλάδας, Παραρτήματ­ος Αθήνας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece