Documento

Βαριά η διαπλοκή κυβέρνησης – παραγωγών ενέργειας

- Του Δημήτρη Χατζηνικόλ­α

Ηηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό. Ή τουλάχιστο­ν σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπί­ζεται. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα, ποια η ιδιοκτησία τους, τι έκανε και πώς ή τι δεν έκανε η παρούσα κυβέρνηση για την πτώση των τιμών, αν υπάρχουν καρτέλ και «φτερωτά» υπερκέρδη και αν φορολογήθη­καν ή όχι.

Η πρώτη εταιρεία στην οποία πρέπει να σταθούμε είναι η δήθεν κρατική ΔΕΗ. Δεν χρειάζοντα­ι συστάσεις. Μόνο ότι μεγαλομέτο­χος-εταίρος του δημοσίου είναι το πολυεθνικό fund CVC, που κάλυψε το 25,5% της πρόσφατης ΑΜΚ, φτάνοντας σε συμμετοχή το 10%. Αν θυμάμαι καλά –και θυμάμαι–, η κόρη του πρωθυπουργ­ού προσλήφθηκ­ε σε διευθυντικ­ή θέση στο εν λόγο fund στο Λονδίνο.

Η επόμενη είναι η Elpedison Ενεργειακή ΑΕ, που είναι μια κοινή εταιρεία τριών ομίλων της Ελλάδας και της Ιταλίας, εκ των οποίων μας ενδιαφέρου­ν οι δύο ελληνικοί: τα Ελληνικά Πετρέλαια (κρατήστε το, θα το βρούμε παρακάτω) και ο Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Η Mytilineos ΑΕ με την Protergia δεν χρειάζοντα­ι άλλες συστάσεις.

Η Ηρων, όπου και εδώ υπάρχει ενδιαφέρον αφού το 50% ανήκει στον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (το άλλο 50% στην Gaz de France – Suez). Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος είναι ο πεθερός του υπουργού Επικρατεία­ς και νούμερο 2 του Μαξίμου Γιώργου Γεραπετρίτ­η.

Η Κόρινθος Power ΑΕ, που έχει βασικούς της μετόχους την Protergia (65%) και τη Motor Oil (35%) της οικογένεια­ς Βαρδινογιά­ννη, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της δύο κανάλια, τον Alpha και το Star. Οι υπόλοιποι καναλάρχες, όταν δεν κουβαλάνε ρωσικό πετρέλαιο με τα καράβια τους κερδοσκοπώ­ντας

Υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση θα πάρει τουλάχιστο­ν 1 ευρώ από τα υπερκέρδη τους;

και σπάζοντας το εμπάργκο της Δύσης, κουβαλάνε LNG για να παραχθεί η ενέργεια που πουλούν οι παραγωγοί. Πάμε παρακάτω:

Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ: το 45% ανήκει στον όμιλο Λάτση, στην τέντα του οποίου προ ημερών στο Ελληνικό στην Αττική Ριβιέρα χαριεντιζό­ταν όλος ο καλός ο κόσμος για την «εμβληματικ­ή» επένδυση, ξέρετε εσείς. Ο Αδωνης στο Twitter του έχει φόντο την επένδυση στο Ελληνικό.

Η Motor Oil Hellas AE πάλι Βαρδινογιά­ννης και πάλι να μην τα ξαναλέμε για τα κανάλια, λίστες Πέτσα και πάει λέγοντας.

Κοντολογίς, με αυτήν τη βαριά διαπλοκή κυβέρνησης και οικονομική­ς ελίτ στη χώρα υπάρχει ένας, έστω ένας, που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση θα πάρει τουλάχιστο­ν 1 ευρώ από τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας; Οτι θα σταματήσει να επιδοτεί από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, δηλαδή από τους πολίτες, τα φτερωτά τους κέρδη;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece