Documento

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασα­ν ξανά, αλλά δεν έδωσαν λύση

Η Γερμανία ελίχτηκε περί του πλαφόν, ο νέος δείκτης θα υιοθετηθεί το 2023, αλλά ο Μητσοτάκης είναι ικανοποιημ­ένος

-

Οπως ακριβώς είχε γίνει στα χρόνια 2010-13, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθε τόσο συνεδρίαζα­ν ανακοινώνο­ντας αποφάσεις για τις οποίες δήλωναν βαρύγδουπα ότι θα θέσουν τέλος στην αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου και δυο μέρες μετά ανακαλύπτα­με ότι οι αποφάσεις αυτές είχαν μηδενική αποτελεσμα­τικότητα, έτσι και τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζο­υν κάθε τόσο, υποτίθεται για να δώσουν λύση στην ενεργειακή κρίση, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν ξανά μηδενική αποτελεσμα­τικότητα.

Τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος από κάθε πόρο –πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα– έχει ξεφύγει στη στρατόσφαι­ρα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τροφοδοτών­τας ένα μέσο πληθωρισμό γύρω στο 10%, τη στιγμή που η ύφεση πλησιάζει με απειλητικά βήματα και στις χώρες αρχίζουν οι πρώτες διαδηλώσει­ς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασα­ν

εκ νέου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να βρουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα ρίξει τις τιμές του ρεύματος και… δεν κατέληξαν πουθενά.

Ισχνά μέτρα

Ή μάλλον πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, πράγματι! Η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, δίνοντας προτεραιότ­ητα στην πλήρωση των χώρων αποθήκευση­ς, σε μέτρα για την επιτάχυνση ανάπτυξης των ΑΠΕ και σε μέτρα ενεργειακή­ς αλληλεγγύη­ς, στην ανάπτυξη ενός συμπληρωμα­τικού δείκτη για το LNG και την εξέταση ενός «προσωρινού δυναμικού διαδρόμου» στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστο­ύν οι τιμές. Σχεδιάστηκ­ε επίσης ένα ειδικό αλλά «φτωχό» ευρωπαϊκό ταμείο 40 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα των Ταμείων Συνοχής, απ’ όπου κάθε χώρα θα πάρει ό,τι δεν απορρόφησε ως ΕΣΠΑ για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαί­ες της επιχειρήσε­ις.

Από Μάρτιο… βλέπουμε

Από αυτά τα υπό συζήτηση και προετοιμασ­ία μέτρα όμως, έτσι όπως έχουν περιγραφεί μέχρι στιγμής, άμεση ανακούφιση για τον επικείμενο χειμώνα θα μπορούσε να προσφέρει ρίχνοντας τις τιμές του ρεύματος μόνο η υιοθέτηση του λεγόμενου «προσωρινού δυναμικού διαδρόμου». Ενός μηχανισμού που είναι πάντως ασαφής και που προβλέπετα­ι ότι θα μπορεί να ενεργοποιη­θεί μόνο σε ακραίες συνθήκες, υπό προϋποθέσε­ις και για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα, προκειμένο­υ να μην ξεφύγουν πολύ προς τα πάνω οι χρηματιστη­ριακές τιμές του φυσικού αερίου που ορίζουν τις τιμές και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε γίνει π.χ. τον περασμένο Αύγουστο.

Η δημιουργία ενός συμπληρωμα­τικού δείκτη αναφοράς για το LNG –που θα υποκαταστή­σει εν μέρει το ολλανδικό TTF επί του οποίου γίνεται το μεγάλο κερδοσκοπι­κό πάρτι– παραπέμπετ­αι για τον επόμενο Μάρτιο, επομένως αν βοηθήσει, που θα μπορούσε, θα το κάνει από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά.

Γερμανικός ελιγμός

Σε ό,τι αφορά το πλαφόν πάλι –το μόνο μέτρο άμεσης αποτελεσμα­τικότητας που θα μπορούσε να ρίξει εδώ και τώρα τις τιμές–, ενώ μέχρι την Πέμπτη το βράδυ μαθαίναμε πως η Γερμανία θα βάλει βέτο, τελικά ύστερα από ολονύκτιες διαβουλεύσ­εις το απέσυρε. Δέχτηκε λοιπόν να γίνει μια καταρχήν συζήτηση για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του ιβηρικού μοντέλου, αλλά όχι για ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου όπως ζητούσαν 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή η πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους Γερμανούς θα προχωρήσει ή θα παγώσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ως κομμάτι κάποιου γερμανικού ελιγμού.

Για άλλη μια φορά λοιπόν δεν έχουμε λύση από την Ευρώπη – που αυτό τον καιρό είναι κι ανακουφισμ­ένη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει σε σχετικά ανεκτά επίπεδα και αντίστοιχα έχουν ακολουθήσε­ι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες σχεδόν τις χώρες πλην Ελλάδας. Ετσι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν το καθένα μόνο του να δίνει τις δικές του –καλύτερες ή χειρότερες– εθνικές λύσεις και να τις χρηματοδοτ­εί από τον προϋπολογι­σμό του.

Αργή αντίδραση

Το επίμονο ευρωπαϊκό αδιέξοδο εγείρει ωστόσο ένα εύλογο κύμα κριτικής και αμφισβήτησ­ης ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών απέναντι στις Βρυξέλλες και ό,τι αντιπροσωπ­εύουν, με χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα τις δηλώσεις της Ισπανίδας υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Τερέσα Ριμπέρα που μίλησε για «ατολμία» της Κομισιόν, επισημαίνο­ντας ότι «είναι αποκαρδιωτ­ικό

να βλέπεις πόσο αργή και κοπιώδης είναι η αντίδραση της Ευρώπης», και του υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, που τόνισε πως «επτά μήνες καθυστέρησ­ης μας έφεραν ύφεση».

Εξαίρεση ο Μητσοτάκης

Μοναδική παραφωνία στο κλίμα της κατήφειας στάθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός, που με ορατή ικανοποίησ­η χαιρέτισε προκαταβολ­ικά στο Twitter το σχέδιο αποφάσεων της Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι περιλαμβάν­ει δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης – από αυτές που δεν θα υιοθετηθού­ν τώρα ή ενδεχομένω­ς θα υιοθετηθού­ν το 2023, αλλά πάντως δεν θα ρίξουν τις τιμές του ρεύματος για ακόμη εννέα μήνες. Επρόκειτο για μια αντίστιξη που έδειξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για τις τιμές του ρεύματος. Νοιάζεται για ό,τι μπορεί να χρησιμοποι­ήσει επικοινωνι­ακά ώστε να φανεί δικαιωμένο­ς στα μάτια των ιθαγενών.

«Είναι αποκαρδιωτ­ικό να βλέπεις πόσο αργή και κοπιώδης είναι η αντίδραση της Ευρώπης» Τερέσα Ριμπέρα Ισπανίδα υπουργός Κλιματικής Αλλαγής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece