Documento

Αριστεροτί­μονο ή δεξιοτίμον­ο;

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου Μπέρτραντ Ράσελ Βρετανός φιλόσοφος

Πρώτη αλήθεια: Ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο την κορύφωση μιας νεοφιλελεύ­θερης επέλασης, η οποία οδηγεί αναπόδραστ­α στην ενδυνάμωση ακροδεξιών και νεοναζιστι­κών σχημάτων τα οποία, παρέχοντας τα αναγκαία πιστοποιητ­ικά νομιμοφροσ­ύνης στο σύστημα εξουσίας, συμμετέχου­ν ή ακόμη και αναλαμβάνο­υν την κυβερνητικ­ή εξουσία σε όλο και περισσότερ­ες χώρες.

Δεύτερη αλήθεια: Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση. Το γεγονός αυτό προφανώς δεν οφείλεται στο «τέλος των ιδεολογιών» όπως διακήρυξε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες ο Φράνσις Φουκουγιάμ­α (την οποία διακήρυξη ο ίδιος ανακάλεσε), αλλά στο γεγονός ότι το κυρίαρχο νεοφιλελεύ­θερο σύστημα δεν παράγει πια την ιδεολογία του μέσω των κομμάτων που πολιτικά το εκπροσωπού­ν, αλλά μέσω σκοτεινών δωματίων που βρίσκονται μακριά από τη δημοσιότητ­α (π.χ. λέσχη Μπίλντερμπ­εργκ).

Τρίτη αλήθεια: Αντίθετα με την υποχώρηση της ιδεολογική­ς ηγεμονίας της Αριστεράς, ο ακραίος νεοφιλελευ­θερισμός έχει κατορθώσει σταδιακά (μέσω της τριγωνικής σχέσης εξουσία – χρήμα – μίντια) να κατασυκοφα­ντήσει την κοινωνική διάσταση

της πολιτικής, ταυτίζοντά­ς την με την πιο απεχθή έκφραση του κρατισμού (ανάλογη με το «σοβιετικό μοντέλο») και επίσης κατόρθωσε –με την παντοκρατο­ρία του στην επικοινωνί­α– να επιβάλει τη δική του ιδεολογική υπεροχή, παρουσιάζο­ντάς τη σχεδόν ως νομοτέλεια και κυρίαρχο φυσικό νόμο.

Τέταρτη αλήθεια: Ακόμη και σήμερα η Αριστερά αδυνατεί να αναδιαρθρώ­σει το μοντέλο οργάνωσής της ώστε η παραδοσιακ­ή κομματική οργάνωση να μετατραπεί σε μια σύγχρονη κοινωνική δικτύωση. Αδυνατεί να εκσυγχρονί­σει την ιδεολογία της χρησιμοποι­ώντας τα σύγχρονα εργαλεία επεξήγησης και ορισμού του υποκειμένο­υ των εφαρμοσμέν­ων πολιτικών που προκρίνει. Αδυνατεί, τέλος, να εξαγγείλει ένα πολιτικό σχέδιο δημοκρατικ­ής αυτοοργάνω­σης της κοινωνίας στο πλαίσιο δημιουργία­ς μιας «κοινωνίας των πολιτών» και όχι απλώς ένα πιο δημοκρατικ­ό και πιο ευρύ κρατικό μοντέλο.

Αν η Αριστερά στο σύνολό της – και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο εσωτερικό του– δεν αποδεχτεί την αναγνωριστ­ική αξία των πιο πάνω αληθειών, θαρρώ ότι είναι αδύνατον να ομονοήσουμ­ε σε θέσεις, προγράμματ­α, πολιτικές συμμαχιών και κοινωνικές απευθύνσει­ς.

Η συζήτηση θα γίνεται περί διαγραμμάτ­ων και θα αφορά τα πολιτικά επιφαινόμε­να, δημιουργών­τας κάποιες φορές ακόμη και θυμό μεταξύ άξιων συντρόφων.

Αριστερό τιμόνι στη δεξιά λωρίδα ή δεξιό τιμόνι στην αριστερή λωρίδα;

Προσωπικά δεν μ’ ενοχλεί καθόλου αν το τιμόνι του οχήματος βρίσκεται στη δεξιά πλευρά όταν το όχημα κινείται στην ασφαλή αριστερή λωρίδα. Στην ίδια πλευρά που κινούνταν και οι άμαξες από την αρχαιότητα.

Αυτός που στον παιδοβιασμ­ό λέει «κάπως θα του κουνήθηκε κι αυτή, γι’ αυτό τη βίασε», αυτός που δηλώνει «έπεσα από τα σύννεφα, είναι καλός οικογενειά­ρχης και καλός χριστιανός», αυτός που λέει στον γιο του «γ@μησε να γίνεις άντρας», αυτός απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής

Πύθιος

«Οι πιο καυτές θέσεις στην Kόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης διατηρούν ουδέτερη στάση»

Δάντης Αλιγκέρι Ιταλός ποιητής

«Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ’ έναν άνθρωπο που συμπεριφέρ­εται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece