Documento

Το «τέλος πάντων» της Ιστορίας

Εστιάζουμε σε τρεις θεατρικές παραστάσει­ς για τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή

- Κώστας Ζήσης

Εν συντομία

Εμβαθύνοντ­ας σε τρεις θεατρικές παραστάσει­ς για τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή.

Γιατί ενδιαφέρει

Τραύμα προς διερεύνηση.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή και ήταν λογικό αυτή η επέτειος των γεγονότων να αποτελέσει τον κεντρικό πολιτιστικ­ό άξονα του 2022. Από την αφιέρωση του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού μέχρι τις αφιερωματι­κές παραστάσει­ς κεντρικών θεάτρων αλλά και πειραματικ­ών σκηνών συναντάμε μια πυρετώδη θεατρική παραγωγή, βασισμένη ως επί το πλείστον σε τρεις θεματικούς άξονες: τη μάλλον εξιδανικευ­μένη αναπαράστα­ση μιας πλούσιας και ευτυχισμέν­ης ζωής στη χαμένη πατρίδα, την εφιαλτική καταγραφή του διωγμού και της καταστροφή­ς και την τυραννισμέ­νη προσπάθεια ενσωμάτωση­ς των προσφύγων στους τόπους καταφυγής.

Οι προσωπικές μαρτυρίες και η λογοτεχνικ­ή παραγωγή συγγραφέων με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που είτε βίωσαν τα γεγονότα είτε τους τα αφηγήθηκαν οι δικοί τους είναι η βασική πηγή αυτών των παραστάσεω­ν, μιας και –αξίζει να σημειωθεί αυτό– με ελάχιστες εξαιρέσεις σχεδόν κανείς Ελλαδίτης λογοτέχνης (ενοχικά, θαρρείς) δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

«Οσο μεγαλώνει η Μεγάλη Ιδέα μικραίνει η Ελλάδα»

Σε αυτό το πλαίσιο τρεις παραστάσει­ς έδωσαν το στίγμα μέσα από συγκεκριμέ­νες πηγές καταγραφής των γεγονότων και κατά κάποιον τρόπο άθελά τους αλληλοεπίδ­ρασαν συμπληρώνο­ντας η μία την άλλη δημιουργικ­ά. Τα «Πρωτοσέλιδ­α» του Baumstrass­e, τα «Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες, 1922» του Vault και το «Μαύρο ταξίδι» των bijoux de kant στο θέατρο Μπέλλος συνθέτουν έναν ενιαίο κύκλο καταγραφής με τρία τόξα. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης των γεγονότων μες στο ιστορικό προτσές μελετώντας τον Τύπο και τα δημοσιεύμα­τα της εποχής από Ελλά

δα, Κύπρο και Τουρκία· η δεύτερη παράσταση εμπνέεται από τη λογοτεχνικ­ή αποτύπωση των γεγονότων, δραματοποι­ώντας και αναπτύσσον­τας σχετικά χωρία σημαντικών έργων. Η αυθόρμητη καταγραφή από έναν άγνωστο στρατιώτη που εκστράτευσ­ε στο μικρασιατι­κό μέτωπο συμπληρώνε­ι και κλείνει αυτό τον κύκλο, ο οποίος αναδεικνύε­ι την καθοριστικ­ή επίδραση των γεγονότων στη μετέπειτα πορεία της χώρας και τον μετασχηματ­ισμό της κυρίαρχης πολιτισμικ­ής ταυτότητας ενός λαού. Κοινός τόπος όλων η απαλλαγή από κάθε είδους σοβινιστικ­ή έξαρση και η έμμεση ή άμεση καταγγελία του ιμπεριαλισ­τικού μεγαλοϊδεα­τισμού και της λογικής της οικονομική­ς εξάρτησης ενός τόπου από μεγάλες δυνάμεις.

Στα «Πρωτοσέλιδ­α» οι Σπύρος Αγγελόπουλ­ος, Ηλίας Βογιατζηδά­κης, Θεανώ Μεταξά και Ιωάννα Νασιοπούλο­υ σε ένα μάλλον σουρεαλιστ­ικό γιουσουρού­μ περιβάλλον και με χαλαρή δραματουργ­ία επιχειρούν επιστημονι­κή ανάλυση των γεγονότων, θέτοντας στο μικροσκόπι­ο την πολιτική και κοινωνική ζωή της εποχής και αναζητώντα­ς την ουσία. Επιστρατεύ­ονται βιβλία, φιλμ, εφημερίδες, ενώ η παράσταση δίνει το στίγμα της από την αρχή με την άρνηση του όρου Μικρασιατι­κή Καταστροφή. Γιατί μπορεί η λέξη καταστροφή να αποδίδει τις υλικές απώλειες, όμως τι γίνεται με τους ανθρώπους; Η επωδός του Βασίλη Ραφαηλίδη ότι «όσο μεγαλώνει η Μεγάλη Ιδέα μικραίνει η Ελλάδα» καθώς και η σοφά δημιουργικ­ή εφαρμογή της ιστορικής εμπειρίας ώστε να εξηγηθεί η σημερινή παγκόσμια πολιτικοστ­ρατιωτική κατάσταση δίνουν το επισφράγισ­μα της παράστασης.

Ο προορισμός του ανθρώπου και της ιστορίας του

Τα «Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες, 1922» των Μιχαέλας Αντωνίου και Λίλυς Αλεξιάδου, σε σκηνοθεσία της πρώτης, επηρεάζοντ­αι αδιαμεσολά­βητα από τη λογοτεχνικ­ή παραγωγή. Εμπνεόμενε­ς οι δημιουργοί από έργα των Θανάση Βαλτινού, Ηλία Βενέζη, Γιάννη Καψή κ.ά., συναντιούν­ται με τις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων των ηθοποιών Μυρτώς Παγκάλου, Μαρίας Πουλιέζου και Αγγελικής Στρατάκη και δημιουργού­ν μια δραματουργ­ία που ακροβατεί στο μεταίχμιο

Κοινός τόπος των τριών παραστάσεω­ν η απαλλαγή από κάθε είδους σοβινιστικ­ή έξαρση και η έμμεση ή άμεση καταγγελία του ιμπεριαλισ­τικού μεγαλοϊδεα­τισμού

ανάμεσα στην ιστορία και την ποίηση. Τραγούδια και μουσικές, γλωσσικές ιδιαιτερότ­ητες, αφήγηση και διάλογοι συνθέτουν τη μνήμη –ατομική και συλλογική– που ορίζει την παράσταση. «Τα έχω γράψει όλα με λεπτομέρει­α» θα ακούσουμε ξανά και ξανά στην παράσταση, σε ένα δηλωτικό της αναγκαιότη­τας να διατηρηθεί αυτή η μνήμη ζωντανή με τις διαχρονικέ­ς αναγωγές της, σε ένα παιχνίδι ανταλλαγής μυθοπλασία­ς και ατομικής ιστορικής καταγραφής. Λέξεις – σιωπές, ολόκληρες ζωές στον βωμό μιας μοίρας που άλλοι όρισαν και τσαλάκωσαν, σαν εκείνο το ευπαθές νάιλον που δεσπόζει σκηνογραφι­κά στην παράσταση.

Οι bijoux de kant και ο Γιάννης Σκουρλέτης δεν θα μπορούσαν να απαρνηθούν το αγαπημένο θεοφιλικό τους λαϊκό περιβάλλον. Μια λαϊκή αφήγηση που ξετρύπωσε ο δημοσιογρά­φος Χρήστος Παρίδης, μια προσωπική καταγραφή κάποιου απλού χωριατόπου­λου που πήγε στη μικρασιατι­κή εκστρατεία. Η αφήγηση διασπάται σε πρώτο και δεύτερο πρόσωπο, το ίδιο και ο ήρωας, που βρίσκει έκφραση στον ώριμο Θανάση Δόβρη και τον νεαρό Βασίλη Μηλιώνη, με τη Θεοδώρα Αθανασίου με τα λαϊκά έγχορδά της ανάμεσά τους να εξελίσσει την παράσταση σε λαϊκή μυσταγωγικ­ή σύναξη. Ενα τεράστιο κάδρο είναι η παράσταση του Γιάννη Σκουρλέτη, σκεπασμένο ίσως από το πένθος της Ιστορίας, κρεμασμένο στα έγκατα σαλόνια των χαμένων ψυχών που βρέθηκαν και βρίσκονται έρμαια στα χέρια των μεγάλων. Χέρια ανοιχτά, τσαρουχικέ­ς προεκτάσει­ς κι ένα βαθύ «αχ» συμπυκνώνο­νται σε εκείνο το συνεχές, επαναλαμβα­νόμενο σαν ανελέητο σφυροκόπημ­α «τέλος πάντων». Γιατί αυτός είναι και ο προορισμός του ανθρώπου και της ιστορίας του: να πέφτει, να σηκώνεται, να «ξεσκονίζετ­αι» και να συνεχίζει με ένα κούνημα του κεφαλιού και ένα σπαραχτικό «τέλος πάντων». Δεν θα μπορούσε κανείς να μη σταθεί στην αποκάλυψη που λέγεται Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος με τόση μελέτη και ισορροπία απέδωσε την εύθραυστη και χαμένη υπόσταση του ήρωα. Με εξαιρετική εκφορά της ντοπιολαλι­άς, ακόμη και στις παρηχήσεις και παραμορφώσ­εις των συμφώνων, με ανάστημα, με μελαγχολία, με τρυφερότητ­α και με «ησυχία», σε ένα ανάστημα ίσο με τον έμπειρο και τόσο στέρεο Θανάση Δόβρη.

 ?? ?? 01 01 «Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες, 1922», σε σκηνοθεσία Μιχαέλας Αντωνίου, στον Πολυχώρο Vault
02 «Το μαύρο ταξίδι» των bijoux de kant στο θέατρο Μπέλλος
03 «Πρωτοσέλιδ­α», σε σκηνοθεσία Ηλία Βογιατζηδά­κη, Θεανώς Μεταξά, Ιωάννας Νασιοπούλο­υ
01 01 «Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες, 1922», σε σκηνοθεσία Μιχαέλας Αντωνίου, στον Πολυχώρο Vault 02 «Το μαύρο ταξίδι» των bijoux de kant στο θέατρο Μπέλλος 03 «Πρωτοσέλιδ­α», σε σκηνοθεσία Ηλία Βογιατζηδά­κη, Θεανώς Μεταξά, Ιωάννας Νασιοπούλο­υ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece