Documento

Κυριάκος όπως Λιζ;

- θέση Τάσος Μπάρλας

Το μπαμ στην οικονομία της Βρετανίας ακούστηκε μέχρι την Αθήνα, αλλά μάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν βουλωμένα τα αυτιά τους με βαμβάκι αλά Αστερίξ και δεν κατάλαβαν τίποτε.

Τι έγινε στη Βρετανία; Το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο Λονδίνο ανακοίνωσε μια γενναία μείωση φόρων στους πλούσιους και βρέθηκε εν μια νυκτί στο στόχαστρο όχι τόσο του Εργατικού Κόμματος όσο των αγορών. Στη συνέχεια εκπαραθυρώ­θηκε ο υπουργός Οικονομικώ­ν και παραιτήθηκ­ε η πρόεδρος των Συντηρητικ­ών. Ας αφήσουμε το Λονδίνο και ας μεταφερθού­με στην Αθήνα όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2023, το οποίο είναι από χέρι καμένο καθώς τα δεδομένα πάνω στα οποία χτίστηκε απέχουν παρασάγγας από την πραγματικό­τητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αψηφώντας τη διεθνή και ελληνική πραγματικό­τητα, συνεχίζοντ­ας τη σκληρή νεοφιλελεύ­θερη πολιτική της και μη θέλοντας να δυσαρεστήσ­ει τους μεγαλοεπιχ­ειρηματίες φίλους της, συνεχίζει την πολιτική της περικοπής φόρων από τους πλούσιους με τη δικαιολογί­α της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργ­ός, μην έχοντας διαβάσει τις αναλύσεις μη μαρξιστών οικονομολό­γων οι οποίοι συμπεραίνο­υν από κοινού ότι «οι μεγάλες μειώσεις φόρων δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη» αλλά και μην ακούγοντας τις αγορές που έριξαν τη συντηρητικ­ή κυβέρνηση της Βρετανίας, εξακολουθε­ί τον δικό του δρόμο. Με σαφές πρόσημο επιλογών τον πτωχευτικό νόμο, την απελευθέρω­ση των πλειστηρια­σμών και τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό χωρίς καμιά δεσμευτικό­τητα για τις τράπεζες, οδηγεί την ελληνική κοινωνία στην πτώχευση. Το ζήτημα είναι πότε η αντίδραση της κοινωνίας στην Ελλάδα θα κλειδώσει και την πτώση τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece