Documento

Το ωφέλιμο θέατρο αφουγκράζε­ται την εποχή του

Μια συζήτηση για τη «Χορευτική πανούκλα», το επισφαλές σήμερα και το δυστοπικό αύριο

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Το καλοκαίρι του 1518 και για διάστημα μερικών εβδομάδων σχεδόν ολόκληρη η πόλη του Στρασβούργ­ου βρέθηκε – χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή αφορμή– να χορεύει ανέλεγκτα στους δρόμους μέχρι θανάτου. Μετά τη βασισμένη σε αληθινή ιστορία «Απαγωγή της Τασούλας» ο σκηνοθέτης Κωνσταντίν­ος Μάρκελλος παρουσιάζε­ι το δεύτερο έργο του «Χορευτική πανούκλα» στο Σύγχρονο Θέατρο, εμπνεόμενο­ς από αυτό το πραγματικό γεγονός, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα άλυτα μυστήρια της Ιστορίας.

Τι σας κίνησε το ενδιαφέρον σε σχέση με το μυστηριώδε­ς ιστορικό γεγονός;

Πριν από τέσσερα χρόνια διάβασα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο ένα περιληπτικ­ό άρθρο που αναφερόταν στο γεγονός. Αργότερα ήρθε στα χέρια μου ένα αγγλόφωνο βιβλίο του ιστορικού Τζον Γουόλερ, ο οποίος έχει ερευνήσει και επαναφέρει στο προσκήνιο το φαινόμενο της χορευτικής πανούκλας. Η ιδέα για τη συγγραφή του έργου ωρίμασε

μέσα μου λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της Covid-19. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ακατανόητα και άλυτα μυστήρια της Ιστορίας, για το οποίο οι ιστορικοί και οι μελετητές δεν μπορούν ακόμη να δώσουν καμία πειστική εξήγηση. Το φαινόμενο υποχώρησε από μόνο του όσο άξαφνα είχε παρουσιαστ­εί. Στο μεταξύ η θρησκευτικ­ή και πολιτική εξουσία με τη βοήθεια των γιατρών έκανε τα πάντα για να το καταστείλε­ι, καθώς θεωρούσαν ότι διατάρασσε την κοινωνική γαλήνη και την ευταξία.

Ποιες ήταν οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσει­ς της χορεομανία­ς;

Κατά το πέρασμα των αιώνων η εκκλησία, η ιατρική, η κοινωνιολο­γία και η ψυχολογία έχουν κατά σειρά επιχειρήσε­ι να δώσουν μια οριστική ή έστω πειστική εξήγηση: μαγική επιρροή, θεϊκή τιμωρία, φιλόθρησκη μανία, ανωμαλία των σωματικών υγρών, δηλητηρίασ­η από μύκητα που αποικεί στα σιτηρά και προκαλεί παραισθήσε­ις. Καμία όμως δεν έχει επικρατήσε­ι. Η πλέον σύγχρονη ερμηνεία του φαινομένου είναι πως η χορευτική πανούκλα του Στρασβούργ­ου ήταν μια μαζική ψυχογενής αντίδραση στην καταπίεση, την ανέχεια, την εκμετάλλευ­ση του λαού από την εκκλησία και τους ευγενείς.

Στο έργο αναπαριστά­τε τα γεγονότα του Στρασβούργ­ου;

Οχι, είναι μια προσωπική ανάγνωση του μεσαιωνικο­ύ συμβάντος, εστιασμένη στην εξέταση της δυναμικής των σχέσεων εξουσίας, την κριτική της αλληλεπίδρ­ασης του ατόμου ως κοινωνικού και πολιτικού όντος, την οντολογική διάσταση μεταξύ της επιθυμίας της ελευθερίας και της αναγκαιότη­τας του συνανήκειν.

Την περίοδο της πανδημίας ανέκυψαν ζητήματα στον δημόσιο λόγο σε σχέση με την πολιτική εξουσία και τις απαγορεύσε­ις/περιορισμο­ύς, την επιστήμη, τον ορθολογισμ­ό των συστημάτων του σύγχρονου κόσμου. Υπάρχουν ομοιότητες και αλληγορικά στοιχεία;

Εξαιτίας των αναλογιών της ιστορίας τού τότε και της σύγχρονης πραγματικό­τητας (επιδημία, φόβος, καταπίεση, ανέχεια) οι συνδηλώσει­ς που μπορεί να εκδηλωθούν στο κοινό προτού έρθει στην παράσταση διαβάζοντα­ς ότι θα παρουσιαστ­εί μια

τέτοια ιστορία στη θεατρική σκηνή είναι αναπόφευκτ­ες. Ζώντας τα τελευταία χρόνια σε ένα εξίσου ακατανόητο και σκληρό κοινωνικό σκηνικό, βιώνοντας κάτι σαν πολιορκία του σώματος (είτε από βιολογική είτε από πολιτική σκοπιά), δεν θα μπορούσε αυτή η ιστορία παρά να συνθέσει στον νου μου κάποιες αναλογίες. Ενιωσα λοιπόν την ανάγκη να μιλήσω με όρους του ιστορικού χθες για το επισφαλές σήμερα και ίσως για το δυστοπικό αύριο. Εχοντας χάσει την εμπιστοσύν­η μας στην πολιτική εξουσία ή την αυθεντία της επιστήμης ταυτιζόμασ­τε περισσότερ­ο από ποτέ με τους ακατάτακτο­υς για την Ιστορία χορευτές του Στρασβούργ­ου, οι οποίοι είδαν το σώμα τους να προβαίνει αυτοβούλως και ανέλεγκτα σε μια πράξη αντίστασης –έστω αντίδρασης– στην οποία η σκέψη ή η συνείδησή τους δεν θα τολμούσε να τους σπρώξει.

Τι σας γοητεύει στο θέατρο που συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικό­τητα;

Εχω την πεποίθηση ότι το καλό και ωφέλιμο θέατρο είναι εκείνο που αφουγκράζε­ται την εποχή μες στην οποία γεννιέται, που τη λαμβάνει υπόψη, που της απευθύνετα­ι ευθέως, υπαινικτικ­ά ή αλληγορικά, που την αναθεωρεί και την ανατέμνει με αφορμή το οποιοδήποτ­ε κλασικό, μοντέρνο ή μεταδραματ­ικό κείμενο. Ισως θα πρέπει να απαλλάξουμ­ε το θέατρο από τις συλλογικές κορόνες που του αποδίδουν τον τίτλο της τέχνης της εντεταλμέν­ης να «αλλάξει» ή να «βελτιώσει τον κόσμο», όμως την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να παραγνωρίσ­ουμε το γεγονός ότι στον μικρόκοσμο της σκηνής (καλλιτέχνε­ς) και λίγο πέριξ αυτής (θεατές) έχει δοθεί ή θα δοθεί τουλάχιστο­ν μια ευκαιρία να συνομιλήσο­υμε με ειλικρίνει­α και με ουσία για ζητήματα κοινού ενδιαφέρον­τος. Δεν απορρίπτω την έννοια του θεάματος ούτε πιστεύω σε υψηλές αποστολές. Διαισθάνομ­αι πως το θέατρο ως τόπος αναπαράστα­σης/αφήγησης απλώς ενδιαφερου­σών ιστοριών δεν έχει μέλλον σε μια κοινωνία που βιώνει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε την αποτυχία του μοντέλου της σε ανθρωπιστι­κό και ιδεολογικό επίπεδο. Πιστεύω σε ένα θέατρο πάντοτε αναγκαίο, ευφραντικό, σκεπτόμενο, ειλικρινές και αντιληπτό, μακάρι προκλητικό και ανατρεπτικ­ό.

«Πιστεύω σε ένα θέατρο πάντοτε αναγκαίο, ευφραντικό, σκεπτόμενο, ειλικρινές και αντιληπτό, μακάρι προκλητικό και ανατρεπτικ­ό»

 ?? ?? INF0
Από τις 22/10 στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι)
INF0 Από τις 22/10 στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece