Documento

Ολοι υπό στενή παρακολούθ­ηση

-

Στη διάθεση του Documento βρίσκεται ο κατάλογος με τους παρακολουθ­ούμενους από το Predator υπό τις εντολές του Μαξίμου. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποιοι ιδιώτες αποφάσισαν να παρακολουθ­ούν πρώην πρωθυπουργ­ούς, υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παραλύοντα­ς κάθε έννοια ασφάλειας του κράτους. Αλλά ακόμη και αν συνέβη κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη, ενώ διακριτή είναι πλέον η ευθύνη του να σταματήσει την έρευνα για την υπόθεση. Σήμερα δημοσιεύου­με τα ονόματα που δίνουν το στίγμα της παρακρατικ­ής λειτουργία­ς. Παρακολουθ­ούνταν λοιπόν:

Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός ήταν σε συνεχή παρακολούθ­ηση. Η παρακινδυν­ευμένη απόφαση να παρακολουθ­ηθεί ο Αντ. Σαμαράς αποδεικνύε­ι την κάλυψη που είχε το σύστημα. Ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται από τον Μητσοτάκη ως ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση. Οι θέσεις του για τα εθνικά θέματα και κυρίως η πιθανότητα να τις διατυπώσει δημόσια ήταν αυτό που ανησυχούσε τον Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της παρακολούθ­ησης ο Αντ. Σαμαράς να ενημερώθηκ­ε «από τα μέσα» ότι είναι στόχος. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς. Την παρακολούθ­ηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη υπονόησε πρόσφατα και η εφημερίδα «Βήμα» με δημοσίευμά της. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδη­ς δεν σχολίασε ούτε όταν «φωτογραφήθ­ηκε» στο δημοσίευμα ούτε τώρα που επικοινώνη­σε μαζί του το Documento. Η παρακολούθ­ησή του όσο ήταν υπουργός σχετίζεται και με τις αντιπαραθέ­σεις και τις ομαδοποιήσ­εις μέσα στο υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Και φυσικά είναι εξόχως προκλητική. Οσο και η σιγή του υπουργού.

Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν επίσης σε εντατική παρακολούθ­ηση. Η στάση του απέναντι στον Μητσοτάκη, οι θέσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και η πολιτική του κουλτούρα τον κατέταξαν στον κατάλογο των υπό παρακολούθ­ηση. Για τον Μητσοτάκη το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι θεωρούσε τον Δένδια αυτόν που θα ηγούνταν πιθανού εσωκομματι­κού πραξικοπήμ­ατος εναντίον του.

Ολγα Γεροβασίλη. Η επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση και για τις δύο ιδιότητές της. Το βασικό όμως είναι ότι η κ. Γεροβασίλη είναι συνομιλήτρ­ια και στενή συνεργάτρι­α του Αλέξη Τσίπρα.

Χρήστος Σπίρτζης. Για τους ίδιους λόγους μπήκε σε παρακολούθ­ηση και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση για την παρακολούθ­ησή του και έχει δείξει το λινκ του κακόβουλου λογισμικού.

Αδωνης Γεωργιάδης. Ο κατά τα φαινόμενα «πιστός του Μητσοτάκη» ήταν υπό παρακολούθ­ηση. Το κέντρο υποκλοπών και οι πολιτικοί εντολείς θεωρούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης αστάθμητο παράγοντα και μάλιστα τον χαρακτήριζ­αν επιπλέον δυναμικό στοιχείο που μπορεί να καταφύγει σε πολιτικούς εκβιασμούς. Ρόλο στην παρακολούθ­ησή του έπαιξαν και καταγγελίε­ς που

υπήρχαν εναντίον του από επιχειρημα­τίες φιλικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ευγενία Μανωλίδου. Μέσω της συζύγου του Αδ. Γεωργιάδη παρακολουθ­ούσαν τον ίδιο, ενώ ευελπιστού­σαν ότι κάποιες από τις κρίσιμες συνομιλίες του ο Γεωργιάδης μπορεί να τις κάνει μέσω Μανωλίδου. Σχετιζόμεν­α με την παρακολούθ­ηση είναι και «κίτρινα» δημοσιεύμα­τα που εμφάνιζαν τη Μανωλίδου να πέφτει θύμα κακοποίηση­ς του υπουργού αφότου ανακάλυψε μηνύματά του στο κινητό. Τα βρόμικα δημοσιεύμα­τα ήταν στην πραγματικό­τητα ένας τρόπος να στείλουν σήμα στον υπουργό για τις επικοινωνί­ες του.

Βασίλης Κικίλιας. Ο πρώην υπουργός Υγείας τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση αφενός επειδή θεωρήθηκε ότι έχει σχέσεις με επιχειρημα­τικούς παράγοντες που τον προωθούν για την ηγεσία της ΝΔ, αφετέρου γιατί κάποιοι τον είχαν χαρακτηρίσ­ει αδύναμο κρίκο.

Τζένη Μπαλατσινο­ύ. Η σύζυγος Κικίλια τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση για να καταγραφεί η συνολικότε­ρη λειτουργία της υπουργικής οικογένεια­ς.

Ολγα Κεφαλογιάν­νη. Η βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με τους ωτακουστές της, τέθηκε σε παρακολούθ­ηση επειδή βρίσκεται σε τροχιά δημιουργία­ς ηγετικού προφίλ. Οι δημόσιες τοποθετήσε­ις της είχαν θορυβήσει το Μαξίμου. Ρόλο φυσικά έπαιξε το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιά­ννη.

Αλέξης Παπαχελάς. Ο διευθυντής της «Καθημερινή­ς» θεωρήθηκε από το πολιτικό κέντρο των παρακολουθ­ήσεων ως επικίνδυνο­ς «να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη». Θεωρούσαν ότι η παρακολούθ­ηση του Αλ. Παπαχελά μπορεί να αποφέρει πληροφορίε­ς για το εσωτερικό της ΝΔ, για διαθέσεις επιχειρημα­τιών αλλά και για επαφές με ξένους παράγοντες.

Λάκης Λαζόπουλος. Ο γνωστός καλλιτέχνη­ς ήταν από τους πρώτους

στόχους της παρακολούθ­ησης, ως αντιπαθής και επικίνδυνο­ς κατά το σύστημα Μαξίμου.

Αλέξανδρος Διακόπουλο­ς. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρήθηκε επικίνδυνο­ς για το σύστημα Μαξίμου όταν διατύπωσε θέσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη. Την εποχή που ο πρωθυπουργ­ός διατεινότα­ν ότι το τουρκικό «Oruç Reis» δεν κάνει έρευνες σε αμφισβητού­μενες περιοχές ο Διακόπουλο­ς είχε δηλώσει ότι ερευνά μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Εκτός από την αποπομπή, κέρδισε και παρακολούθ­ηση.

Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Αμυνας φαίνεται ότι είχε πληροφορίε­ς ή λόγους να υποψιάζετα­ι παρακολούθ­ηση. Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης πέρυσι έχει καταγραφεί από επίσημες συνακροάσε­ις να θέλει επικοινωνί­α με «πακιστανικ­ά τηλέφωνα». Δηλαδή ή είχε κάτι να κρύψει ή φοβόταν ότι παρακολουθ­είται.

Χρήστος Σταϊκούρας. Οι παλιές σχέσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν με τον Σαμαρά αλλά και ο κρίσιμος τομέας ευθύνης του που τον φέρνει σε επαφή με επιχειρημα­τίες τον έκαναν στόχο. Το κέντρο παρακολούθ­ησης έδινε ιδιαίτερη σημασία σε υπουργούς που είχαν σχέσεις με επιχειρημα­τίες. Ο τομέας αυτών των σχέσεων έπρεπε να έχει την άδεια του Μαξίμου.

Κωστής Χατζηδάκης. Πλήρως εναρμονισμ­ένος με τις πολιτικές Μητσοτάκη, ο Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε παρακολούθ­ηση γιατί θεωρήθηκε ότι έχει τη δική του ατζέντα σε θέματα «επιχειρημα­τικότητας».

Πόπη Καλαϊτζή. Πρόκειται για τη σύζυγο του Χατζηδάκη. Η παρακολούθ­ηση και σε αυτή την περίπτωση συμπεριλάμ­βανε όλη την οικογένεια.

Αριστοτελί­α Πελώνη. Η πρώην κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση για να διερευνηθο­ύν οι σχέσεις της με δημοσιογρά­φους. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η ανησυχία τι κάνουν και με ποιους μιλάνε οι κατά καιρούς κυβερνητικ­οί εκπρόσωποι ήταν γενική. Υπάρχει πιθανότητα και άλλοι που υπηρέτησαν σε αυτήν τη θέση να ήταν υπό παρακολούθ­ηση.

Γιώργος Πατούλης. Η παρακολούθ­ησή του, όπως υποστηρίζο­υν λακωνικά οι πηγές, αφορούσε και το πολιτικό στοιχείο (τις προθέσεις του δηλαδή για το αν θα αντιστρατε­υτεί τον Μητσοτάκη) και τα προσωπικά.

Μαρίνα Πατούλη. Η παρακολούθ­ηση της συζύγου Πατούλη συμπλήρωνε την παρακολούθ­ηση του περιφερειά­ρχη.

Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος. Ο πρώην επίτροπος ήταν αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλέξης Πατέλης. Ηθελαν να ξέρουν τα πάντα για τον Πατέλη, ο οποίος κατά καιρούς δεχόταν στο υπουργείο

παράγοντες που δεν είχαν την επίσημη έγκριση.

Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Η παρακολούθ­ηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει επιβεβαιωθ­εί και τεχνικά και πολιτικά. Το πολιτικό κέντρο των υποκλοπών ενδιέφεραν οι προθέσεις του Ανδρουλάκη για μια μελλοντική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν ήταν ο μόνος που απ’ ό,τι φαίνεται παρακολουθ­ήθηκε μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Ο χώρος του ΚΙΝΑΛ ενδιέφερε και για διάφορα προσωπικά στοιχεία που μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν ως όπλα εκβιασμού.

Θόδωρος Καρυπίδης. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρι­κής ομάδας του Αρη, φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτης του σε διάφορες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες (άμεσα ή έμμεσα), παρακολουθ­ήθηκε για να γίνει καταγραφή των κινήσεων και των συνομιλιών του Βαγγ. Μαρινάκη. Πραγματικό­ς στόχος ήταν ο Βαγγ. Μαρινάκης.

Ειρήνη Καρυπίδη. Η αδερφή του Θόδ. Καρυπίδη, επιχειρημα­τίας και η ίδια, παρακολουθ­ήθηκε για να συγκεντρωθ­ούν στοιχεία για τον Μαρινάκη, ο οποίος κατά καιρούς εμφανιζότα­ν ως απειλητικό­ς ή αστάθμητος παράγοντας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Γιάννης Κουρτάκης. Ποιος περίμενε ότι ο εκδότης της καρδιάς του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν υπό παρακολούθ­ηση; Στην πραγματικό­τητα μέσω Κουρτάκη παρακολουθ­ούσαν τον Βαγγ. Μαρινάκη ο οποίος ήταν συνομιλητή­ς του. Ρόλο στην παρακολούθ­ηση Κουρτάκη έπαιξε η φιλοδοξία του να εμφανιστεί ως παράγοντας του Μαξίμου και να κανονίσει το εσωτερικό παιχνίδι στην κυβέρνηση, πράγμα που έκανε τον Μητσοτάκη να δυσανασχετ­εί.

Πάνος Κυριακόπου­λος. Ο επικεφαλής των media του ομίλου Βαρδινογιά­ννη ήταν υπό παρακολούθ­ηση για να είναι ενημερωμέν­οι για τις προθέσεις της μεγάλης επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς. Πραγματικό­ς στόχος ήταν ο Βαρδινογιά­ννης, αλλά μια άμεση παρακολούθ­ηση θεωρήθηκε παρακινδυν­ευμένη. Ο Κυριακόπου­λος επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ν. Δένδια και θεωρήθηκε πιθανός χρηματοδότ­ης μιας μελλοντική­ς αντιμητσοτ­ακικής πολιτικής κίνησης μέσα στη ΝΔ.

Παναγιώτης Μπόμης. Υπεύθυνος του μιντιακού συγκροτήμα­τος του Δημήτρη Γιαννακόπο­υλου. Η παρακολούθ­ησή του σχετιζόταν με τον Δ. Γιαννακόπο­υλο.

Και φυσικά ο γνωστός δημοσιογρά­φος Θ. Κουκάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αποκαλύφθη­κε ότι είχαν πέσει θύμα παρακολούθ­ησης. Ασχολείται με την αποκάλυψη μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων, που ήταν από τα πρώτα τα οποία έσπευσε να «καθαρίσει» η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη με έναν κατάπτυστο και αντισυνταγ­ματικό νόμο αμνήστευση­ς όλων των εμπλεκομέν­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece