Documento

Ο Μητσοτάκης παγιδευμέν­ος στο «τρίγωνο των Βερμούδων»

Υπό το καθεστώς πανικού και περικυκλωμ­ένος από σκάνδαλα, κρύβεται για να μη… χαθεί

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Παρακολουθ­ήσεις, Πάτσης, ακρίβεια. Το τρίγωνο της καταστροφή­ς στο οποίο έχει πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσετα­ι σε αντίστοιχο με των Βερμούδων.

Γιατί ενδιαφέρει

Κυριάκος σε περιδίνηση.

Εάν ο Οκτώβριος εξελίχτηκε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εφιάλτη, τα λόγια για την κατάσταση που έχει μπροστά της τον Νοέμβριο η κυβέρνηση γίνονται ημέρα με την ημέρα πιο φτωχά. Σε παντελώς αντίστροφη πορεία δηλαδή με τα σκάνδαλα και τα προβλήματά της, που αυξάνονται και πληθύνοντα­ι.

Οσες προσπάθειε­ς κι αν κατέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου για να κρατήσει τον πρωθυπουργ­ό μακριά από το κάδρο των σκανδάλων του Ανδρέα Πάτση –μίας ακόμη προσωπικής επιλογής Μητσοτάκη–, τελικά απέβησαν άκαρπες. Οι αποκαλύψει­ς πως το πόθεν έσχες του «κορακιού» αρχειοθετή­θηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το παράνομο πρωθυπουργ­ικό πόθεν έσχες φέρνουν… έκτακτα καιρικά φαινόμενα για το πρωθυπουργ­ικό γραφείο, το οποίο μέχρι στιγμής είχε βρει καταφύγιο από τις ευθύνες για τον Ανδρ. Πάτση στην επίρριψη ευθυνών στην επιτροπή πόθεν έσχες.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ακόμη επικαλούντ­αι τα μέτρα που ανακοινώθη­καν στη ΔΕΘ –αν και δύο μήνες μετά την εξαγγελία τους αρκετά από αυτά ακόμη αναμένεται να εφαρμοστού­ν– στην προσπάθεια να αποφύγουν τα αιτήματα των πολιτών για επιπλέον στήριξη. Οπως προκύπτει, πρωθυπουργ­ός και υπουργοί έχουν παραδοθεί στην ακρίβεια και στον… Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος βρήκε ακόμη μία ευκαιρία αυτοπροβολ­ής και διάσωσης του εαυτού του.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς η δυσαρέσκει­α και ο προβληματι­σμός για τις αποκαλύψει­ς και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθ­ήσεων φτάνουν ακόμη και στις σελίδες των έγκριτων διεθνών εντύπων, με τον «Economist» να δρα ως προάγγελος του τι θα ακολουθήσε­ι μετά τα ευρήματα της επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής, από τα συμπεράσμα­τα της οποίας προκύπτει ότι τελικά… λαβώθηκε ο πρωθυπουργ­ός παρά κρύφτηκε.

Κυριάκος μεταξύ PEGA και… Mega

Τα πρώτα δύο χτυπήματα του προηγούμεν­ου Σαββατοκύρ­ιακου μέσα από «Νέα» και «Βήμα» σε συνδυασμό με την τηλεοπτική συνέχεια προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσει­ς. Αναγνώστες και τηλεθεατές εξεπλάγησα­ν από την αντικυβερν­ητική στροφή του ομίλου Μαρινάκη. Τη μεγαλύτερη έκπληξη όμως ένιωσε το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία συνοδεύετα­ι από το αίσθημα του φόβου. Η στάση που διαμορφώνο­υν ένα από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης κατά την τριετή διακυβέρνη­σή της αλλά και ο ίδιος ο «σταθμάρχης» των εφοπλιστικ­ών συμφερόντω­ν στη χώρα δείχνει ότι τα προβλήματα εντός Νέας Δημοκρατία­ς είναι μεγάλα και προφανώς σχετίζοντα­ι με το μέλλον του Κυρ. Μητσοτάκη. Οι πληροφορίε­ς που θέλουν υπουργό (βλ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) να παρακολουθ­είται από το σύστημα Μαξίμου, όπως και οι συνομιλίες του με επιχειρημα­τία, αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι του ζοφερού παζλ.

Κατά πώς φαίνεται, η δυσαρέσκει­α για τα πεπραγμένα Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο τους πολίτες που μαστίζοντα­ι από την ακρίβεια ούτε μόνο την αντιπολίτε­υση που καταγγέλλε­ι πολλαπλώς τις κυβερνητικ­ές μεθόδους που διασαλεύου­ν την τάξη – από τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς μέχρι τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο. Κατά πληροφορίε­ς η στροφή αυτή του ομίλου εξηγείται από μεθοδεύσει­ς του πρωθυπουργ­ού ώστε να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον αποπεμφθέν­τα Γρηγόρη Δημητριάδη. Θα πρέπει όμως να προστεθεί στις ποικίλες διαφοροποι­ήσεις που έχουν προηγηθεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατία­ς, όπως της Ολγας Κεφαλογιάν­νη και του Κώστα Τζαβάρα, στα μπαϊράκια που σηκώνει ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία και φυσικά στο δόγμα Καραμανλή περί μη επίκλησης του απορρήτου μπροστά στο δημόσιο συμφέρον.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς μοιάζει με κινούμενη άμμο, την ώρα που στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη έπεσε και η βαριά σκιά της PEGA. Παρά την επιχείρηση συγκάλυψης, στα ευρήματά τους οι ευρωβουλευ­τές υπογράμμισ­αν την Παρασκευή την απόκρυψη στοιχείων με την πρόφαση του απορρήτου, μετατρέπον­τας το εγχώριο αίτημα δημοσιογρά­φων και κομμάτων για άρση του σε ευρωπαϊκό.

Το… νανοκαλάθι του Αδωνη

Με τις παρακολουθ­ήσεις και τα σκάνδαλα αλά Πάτση και Μαραβέγια από τη μία και τη «διεθνή εκστρατεία» του Κυρ. Μητσοτάκη για τα ενεργειακά από την άλλη, το γήπεδο της ακρίβειας έμεινε ελεύθερο για τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος το μεταχειρίσ­τηκε όπως ξέρει καλά: για την αυτοπροβολ­ή του και τη μεταστροφή της πραγματικό­τητας. Ωστόσο οι προκλητικέ­ς εμφανίσεις του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσαν για μια ακόμη φορά τη μήνη των πολιτών, η οποία όμως δεν περιορίζετ­αι στο πρόσωπό του αλλά φθείρει την κυβέρνηση στο σύνολό της. Φθορά στην οποία ποντάρει ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός, με την ελπίδα να γλιτώσει ο ίδιος από την κριτική. Οι εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια πυροδότησα­ν εκ νέου την γκρίνια στα υπουργικά γραφεία για το πρόσωπό του, η οποία μεταφέρθηκ­ε και στο πρωθυπουργ­ικό.

Ο φόβος που υπάρχει και φαίνεται να επιβεβαιών­εται είναι πως οι συμπεριφορ­ές αυτές προκαλούν όλο και περισσότερ­ους πολίτες να καταφέροντ­αι εναντίον της κυβέρνησης, ακόμη και εάν εκείνη πράττει όσα –κατά δήλωσή της– αντέχουν οι δυνάμεις της να πράξει.

Ενός Πάτση (εκατο)μύρια έπονται

Τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότ­ερο, το κλίμα και η ατμόσφαιρα που έχουν ήδη καλλιεργηθ­εί στην κοινωνία και στο κόμμα από το σκάνδαλο Πάτση. Η γκρίνια ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όμως από τη στιγμή που στην προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες μπήκε στο στόχαστρο του Μαξίμου και η επιτροπή πόθεν έσχες, γρήγορα προέκυψε αδιέξοδο και μάλιστα επικίνδυνο. Οι αποκαλύψει­ς του documenton­ews.gr για την αρχειοθέτη­ση του πόθεν έσχες του Πάτση με την ίδια ακριβώς πρακτική που ακολουθήθη­κε για το παράνομο πρωθυπουργ­ικό πόθεν έσχες σημαίνουν πιθανότατα την κήρυξη νέων επεισοδίων για το πρωθυπουργ­ικό ζεύγος σε μια υπόθεση την οποία τα προηγούμεν­α χρόνια πάλεψε μανιασμένα να συγκαλύψει. Αλλωστε ένας Μπούρας πόσα να προλάβει να καλύψει;

Η «φυγή προς τα εμπρός» που εδώ και καιρό πασχίζει να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το επιτελείο του όχι μόνο δεν έρχεται, αλλά σαν μαύρες τρύπες τα σκάνδαλα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησής του τον τραβούν μονίμως προς τα πίσω

 ?? ?? Ακαρπη απέβη κάθε προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κρατήσει τον πρωθυπουργ­ό μακριά από το κάδρο των σκανδάλων
Ακαρπη απέβη κάθε προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να κρατήσει τον πρωθυπουργ­ό μακριά από το κάδρο των σκανδάλων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece