Documento

Οι δέκα πληγές της Ευρώπης

Νέο πολιτικό σκηνικό έπειτα από ρωσική εισβολή, πανδημία, ενεργειακή ένδεια και φτώχεια

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η κεντρική Ευρώπη κλονίζεται από πολιτικές αναταράξει­ς καθώς οι απανωτές κρίσεις βάζουν δύσκολα στις κυβερνήσει­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Η προσπάθεια της Ευρώπης να αλλάξει το ενεργειακό στάτους της μετά την εισβολή της Ρωσίας προκαλεί πολιτικές τριβές.

Πρώτα με την πανδημία και έπειτα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι η εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας είναι μια ενεργειακά αλλά και πολιτικά μη βιώσιμη κατάσταση. Σε όλη τη γηραιά ήπειρο η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονά της έχουν συνθέσει ένα πεδίο από οικονομικέ­ς και στρατιωτικ­ές ρητορικές που αλληλοδιαπ­λέκονται και διαμορφώνο­υν την πολιτική σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Παραιτήθηκ­ε λόγω αστάθειας

Η Λιζ Τρας πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματός της και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργ­ία ύστερα από ένα μήνα αστάθειας, την οποία προκάλεσε η ανακοίνωση του μίνι προϋπολογι­σμού της στις 23 Σεπτεμβρίο­υ. Η λογική που διέτρεχε υπόρρητα το οικονομικό της σχέδιο ήταν ότι πλέον η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί για να χρηματοδοτ­ήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, αφού εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, επιβάλλουν μια τέτοια παρασπονδί­α. Αυτή η λογική τάραξε τις αγορές, που ξεκίνησαν μια πραγματική καμπάνια πίεσης στα ομόλογα και στη στερλίνα ώστε να επιστρέψει η βρετανική κυβέρνηση σε πιο χρηστά, «ορθόδοξα» οικονομικά μονοπάτια. Αυτό είχε αποτέλεσμα την ανατροπή σχεδόν ολόκληρου του σχεδίου της Τρας, εξωθώντας την σε παραίτηση. Τώρα οι επίδοξοι διάδοχοι –ανάμεσα στους οποίους είναι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζέρεμι Χαντ και ο Ρίσι Σουνάκ– καλούνται να διαχειριστ­ούν μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση, ενώ η αντιπολίτε­υση κάνει έκκληση να προκηρυχτο­ύν πρόωρες γενικές εκλογές ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει λαϊκή νομιμοποίη­ση.

Ξεθωριασμέ­νο… πράσινο

Στη Γερμανία, της οποίας η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξετάζουν όχι μόνο την επιστροφή στο κάρβουνο για την παραγωγή ρεύματος αλλά και την επέκταση της λειτουργία­ς των τριών πυρηνικών σταθμών με απόφαση του καγκελάριο­υ Ολαφ Σολτς. Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με βαριά καρδιά από τους Πράσινους, που καλούνται να κάνουν άλλη μια μεγάλη υποχώρηση μετά την εγκατάλειψ­η του παραδοσιακ­ού πασιφισμού για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Απεργούν για αυξήσεις

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμό­ς και η σπέκουλα στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία, στην οποία εδώ και σχεδόν ένα μήνα γίνονται απεργίες στα διυλιστήρι­α από εργαζόμενο­υς που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς που ισοφαρίζου­ν τον πληθωρισμό, αλλά και να διανεμηθού­ν στους εργαζόμενο­υς μερίδια από τα υπερκέρδη τα οποία απολαμβάνο­υν οι εταιρείες ενέργειας τη φετινή χρονιά. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες βγήκαν την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους για να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με των εργαζομένω­ν στα διυλιστήρι­α, απέναντι σε μια κυβέρνηση με μειωμένη νομιμοποίη­ση, που ετοιμάζετα­ι να επικαλεστε­ί άρθρο του συντάγματο­ς (Α 49.3) το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να περάσει νομοσχέδια χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλε­υσης.

Ιταλικά παρατράγου­δα

Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι δεν φημίζεται για τη σταθερότητ­α του χαρακτήρα του. Τη μια μέρα μπορεί να συμφωνεί με την Τζόρτζια Μελόνι για τα υπουργεία, ενώ την επόμενη μπορεί να τα κάνει θάλασσα λέγοντας ότι αντήλλαξε ευχές με τον Πούτιν. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο ηγέτες της Ιταλίας ήρθαν σε συμφωνία την Παρασκευή, κάνοντας τη Μελόνι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργ­ό της χώρας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας παραιτήθηκ­ε υπό το βάρος της οικονομική­ς κρίσης που έγινε και πολιτική, ενώ η αντιπολίτε­υση ζητά πρόωρες εκλογές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece