Documento

Το τέλος του σουηδικού μοντέλου

Ρυθμιστικό ρόλο θα παίζουν πλέον οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες στον δεξιό συνασπισμό που θα κυβερνά τη χώρα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οριστικοπο­ιήθηκε το κυβερνητικ­ό σχήμα στη Σουηδία, με τους ακροδεξιού­ς να έχουν πολλούς άσους στο μανίκι τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Το άλλοτε υπόδειγμα σοσιαλδημο­κρατικής προσέγγιση­ς στο μεταναστευ­τικό ζήτημα κινδυνεύει να βγει στην πρωτοπορία του εθνικισμού.

Η Σουηδία, η οποία κάποτε φημιζόταν για το φιλόξενο περιβάλλον και την προοδευτικ­ή προσέγγιση στην αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού ζητήματος, πλέον οδεύει σε ακροδεξιές ατραπούς που θέτουν σε κίνδυνο το περίφημο σουηδικό μοντέλο.

Παρά το γεγονός ότι δεν πήραν κανένα υπουργείο, οι ακροδεξιοί εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες επηρεάζουν άμεσα τη μεταναστευ­τική πολιτική του νέου πρωθυπουργ­ού Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι η πολιτική του στο μεταναστευ­τικό θα ακολουθήσε­ι –με νομικά εύσχημο τρόπο– το πρόγραμμα του ακροδεξιού εταίρου του.

Συμφωνία για αλλαγή υποδείγματ­ος

Επειτα από σχεδόν ένα μήνα διαπραγματ­εύσεων μετά τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίο­υ, η δεξιά συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων –Μετριοπαθε­ίς, Σουηδοί Δημοκράτες, Φιλελεύθερ­οι και Χριστιανοδ­ημοκράτες– κατέληξε σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα και σχημάτισε κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές βγήκε το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα της απερχόμενη­ς πρωθυπουργ­ού Μαγκνταλέν­α Αντερσον.

Τις υπουργικές θέσεις μοιράστηκα­ν τα τρία κόμματα εκτός των Σουηδών Δημοκρατών, με τον αρχηγό τους Τζίμι Ακεσον να παραπονιέτ­αι για την εξέλιξη αυτή. Το γεγονός προκαλεί έκπληξη καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το δεύτερο κόμμα σε έδρες στη σουηδική Βουλή, το Ρίκσνταγκ. Παραδέχετα­ι όμως ότι η επιρροή τους στην κυβέρνηση μόνο αμελητέα δεν είναι, ειδικά στους τομείς της εγκληματικ­ότητας και της μετανάστευ­σης. Αυτό αποτυπώνετ­αι στο 62 σελίδων κείμενο χάραξης πολιτικής που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ των δεξιών κομμάτων.

Αναφορικά με τη μετανάστευ­ση, η συμφωνία Τίντε –όπως ονομάστηκε, από το κάστρο στο οποίο συνάφθηκε– θα αποτελέσει «αλλαγή υποδείγματ­ος» για τη Σουηδία. Προβλέπει τη δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη Σουηδία μέσω ποσοστώσεω­ν, αφού από τους 5.000 τον χρόνο που επιτρέποντ­αν τα προηγούμεν­α χρόνια τώρα ο αριθμός πέφτει στους 900. Επίσης καταργείτα­ι το σύστημα μόνιμης άδειας διαμονής, ενώ γίνονται αυστηρότερ­ες οι απαιτήσεις για την απόκτηση σουηδικής υπηκοότητα­ς. Οποιοσδήπο­τε μετανάστης θέλει να μείνει στη χώρα παραπάνω από δύο χρόνια θα πρέπει τουλάχιστο­ν να μάθει τη γλώσσα, ώστε «να γίνει μέρος της κοινωνίας». Επίσης το δικαίωμα στην οικογενεια­κή επανένωση περιορίζετ­αι σημαντικά, αφού θα αναγνωρίζε­ται μόνο σε όσους μετανάστες έχουν μόνιμη κατοικία για δύο χρόνια. Προβλέποντ­αι περισσότερ­οι έλεγχοι εντός της χώρας για παράνομους μετανάστες, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα αναμένεται να αυστηροποι­ηθούν. Ειδική μνεία γίνεται για την αλλαγή της πολιτικής σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής ατόμων που «δεν έχουν ενσωματωθε­ί» στη σουηδική κοινωνία και θεωρείται ότι δεν σέβονται τις σουηδικές αξίες, ενώ οι σχετικές υπηρεσίες στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά και οι εξουσίες τους να διευρυνθού­ν για να μπορέσουν να κάνουν ελέγχους εντός της χώρας και να φέρουν σε πέρας τυχόν απελάσεις.

Επίσης, με την υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατών η σουηδική κυβέρνηση θα διερευνήσε­ι τον τρόπο με τον οποίο έχουν εισαχθεί ζώνες διέλευσης (transit) σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και το αν τα κέντρα διέλευσης είναι σύμφωνα με το σουηδικό σύνταγμα. Εκπληξη προκαλεί η πρόταση για λήψη δείγματος DNA από πολίτες που προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ ώστε να δημιουργεί­ται ένα γενετικό προφίλ που θα αποθηκεύετ­αι σε μητρώα, γεγονός που εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα σε σχέση με τη χρήση των γενετικών πληροφοριώ­ν.

Στο επίκεντρο η εγκληματικ­ότητα

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας η εγκληματικ­ότητα είναι η πρώτη προτεραιότ­ητα της νέας κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία βιώνει μια πραγματική έκρηξη στη βία που σχετίζεται με εγκληματικ­ές συμμορίες, η οποία περιγράφετ­αι στη συμφωνία ως «το κύριο κοινωνικό πρόβλημα της Σουηδίας» και τα κόμματα την έχουν συνδέσει με τη μετανάστευ­ση και τις ελλείψεις στις πολιτικές ένταξης. Ο Κρίστερσον έχει ήδη υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για να γίνουν μεγαλύτερε­ς οι ποινές.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα υπάρχουν σκληρές προτάσεις για την εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα. Οι ποινές για μέλη εγκληματικ­ών συμμοριών αναμένεται να διπλασιαστ­ούν. Προβλέποντ­αι αυστηρότερ­ες ποινές για βιασμό, ενώ η επαιτεία στον δρόμο καθίσταται έγκλημα. Οπως ήταν φυσικό, υπόσχονται περισσότερ­α χρήματα για την αστυνομία καθώς και περισσότερ­ες εξουσίες έρευνας σε σημεία της χώρας που χαρακτηρίζ­ονται ζώνες υψηλής εγκληματικ­ότητας.

Συγκεκριμέ­να, η νέα κυβέρνηση θέλει να μάθει πόσοι ξένοι υπήκοοι εμπλέκοντα­ι σε συμμορίες οργανωμένο­υ εγκλήματος, καθιστά αδίκημα ακόμη και την ιδιότητα μέλους συμμορίας και επιδιώκει να μπορεί να απελαύνει αλλοδαπούς που είναι ύποπτοι ως μέλη συμμορίας ακόμη κι αν δεν έχουν καταδικαστ­εί στο δικαστήριο.

Μόνο τυπικά εκτός κυβέρνησης

Η επιρροή στις αποφάσεις όμως δεν θα παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά και σε εντελώς πρακτικά ζητήματα. Η συμφωνία Τίντε αναφέρει ξεκάθαρα στην εισαγωγή ότι «τα κόμματα που δεν είναι στην κυβέρνηση έχουν πλήρη και ισότιμη συμμετοχή» στις πολιτικές που θα περνάει η κυβέρνηση. Μάλιστα αναφορές σε διεθνή Μέσα σημειώνουν ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες θα έχουν λόγο στην κατάρτιση κάθε νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης, στις τροπολογίε­ς και τις αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότ­ηση έργων από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσο­υν εκπροσώπου­ς τους στα υπουργεία για να παρακολουθ­ούν την πορεία της υλοποίησης των επτά κύριων πολιτικών στις οποίες τα κόμματα έχουν καταλήξει στη συμφωνία τους.

Στο εξής μόνο 900 πρόσφυγες θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα κάθε χρόνο, ενώ καταργείτα­ι η μόνιμη διαμονή και αλλάζουν επί τα χείρω οι όροι για την απόκτηση υπηκοότητα­ς

 ?? ?? Ο νέος πρωθυπουργ­ός Ουλφ Κρίστερσον (πάνω) δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει –με νομικά εύσχημο τρόπο, όπως διευκρίνισ­ε– το μεταναστευ­τικό πρόγραμμα του ακροδεξιού εθνικιστή εταίρου του Τζίμι Ακεσον (αριστερά) των Σουηδών Δημοκρατών
Ο νέος πρωθυπουργ­ός Ουλφ Κρίστερσον (πάνω) δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει –με νομικά εύσχημο τρόπο, όπως διευκρίνισ­ε– το μεταναστευ­τικό πρόγραμμα του ακροδεξιού εθνικιστή εταίρου του Τζίμι Ακεσον (αριστερά) των Σουηδών Δημοκρατών
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece