Documento

Ισχυρές ανακατατάξ­εις από τις ελλείψεις στο ελληνικό γάλα

Η ΔΕΛΤΑ ενισχύει τη θέση της στα τυροκομικά, ενώ ο Σαράντης γίνεται κυρίαρχος στο προϊόν σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

-

Μιλώντας το καλοκαίρι στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανία­ς Ελληνικών Τροφίμων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας είχε μιλήσει για πρώτη φορά δημοσίως για τις ελλείψεις σε φρέσκο αγελαδινό γάλα που αντιμετωπί­ζει η ελληνική γαλακτοβιο­μηχανία, καθώς λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών πολλοί κτηνοτρόφο­ι έχουν σφάξει κοπάδια, με αποτέλεσμα τη μείωση της ελληνικής γαλακτοκομ­ικής παραγωγής.

Από τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα με το φρέσκο γάλα επιδεινώνε­ται, καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής έως και 100%, που δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί στο σύνολό της στον καταναλωτή, σε συνδυασμό με τη μείωση του όγκου πωλήσεων έως και 10% από τις αρχές του έτους λόγω της μείωσης της κατανάλωση­ς είχαν αποτέλεσμα να συμπιεστού­ν δραματικά τα περιθώρια κέρδους της γαλακτοβιο­μηχανίας και ειδικά το φρέσκο γάλα να δουλεύεται οριακά με ζημίες.

Πώληση θυγατρικής στη Βουλγαρία

Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν να αρχίσουν διαδικασίε­ς επιχειρημα­τικών μετασχηματ­ισμών εντός της ελληνικής γαλακτοβιο­μηχανίας, που ξεκίνησαν όταν η παραδοσιακ­ή ηγέτιδα της αγοράς φρέσκου γάλατος στην Ελλάδα, η Δέλτα, επιδίωξε να συρρικνώσε­ι τις δραστηριότ­ητες φρέσκου γάλακτος και να ενισχύσει τη θέση της στα τυροκομικά. Ετσι, στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ η Δέλτα, μέλος του ομίλου Vivartia που πλέον έχει περάσει υπό τον έλεγχο του CVC, ανακοίνωσε ότι πουλά την ισχυρή θυγατρική της στη Βουλγαρία United Milk Company στον όμιλο Σαράντη. Ενα μήνα αργότερα, στα μέσα Οκτωβρίου, η εταιρεία επανήλθε ανακοινώνο­ντας ότι αγοράζει το 70% της τυροκομική­ς εταιρείας Κουρέλλας, μιας σύγχρονης τυροκομική­ς μονάδας στα Γρεβενά.

Με την απόκτηση της Κουρέλλας, μιας μικρής αλλά πολύ αξιόλογης μονάδας η οποία παράγει βιολογικά και φυτικά προϊόντα και το 2021 έκανε τζίρο 12,5 εκατ. ευρώ με EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ, διακρίνετα­ι δε για την καινοτομία και την εξωστρέφει­ά της καθώς εξάγει το 90% της παραγωγής της σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό, η Δέλτα, η οποία κατά την τελευταία διετία εξαγόρασε επίσης την ηπειρώτικη Δωδώνη που έχει τη δεύτερη θέση στην αγορά τυριών αλλά και την εισαγωγική τυριών Γκατένιο, καθίσταται στο εξής ένας πλήρης γαλακτοκομ­ικός όμιλος, με ισχυρή θέση τόσο στο γάλα όσο και στα τυριά.

Σημαντικές κινήσεις ανάπτυξης

Αντίστοιχα μετασχηματ­ίζεται όμως και ο Ομιλος Σαράντη, που είναι γνωστός στην ελληνική αγορά κυρίως για τα γαλακτοκομ­ικά του τα οποία προωθεί με το brand Ολυμπος. Ο Ομιλος Σαράντη, που το 2021 είχε κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ και βάσει τζίρου κατείχε ήδη την πρώτη θέση στον κλάδο, προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις ανάπτυξης κατά την τελευταία διετία και πλέον διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκ­ιο που περιλαμβάν­ει τα γαλακτοκομ­ικά brands Ολυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό καθώς και τα brands Δουμπιά (μεταλλικό νερό), Κλιάφα (αναψυκτικά).

Εκτός Ελλάδας, ο Ομιλος Σαράντη διαθέτει εδώ και μια εικοσαετία θυγατρική στη Ρουμανία, την Tyrbul, μες στο 2022 δε εξαγόρασε το 49% της κυπριακής γαλακτοβιο­μηχανίας Κουρούσιης, οπότε με την εξαγορά της θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία United Milk Company, μιας υγιούς επιχειρημα­τικής οντότητας με σύγχρονες βιομηχανικ­ές μονάδες κοντά στη Φιλιππούπο­λη, τζίρο 52,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,65 εκατ. ευρώ, αποκτά πλέον κυρίαρχη παρουσία στο γάλα σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο.

Η έως και 100% αύξηση του κόστους παραγωγής και η έως και 10% μείωση του όγκου πωλήσεων από τις αρχές του 2022 ανάγκασαν τις εταιρείες του κλάδου να ακολουθήσο­υν διαδικασίε­ς αλλαγών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece