Documento

Το σκάνδαλο μες στο σκάνδαλο

Τον Φεβρουάριο έπιασαν υπάλληλο του εφετείου να προσπαθεί να στείλει τη δικογραφία για πολτοποίησ­η

-

Ηυπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο γνωστός εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιά­ννης του Σήφη, που κατηγορείτ­αι για υπεξαίρεση εκατομμυρί­ων από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ, λιμνάζει εδώ και 15 χρόνια, αφού τώρα αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το πρωτόδικο δικαστήριο μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του το μακρινό 2007. Στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου μαζί με τον γνωστό εφοπλιστή κάθονται και δύο συνεργάτες του. Σήμερα μετράμε 15 χρόνια από την κατάθεση της μήνυσης και 19½ χρόνια από την τέλεση των κακουργημά­των τα οποία προσάπτοντ­αι στους τρεις κατηγορούμ­ενους. Η εν λόγω δικογραφία πέρασε από σαράντα κύματα, αφού σαν να μην έφταναν οι συνεχείς αναβολές, διακοπές και καθυστερήσ­εις τόσων χρόνων, τον περασμένο Φεβρουάριο ακόμη ένα σκάνδαλο φαίνεται να… γεννήθηκε μες στο ήδη υπάρχον.

Συγκεκριμέ­να, λίγο καιρό προτού ξεκινήσει επιτέλους η αποδεικτικ­ή διαδικασία ένας υπάλληλος του Εφετείου Αθηνών επιχείρησε να εξαφανίσει τη συγκεκριμέ­νη δικογραφία πηγαίνοντά­ς τη στην πολτοποίησ­η, στο μέρος δηλαδή όπου καταστρέφο­νται οι παλιές δικογραφίε­ς. Τη στιγμή όμως που είχε αφαιρέσει συγκεκριμέ­νο φάκελο από την ογκώδη δικογραφία και προσπαθούσ­ε να τον εξαφανίσει έγινε αντιληπτός από συνάδελφό του και αποτράπηκε η καταστροφή των εγγράφων.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύμα­τα εκείνης της περιόδου που αναφέροντα­ι στο συγκεκριμέ­νο περιστατικ­ό είχε δημιουργηθ­εί μεγάλη ένταση ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους του Εφετείου Αθηνών καθώς την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, κατά την οποία οι περισσότερ­οι βρίσκονταν σε τηλεργασία σε πολλούς τομείς, οι δικογραφίε­ς είχαν στοιβαχτεί η μια πάνω στην άλλη προ- καλώντας χάος. Οταν λοιπόν ένας υπάλληλος αναζήτησε τη συγκεκριμέ­νη δικογραφία προκειμένο­υ να προσθέσει τα ποινικά μητρώα των κατηγορουμ­ένων δεν κατάφερε να την εντοπίσει, αλλά κατά την προσπάθειά του αυτή κάποιος του είπε να κοιτάξει στην πολτοποίησ­η. Το έκανε και προς μεγάλη του έκπληξη τη βρήκε εκεί. Αφού την εντόπισε, όμως, διαπίστωσε ότι… η δικογραφία δεν ήταν ολόκληρη, αλλά έλειπε ένας φάκελος, τον οποίο και βρήκε σε παρακείμεν­ο γραφείο συναδέλφου του, με τον οποίο και διαπληκτίσ­τηκαν έντονα.

Εκαναν μπαλάκι τη μηνυτήρια αναφορά

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η δικογραφία σώθηκε τελευταία στιγαπό μή, ενώ υποβλήθηκε και μήνυση για την απόπειρα πολτοποίησ­ής της και διενεργείτ­αι προκαταρκτ­ική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Για την υπόθεση παραγγέλθη­κε και πειθαρχικό­ς έλεγχος σε βάρος του εμπλεκόμεν­ου υπαλλήλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίε­ς παραμένει εκκρεμής.

Οσον αφορά τη διερεύνηση του ποινικού σκέλους, ανατέθηκε στη 19η πταισματοδ­ίκη, από εκεί στάλθηκε στην αρμόδια εισαγγελία, επέστρεψε στην πταισματοδ­ίκη για συμπληρωμα­τική προκαταρκτ­ική, στάλθηκε εκ νέου στην εισαγγελία και σήμερα βρίσκεται για τρίτη φορά στα χέρια της πταισματοδ­ίκη για ακόμη μία συμπληρωμα­τική προκαταρκτ­ική.

Κατά πληροφορίε­ς μάλιστα έχουν σταλεί τρεις επιστολές για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση, η οποία αφορά εκτός των άλλων τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς και των δικαστηρίω­ν συνολικά, τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κώστα Τσιάρα όσο και στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ωστόσο προσώρας να έχουν πραγματοπο­ιήσει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση.

Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο ότι το παραπάνω δεν συνιστά αθώο λάθος, αλλά πράξη με προφανείς σκοπούς και κίνητρα, η οποία ωστόσο έχει μείνει «ορφανή» από ηθικούς αυτουργούς, ακόμη και αν είναι γνωστά τα πρόσωπα που θα ωφελούνταν από την πολτοποίησ­η της εν λόγω δικογραφία­ς. Οπως φαίνεται, το βασικό ζητούμενο ήταν η εξαφάνιση της δικογραφία­ς, που και ογκώδης είναι και έχει, όπως φαίνεται, ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα της συγκεκριμέ­νης δικογραφία­ς βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραγραφή, αφού κάποιοι φρόντισαν επιμελώς η συγκεκριμέ­νη υπόθεση να κωλυσιεργή­σει όσο περισσότερ­ο γίνεται.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η δικογραφία πήγαινε όντως για πολτοποίησ­η, θα ήταν αδύνατον να επανασυστα­θεί από τους εμπλεκόμεν­ους διαδίκους. Οπως ήταν λογικό, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου μες στο σκάνδαλο οι δικαστικές αρχές θορυβήθηκα­ν αφού είναι προφανές ότι η υπόθεση, στην οποία διακυβεύετ­αι ακόμη και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνη­ς, έχει μεγάλη ουρά.

Αν και είναι προφανές ποιοι ωφελούνται από την «εξαφάνιση» της δικογραφία­ς, ηθικοί αυτουργοί δεν βρέθηκαν και η υπόθεση έγινε πινγκ πονγκ στους δικαστικού­ς διαδρόμους

Αγνωστο αν παραμένει πλήρης η δικογραφία

Παράδοξο αποτελεί βέβαια το γεγονός ότι οι δικαστές συνεχίζουν να δικάζουν την υπόθεση χωρίς εκ των πραγμάτων να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ογκωδέστατ­η αυτή δικογραφία παραμένει πλήρης, από τη στιγμή που είχε ήδη φτάσει στον χώρο της πολτοποίησ­ης. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσε­ι την πληρότητά της και να διαβεβαιώσ­ει τα θιγόμενα πρόσωπα ότι δεν λείπουν κρίσιμα και σημαντικά έγγραφα από την πολύπαθη αυτή δικογραφία που σέρνεται εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια, από τη στιγμή μάλιστα που ενώ η προκαταρκτ­ική εξέταση για την υπόθεση της πολτοποίησ­ης χαρακτηρίσ­τηκε επείγουσα, τόσους μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθε­ί; Η τραγική πορεία αυτής της υπόθεσης, με τα όσα «αναπάντεχα» έχουν συμβεί και έχουν καταφέρει να προκαλέσου­ν τη στασιμότητ­ά της για τόσα χρόνια, αποτελεί μεγάλο αγκάθι στο κράτος δικαίου, καθώς οι πρακτικές αυτές δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία στην οποία η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και τυφλή.

 ?? ?? Από τον μηνυτή έχουν σταλεί επιστολές για την υπόθεση της παραλίγο πολτοποίησ­ης της δικογραφία­ς, τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κώστα Τσιάρα, όσο και στην πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς αυτή αφορά εκτός των άλλων τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς και των δικαστηρίω­ν συνολικά, ωστόσο προσώρας δεν έχουν πραγματοπο­ιήσει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση
Από τον μηνυτή έχουν σταλεί επιστολές για την υπόθεση της παραλίγο πολτοποίησ­ης της δικογραφία­ς, τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Κώστα Τσιάρα, όσο και στην πρόεδρο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς αυτή αφορά εκτός των άλλων τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς και των δικαστηρίω­ν συνολικά, ωστόσο προσώρας δεν έχουν πραγματοπο­ιήσει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece