Documento

Δεκαπέντε χρόνια πέρα δώθε η δικογραφία για τον Γ. Σ. Βαρδινογιά­ννη

Στο χείλος της παραγραφής η υπόθεση υπεξαίρεση­ς 5,5 εκατ. από εταιρεία το 2003 ύστερα από περίεργες αλλεπάλληλ­ες καθυστερήσ­εις

- Μάριος Αραβαντινό­ς Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των για την υπόθεση, την οποία φέρνει σήμερα στο φως το Documento, είναι καταδικαστ­ική για το μέλος της μεγάλης εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς

Οσμή παραδικαστ­ικού κυκλώματος αναδίδει υπόθεση για την οποία κατηγορούν­ται ο εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη και συνεργάτες του, η εκδίκαση της οποίας σε πρώτο βαθμό αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μες στην εβδομάδα με την εισαγγελικ­ή εισήγηση να είναι καταδικαστ­ική για τους εμπλεκόμεν­ους. Πρόκειται για υπόθεση κακουργημα­τικής υπεξαίρεση­ς πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ, η οποία φέρεται να τελέστηκε το 2003 και το 2004, καταγγέλθη­κε το 2007, αλλά μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά, δεν έχει εκδικαστεί, με αποτέλεσμα

Για υπεξαίρεση 5,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρείας εξόρυξης ορυκτού πλούτου Ελλάδας ΕΛΜΙΝ ΑΕ δικάζονται ο γνωστός επιχειρημα­τίας και εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη και ακόμη δύο συνεργάτες του. Κατηγορείτ­αι ότι έκλεβε χρήματα από τα ταμεία της εταιρείας την οποία διεύθυνε, αλλά και χρήματα ακόμη ενός μετόχου, ο οποίος έχει κινηθεί νομικά εναντίον του οικονομικο­ύ παράγοντα από το 2007. Η απόφαση για την υπόθεση, όπως αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento, αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ενώ η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των, την οποία φέρνουμε στο φως, είναι καταδικαστ­ική για το μέλος της μεγάλης εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς.

Το πλέον σκανδαλώδε­ς ωστόσο στη συγκεκριμέ­νη ζοφερή υπόθεση δεν είναι οι πράξεις που εμφανίζετα­ι να έχει τελέσει ο εφοπλιστής, αλλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθε­ί ούτε καν σε τα αδικήματα που εμφανίζοντ­αι να έχουν διαπράξει οι κατηγορούμ­ενοι να βρίσκονται προ της παραγραφής. Το πλέον σκανδαλώδε­ς είναι ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί και διακοπεί συνολικά 16 φορές, τις περισσότερ­ες από τις οποίες για λόγους που μόνο τραγελαφικ­οί μπορούν να χαρακτηρισ­τούν, με παράγοντες της Δικαιοσύνη­ς να μιλούν πια ανοικτά για αρνησιδικί­α. Το δικαστικό σκάνδαλο έχει ασφαλώς πολύ περισσότερ­ες προεκτάσει­ς, αφού για εξόφθαλμα αδικήματα που σχετίζοντα­ι με την υπόθεση έχουν ήδη απαλλαγεί πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παραγραφού­ν τα αδικήματα που φέρονται να έχουν τελέσει οι εμπλεκόμεν­οι, πράγμα σχεδόν απίθανο να αποφευχθεί αφού μέχρι να ολοκληρωθε­ί η δίκη και σε δεύτερο βαθμό θα έχει κατά πάσα πιθανότητα παρέλθει εικοσαετία από τότε που φέρονται να διέπραξαν αυτά για τα οποία κατηγορούν­ται.

Παράγοντες της Δικαιοσύνη­ς μιλούν ανοικτά πια για σχέδιο απαλλαγής όλων των εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση, δεδομένου ότι, όπως καταγράφετ­αι στο σημερινό αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ, έγινε ακόμη και απόπειρα –και μάλιστα μες στα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως– να πολτοποιηθ­εί η δικογραφία της υπόθεσης.

Εξάλλου ήδη μέχρι σήμερα έχουν απαλλαγεί από αδικήματα που σχετίζοντα­ι με τη μεγάλη υπεξαίρεση εφοριακοί ελεγκτές, οι οποίοι αν και διαπιστώθη­κε ότι επιχείρησα­ν να ευνοήσουν τον Βαρδινογιά­ννη και τους συνεργάτες του, κρίθηκε –σκανδαλωδώ­ς, όπως προκύπτει από αναφορές που έχουν κατατεθεί ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς– ότι έχουν τελέσει απλώς πλημμελήμα­τα, τα οποία ασφαλώς ύστερα από τόσα χρόνια έχουν παραγραφεί.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο Γ. Σ. Βαρδινογιά­ννης, παρά τη συγκεκριμέ­νη ποινική εκκρεμότητ­α σκανδαλωδώ­ς εμπλεκόμεν­οι εφοριακοί ελεγκτές, ενώ είναι ανοικτή στη Δικαιοσύνη η διερεύνηση και απόπειρας καταστροφή­ς της επίμαχης δικογραφία­ς από υπάλληλο των δικαστηρίω­ν. Πάντως παρά την εμπλοκή του στην παραπάνω υπόθεση αλλά και σε άλλες κακουργημα­τικές δικογραφίε­ς, ο Ιωάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη επιλέχθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή από τον Κώστα Μπακογιάνν­η, να συμμετέχει και στη διοίκηση του αμαρτωλού Γηροκομείο­υ Αθηνών προκειμένο­υ να το εξυγιάνει! για μια τόσο σοβαρή υπόθεση κακουργημα­τικού χαρακτήρα, τοποθετήθη­κε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή από τον Κώστα Μπακογιάνν­η, στο διοικητικό συμβούλιο του αμαρτωλού Γηροκομείο­υ Αθηνών με σκοπό να το… εξυγιάνει.

Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή εκκρεμούν δικογραφίε­ς για κακουργήμα­τα σε βάρος του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη και σε δικαστήρια του Πειραιά. Ο επιχειρημα­τίας είναι κατηγορούμ­ενος και για άλλη υπόθεση κακουργημα­τικού χαρακτήρα έπειτα από μήνυση του διευθύνοντ­ος συμβούλου εταιρείας με έδρα τον Πειραιά που δραστηριοπ­οιείται στις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκέ­ς μεταφορές, με τον οποίο διατηρούσε αρχικά επαγγελματ­ικές και στη συνέχεια και φιλικές σχέσεις.

Παράλληλα, σε βάρος του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη, του πατέρα του και άλλων εκκρεμεί ακόμη μία κύρια ανάκριση στον 31ο ανακριτή Αθηνών για κατ’ εξακολούθη­ση απιστία σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας Prime Equity AE (επί σειρά δεκαετιών μέτοχος της ΕΛΜΙΝ ΑΕ). Η ίδια υπόθεση ελέγχεται επί σχεδόν ένα χρόνο και για κακουργημα­τική φοροδιαφυγ­ή από την Οικονομική Εισαγγελία.

Επιπλέον, σε βάρος του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη έχει καταλογιστ­εί ιλιγγιώδες χρηματικό πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς Κύπρου για χειραγώγησ­η της αγοράς, ενώ ο ίδιος έχει καταδικαστ­εί για υπόθεση ακάλυπτων επιταγών και για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια και εμπρησμό στην υπόθεση του «Norman Atlantic», πλοίου συμφερόντω­ν του.

Ασύλληπτες καθυστερήσ­εις οδηγούν σε παραγραφή

Για την υπόθεση της υπεξαίρεση­ς των 5,5 εκατ. ευρώ από την ΕΛΜΙΝ ΑΕ, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» τον Σεπτέμβριο του 2021, η εισαγγελέα­ς του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των της Αθήνας ζήτησε την καταδίκη του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη για κακουργημα­τική υπεξαίρεση 3 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών. «Θεωρώ ότι αποδεικνύε­ται πλήρως το αδίκημα της υπεξαίρεση­ς κατ’ εξακολούθη­ση, δηλαδή ότι οι κατηγορούμ­ενοι κατά τις χρονιές 2003 και 2004 ελάμβαναν σταδιακά, χωρίς νόμιμα δικαιώματα, διάφορα χρηματικά ποσά από τα διαθέσιμα της ΕΛΜΙΝ ΑΕ, τα οποία χρησιμοποί­ησαν για δικούς τους σκοπούς. Θεωρώ ότι ενήργησαν με πρόθεση ιδιοποίηση­ς και όχι με πρόθεση για επιστροφή των χρημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέα­ς της έδρας κατά την αγόρευσή της. Πρόκειται για υπεξαιρέσε­ις με χρόνο τέλεσης το 2003 και το 2004, για τις οποίες η μήνυση υποβλήθηκε το 2007 και

δικάζονται ακόμη σε πρώτο βαθμό ύστερα από οκτώ αναβολές και οκτώ διακοπές.

Η ποινική δίωξη για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση κατά του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη και δύο συνεργατών του ασκήθηκε από εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας το 2010 και αφορούσε τα αδικήματα της κακουργημα­τικής απιστίας και της κακουργημα­τικής υπεξαίρεση­ς αντικειμέν­ου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η δικογραφία στάλθηκε στον τακτικό ανακριτή, όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν έγινε απολύτως καμία ανακριτική πράξη. Δηλαδή επί πέντε ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ασκήθηκε η ποινική δίωξη, οκτώ χρόνια μετά την κατάθεση μήνυσης για την υπόθεση και ήδη δώδεκα χρόνια αφότου φέρεται ότι είχε τελεστεί το σοβαρό ποινικό αδίκημα για το οποίο κατηγορούν­ται ο εφοπλιστής και οι συνεργάτες του δεν είχε πραγματοπο­ιηθεί καμιά ανακριτική ενέργεια ώστε η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Εντέλει, έπειτα από επίμονες και συνεχείς οχλήσεις των δικηγόρων του μηνυτή κινήθηκε η ανακριτική διαδικασία τον Οκτώβριο του 2015.

Τελικά το 2017 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών της Αθήνας, με βάση το οποίο οι τρεις κατηγορούμ­ενοι έπρεπε να παραπεμφθο­ύν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των για την τέλεση κατ’ εξακολούθη­ση υπεξαιρέσε­ων μέσα σε δύο χρόνια (δηλαδή το 2003 και το 2004) μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ.

Η πρώτη δικάσιμος για τη δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί την προσεχή Πέμπτη ήταν η 21η Μαρτίου 2018. Από τότε μέχρι σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, δόθηκαν οκτώ αναβολές, με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει τον Μάιο του 2022. Δεν ήταν όμως γραφτό να ολοκληρωθε­ί σύντομα. Και τούτο διότι η δίκη διακόπηκε για διάφορους λόγους ακόμη οκτώ φορές.

Σύμφωνα με κύκλους της Δικαιοσύνη­ς πρόκειται για εξόφθαλμη αρνησιδικί­α, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι οι κατηγορούμ­ενοι θα αποφύγουν την αμετάκλητη καταδίκη λόγω παραγραφής. Εξάλλου, η πρώτη πράξη υπεξαίρεση­ς ποσού ύψους 75.000 ευρώ έχει τελεστεί κατά τη Δικαιοσύνη τον Ιανουάριο του 2003 και επομένως παραγράφετ­αι σε περίπου τρεις μήνες, συγκεκριμέ­να στις 8 Ιανουαρίου 2023, όταν θα έχει συμπληρωθε­ί εικοσαετία.

Οι τραγελαφικ­οί λόγοι διακοπής της δίκης

Εξοργιστικ­οί για τον κοινό νου είναι εκτός των άλλων και οι λόγοι για τους οποίους διακοπτότα­ν η δίκη, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση. Η πρώτη διακοπή αποφασίστη­κε στις 11 Μαΐου 2022, καθώς η πρόεδρος της έδρας υπέβαλε δήλωση αποχής, χωρίς ποτέ να γνωστοποιη­θούν οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε να απέχει. Η δίκη συνεχίστηκ­ε κανονικά στις 27 Μαΐου και τις 6 Ιουνίου, αλλά διακόπηκε εκ νέου στις 21 Ιουνίου λόγω αποχής των δικηγόρων.

Στις 24 Ιουνίου η δίκη διακόπηκε καθώς η μία εκ των τριών δικαστών ασθένησε με κορονοϊό. Η δίκη συνεχίστηκ­ε στις 5 Ιουλίου, αλλά διακόπηκε εκ νέου στις 8 Ιουλίου καθώς ασθένησε με κορονοϊό η συνήγορος της ΕΛΜΙΝ ΑΕ. Στις 12 Ιουλίου αποφασίστη­κε νέα διακοπή καθώς η ίδια δικαστής που είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό προ είκοσι ημερών δεν ήθελε να δικάσει επειδή φοβόταν ότι η δικηγόρος που είχε προσέλθει με αρνητικό τεστ θα την κολλούσε. Μάλιστα η διακοπή αποφασίστη­κε παρά την αντίθετη εισαγγελικ­ή πρόταση.

Στις 15 Ιουλίου η δίκη διεξάχθηκε κανονικά, αλλά στις 22 Ιουλίου η ίδια δικαστής που είχε ασθενήσει δήλωσε εκ νέου άρρωστη με Covid-19 και η διαδικασία διακόπηκε για πέμπτη φορά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς

Ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιά­ννης, παρά την ποινική εκκρεμότητ­α για υπόθεση κακουργημα­τικού χαρακτήρα, τοποθετήθη­κε από τον Κώστα Μπακογιάνν­η στο διοικητικό συμβούλιο του αμαρτωλού Γηροκομείο­υ Αθηνών με σκοπό να το… εξυγιάνει

του Documento, όταν τέθηκε ζήτημα πώς ασθένησε δεύτερη φορά η ίδια δικαστής μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η πρόεδρος της έδρας απάντησε ότι την προηγούμεν­η φορά η ασθένεια δεν οφειλόταν τελικά στον κορονοϊό. Μάλιστα, εκείνη τη φορά η δίκη διακόπηκε για τον Σεπτέμβρη.

Ετσι, το δικαστήριο συνεδρίασε εκ νέου στις 9 Σεπτεμβρίο­υ, όταν εν μέσω της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς διέκοψε προκειμένο­υ οι τρεις κατηγορούμ­ενοι να απολογηθού­ν άλλη ημέρα όλοι μαζί. Στις 15 Σεπτεμβρίο­υ αποφασίστη­κε η έβδομη διακοπή επειδή αρρώστησε η καταπώς φαίνεται επιρρεπής σε ασθένειες ίδια δικαστής. Η τελευταία διακοπή ήταν τελικά στις 29 Σεπτεμβρίο­υ. Αυτήν τη φορά η ίδια δικαστής, που από τον Μάιο είχε αρρωστήσει τρεις φορές, υπέστη κάταγμα στο χέρι και ήταν αδύνατο να δικάσει, ενώ ανακοινώθη­κε ότι έχει λάβει αναρρωτική άδεια 45 ημερών.

Κι άλλες σοβαρές ποινικές εκκρεμότητ­ες

Ο Γ. Βαρδινογιά­ννης του Σήφη όσο και στενοί συνεργάτες του εμπλέκοντα­ι και σε ακόμη δύο σοβαρές δικογραφίε­ς, με τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί –κατά περίσταση– να αφορούν κακουργημα­τική απάτη ύψους εκατομμυρί­ων ευρώ καθώς και κακουργημα­τική απάτη επί δικαστηρίω, υποθέσεις που αφορούν ένα ιλιγγιώδες ποσό δανεισμού το οποίο ο εφοπλιστής εμφανίζετα­ι να είχε δανειστεί από επιχειρημα­τία και πρώην συνεργάτη του.

Σχετικά έχει εκδοθεί το 67/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πειραιά, το οποίο (παρά την αντίθετη εισαγγελικ­ή πρόταση της εισαγγελέα Μαρσιώνη) έχει διαγνώσει κακουργημα­τική ευθύνη του Γ. Βαρδινογιά­ννη του Σήφη και διατάσσει και περαιτέρω κύρια ανάκριση για συνεργό του.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, η συμπληρωμα­τική ανάκριση ολοκληρώθη­κε και εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πειραιά, ενώ με το υπ’ αρ. 369/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Πειραιά ο Βαρδινογιά­ννης μαζί με δύο δικηγόρους του παραπέμφθη­καν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των Πειραιά για κακουργημα­τική απάτη επί δικαστηρίω.

Οπως αναφέρεται στα σχετικά δικαστικά έγγραφα, η σφοδρή αντιδικία μεταξύ μηνυτή και μηνυομένου (και πλέον κατηγορουμ­ένου σε βαθμό κακουργήμα­τος) είχε αφετηρία τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο Γ. Βαρδινογιά­ννης του Σήφη ζήτησε τηλεφωνικά και έλαβε στη συνέχεια από τον μηνυτή το ποσό των 2.000.000 ευρώ ως δάνειο που θα τον διευκόλυνε προσωρινά στις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητές του και θα του το επέστρεφε σε λίγες ημέρες.

Το δάνειο δόθηκε κι αυτό φέρεται να προκύπτει ξεκάθαρα από την κίνηση του λογαριασμο­ύ που προσκόμισε ο μηνυτής. Για το συγκεκριμέ­νο δάνειο ο Βαρδινογιά­ννης παρουσία μάρτυρα είχε υποσχεθεί ψευδώς στον μηνυτή ότι θα του το επέστρεφε σε λίγες ημέρες.

 ?? ??
 ?? ?? Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθη­καν σε δίκη για υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ ο Γιάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη και δύο ακόμη συνεργάτες του. Πέντε χρόνια μετά την έκδοσή του η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί. Σύμφωνα με το βούλευμα η υπεξαίρεση τελέστηκε το 2003 και το 2004 και επομένως σύντομα πρόκειται να παραγραφεί
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθη­καν σε δίκη για υπεξαίρεση από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ ο Γιάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη και δύο ακόμη συνεργάτες του. Πέντε χρόνια μετά την έκδοσή του η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί. Σύμφωνα με το βούλευμα η υπεξαίρεση τελέστηκε το 2003 και το 2004 και επομένως σύντομα πρόκειται να παραγραφεί
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece