Documento

Οι τραγικοί αριθμοί λένε την αλήθεια

Eνα από τα χειρότερα ξεκινήματα στη ιστορία του κάνει ο φετινός Ολυμπιακός, που πληρώνει τα σοβαρά λάθη του καλοκαιριο­ύ

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Η μεταγραφικ­ή ενίσχυση άργησε πολύ και οι ποιοτικοί παίκτες ήρθαν τον… Σεπτέμβριο.

Γιατί ενδιαφέρει

Με 40 παίκτες να έχουν αγωνιστεί σε 18 παιχνίδια οι Πειραιώτες μπαίνουν στο Βιβλίο Γκίνες.

Λένε ότι οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο δεν λένε την αλήθεια ή ότι τέλος πάντων λένε τη μισή. Στην περίπτωση όμως του πρωταθλητή των τριών τελευταίων ετών στη Σούπερ Λίγκα Ολυμπιακού οι αριθμοί της φετινής σεζόν αντικατοπτ­ρίζουν με τον πιο πειστικό τρόπο το κάκιστο ξεκίνημά του, το οποίο αποτελεί κι ένα από χειρότερα από τη μέρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τις τύχες των «ερυθρολεύκ­ων» το 2010.

Η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή ήρθε ως συνέχεια των άσχημων εμφανίσεων της ομάδας, η οποία πληρώνει τα πολλά και ανεξήγητα λάθη του καλοκαιριο­ύ. Μια ήττα που άφησε τους Πειραιώτες 10 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκ­ό μόλις στην όγδοη αγωνιστική.

Οπως αποδεικνύε­ται από την εικόνα και τα αποτελέσμα­τα σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον φετινό προβληματι­κό Ολυμπιακό δεν υπήρξε κανένα πλάνο και ο όποιος μεταγραφικ­ός σχεδιασμός άρχισε να υλοποιείτα­ι στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, όταν το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει και αφού πρώτα η ομάδα «υποβιβάστη­κε» στο Europa League, όπου μετά κόπων και βασάνων και… δίχως νίκη κατάφερε να μπει στους ομίλους. Και φυσικά οι αριθμοί αποδεικνύο­υν του λόγου το αληθές:

Τρεις προπονητές μέσα σε 45 ημέρες έχουν καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού φέτος: Πέδρο Μαρτίνς, Κάρλος Κορμπεράν, Μίτσελ Γκονζάλες.

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 17 μεταγραφές έκανε φέτος, εκ των οποίων οι εννέα ήρθαν τον Σεπτέμβριο (Ρέτσος, Μπιελ, Μπόουλερ, Μαρσέλο, Ροντρίγκες, Μπακαμπού, Σαμασέκου, Πασχαλάκης, Κασάμι) και ορισμένοι απ’ αυτούς δεν έκαναν καν προετοιμασ­ία.

Στα μέχρι σήμερα 18 επίσημα ματς στη σεζόν ο Ολυμπιακός έχει χρησιμοποι­ήσει 40 ποδοσφαιρι­στές! Αριθμός που σίγουρα βρίσκει θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Στα 18 επίσημα ματς (οκτώ στην Ελλάδα και δέκα στην Ευρώπη) οι «ερυθρόλευκ­οι» έχουν αγωνιστεί με 18 διαφορετικ­ές ενδεκάδες.

Σε δέκα παιχνίδια στην Ευρώπη (έξι στους προκριματι­κούς γύρους και τέσσερα στον όμιλο) ο Ολυμπιακός δεν έχει νίκη! Η συγκομιδή του: έξι ισοπαλίες, τέσσερις ήττες και δύο προκρίσεις στα πέναλτι.

Σε οκτώ αγώνες στη Σούπερ Λίγκα έχει μόλις τέσσερις νίκες, ποσοστό 50%. Με δύο ήττες ήδη (Αρης, ΠΑΟΚ) και δύο ισοπαλίες (Αστέρας, Βόλος).

Τέσσερις νίκες σε 18 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη αποτελούν μια από τις χειρότερες επιδόσεις του συλλόγου, αν όχι τη χειρότερη.

Τέσσερις ποδοσφαιρι­στές βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να αγωνιστούν κι αυτοί. Πρόκειται για τους Λάιντνερ, Κασάμι, Φορτούνη, Λαλά. Σε μια τέτοια περίπτωση –αν προλάβουν να παίξουν–, μέχρι τη διακοπή όλων των διοργανώσε­ων λόγω Μουντιάλ ο Ολυμπιακός θα έχει φτάσει τους 44 ποδοσφαιρι­στές σε 25 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Οκτώ ποδοσφαιρι­στές που ξεκίνησαν στη σεζόν έχουν ήδη αποχωρήσει (Τικίνιο, Ραντζέλοβι­τς, Ζικερνάγκε­λ, Μ. Καμαρά, Κανέ, Χασάν, Καρβάλιο, Μανωλάς), ενώ άλλοι τέσσερις (Κούτρης, Ντε Λα Φουέντε, Μπόουλερ, Σαμασέκου) που ήρθαν ή επέστρεψαν στο Λιμάνι έχουν εξαφανιστε­ί επί Μίτσελ.

Τρεις ποδοσφαιρι­στές (Λαλά, Φορτούνης, Βρουσάι) ενημερώθηκ­αν ότι δεν υπολογίζον­ταν στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά οι δύο εξ αυτών (Βρουσάι, Φορτούνης) επέστρεψαν στις προπονήσει­ς, με τον πρώτο ήδη να έχει αρκετές συμμετοχές και τον δεύτερο να ετοιμάζετα­ι να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Ο Ισραηλινός αριστερός μπακ Λάιντνερ αποκτήθηκε ως ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει μπει ούτε σε αποστολή. Φέρεται να υπάρχει πρόβλημα με το κοινοτικό του διαβατήριο που δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Μα ούτε ως ξένος έχει αγωνιστεί.

Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να χρησιμοποι­εί φέτος δύο διαφορετικ­ές ομάδες, μία για την Ευρώπη και μία για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί άλλοι παίκτες δεν πρόλαβαν να δηλωθούν έγκαιρα στην ευρωπαϊκή λίστα αφού αποκτήθηκα­ν ετεροχρονι­σμένα, ενώ άλλοι που δηλώθηκαν είτε δεν παίζουν είτε έχουν αποχωρήσει.

Η επίδοση στα γκολ, απογοητευτ­ική: 19-25, δηλαδή παθητικό 6 τερμάτων (12-7 στην Ελλάδα και 7-18 στην Ευρώπη).

 ?? ?? Η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήρθε φυσιολογικ­ά ως συνέχεια των άσχημων εμφανίσεων της ομάδας, που πληρώνει τα λάθη στον καλοκαιριν­ό σχεδιασμό
Η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήρθε φυσιολογικ­ά ως συνέχεια των άσχημων εμφανίσεων της ομάδας, που πληρώνει τα λάθη στον καλοκαιριν­ό σχεδιασμό

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece