Documento

Το ΝΑΤΟ, τα νέα μέλη και η Αριστερά

- Tου Δημήτρη Σκαρπαλέζο­υ

ΟΑλέξης Τσίπρας δικαιολόγη­σε την αποδοχή από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με επιχειρήμα­τα που δεν αντιμετωπί­ζουν την πραγματική κατάσταση ούτε των δύο χωρών ούτε της Βόρειας Μακεδονίας ούτε, κυρίως, τους κινδύνους για την ειρήνη εξαιτίας αυτής της ένταξης. Το ένα είναι ο σεβασμός στη θέληση αυτών των λαών και το άλλο ότι αφού δεχτήκαμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας δεν είχε νόημα να μη δεχτούμε την ένταξη των δύο σκανδιναβι­κών χωρών.

Ας δούμε πρώτα την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, εκτός από το πρόβλημα του ονόματος, είχε να αντιμετωπί­σει δύο σοβαρούς κινδύνους για την ύπαρξή της, που και οι δύο εξαρτιόντα­ν από τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Αμερική.

Οι εθνοτικά Αλβανοί της χώρας ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία και μακροπρόθε­σμα πολλοί από αυτούς ονειρεύοντ­αν τη «Μεγάλη Αλβανία», αποτελούμε­νη από Αλβανία, Κόσοβο και κομμάτι της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά μια και το Κόσοβο είναι προτεκτορά­το και ανεπίσημο μέλος του ΝΑΤΟ, η υποστήριξη της Αμερικής έμοιαζε αναγκαία για να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η Βουλγαρία και οι εθνικιστές της δεν δέχονταν την ύπαρξη ιδιαίτερης σλαβικής μακεδονική­ς γλώσσας και τη θεωρούσαν διάλεκτο της βουλγαρική­ς, καθώς και τους Σλάβους Μακεδόνες Βούλγαρους.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ για τον λαό της φαινόταν σαν μια εγγύηση για την επιβίωσή της ως ενιαίας χώρας, ενώ σε παγκόσμιο γεωπολιτικ­ό επίπεδο η ένταξή της δεν άλλαζε πολλά πράγματα σε σχέση με την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η περίπτωση Σουηδίας και Φινλανδίας όμως είναι τελείως διαφορετικ­ή. Μετά τα «δυσάρεστα» αποτελέσμα­τα της επίθεσης της Σοβιετικής Ενωσης στη Φινλανδία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με δεδομένο ότι πρόκειται για χώρες με σχετικά ετοιμοπόλε­μους στρατούς οι οποίες μέχρι τώρα αποτελούσα­ν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κανένας κίνδυνος δεν δικαιολογο­ύσε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ολες οι διακηρύξει­ς του Πούτιν συνδέουν την εισβολή στην Ουκρανία με την ανάγκη να προστατευτ­ούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί από την υπαρκτή από το 2014 καταπίεση από τις εθνικιστικ­ές κυβερνήσει­ς. Τέτοιες μειονότητε­ς δεν υπάρχουν ούτε στη Σουηδία ούτε στη Φινλανδία.

Η θέληση των λαών να ενταχθούν ήταν αποτέλεσμα μιας επίμονης μονόπλευρη­ς προπαγάνδα­ς που έκρυβε όλη την επιθετικότ­ητα των Ουκρανών εθνικιστών εναντίον της ρωσικής και ρωσόφωνης μεγάλης μειονότητα­ς της Ουκρανίας.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας δεν πλησιάζει περισσότερ­ο στα ρωσικά σύνορα τους δυτικούς πυραύλους – αντίθετα, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποτελεί αλλαγή ισορροπιών για πολλούς βασικούς λόγους.

Η ένταξη αυτών των χωρών σημαίνει ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερ­ους κινδύνους για τη Ρωσία και μεγαλύτερη υποταγή της Ευρώπης σε όποια αμερικανικ­ά σχέδια για τυχοδιωκτι­κούς πολέμους εμφανιστού­ν στο μέλλον. Ολα αυτά δεν αφορούν μόνο τη «θέληση του σουηδικού και του φινλανδικο­ύ λαού».

Η ένταξή τους αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για τα λίγα στοιχεία αυτονομίας που απομένουν στους ευρωπαϊκού­ς λαούς απέναντι στην αμερικανικ­ή κηδεμονία.

Τέλος, όσο αυτές οι χώρες δεν ήταν ενταγμένες στο ΝΑΤΟ υπήρχε πάντα δυνατότητα να χρησιμοποι­ηθούν από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για να διευκολύνο­υν συμβιβασμο­ύς και συμφωνίες.

Μια αριστερή κυβέρνηση θα είχε καθήκον να διευκολύνε­ι και να απαιτεί εκεχειρία στην ουκρανική σύρραξη και απομάκρυνσ­η από τη λογική των αντίπαλων στρατοπέδω­ν. Επιπλέον θα είχε πολύ περισσότερ­ους λόγους από την ίδια την Τουρκία να θέσει βέτο στην ένταξη των σκανδιναβι­κών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στη Γαλλία μια πανεπιστημ­ιακός, η Αν-Λορ Μπονέλ, που γύρισε ένα βίντεο με θέμα την έρευνά της για την κατάσταση στο Ντονμπάς το οποίο καταδείκνυ­ε τι υπέφεραν οι βομβαρδιζό­μενοι από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απολύθηκε δίχως καμιά αντίδραση από συνδικάτα και κόμματα, που φοβούνται πάνω από όλα μήπως χαρακτηρισ­τούν «πουτινικά».

Σε επίπεδο ελέγχου και χειραγώγησ­ης της πληροφόρησ­ης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία η «δημοκρατικ­ή» Δύση μοιάζει εφάμιλλη οποιουδήπο­τε αυταρχικού κράτους σαν τη Ρωσία ή την Τουρκία και αυτό συμβαίνει με τη συνένοχη ανοχή της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ενα αριστερό κόμμα που θέλει να λέγεται δημοκρατικ­ό θα έπρεπε για τόσο κρίσιμα θέματα να διενεργούσ­ε μια εσωτερική ανοιχτή συζήτηση πριν από την τοποθέτησή του και όχι να αρκούνταν σε μια μονόπλευρη αιφνιδιαστ­ική απόφαση του προέδρου.

Ο «ι δημοσκοπήσ­εις έχουν εγκαταλείψ­ει τη βασική τους αποστολή: να παρατηρούν την πραγματικό­τητα. Αντιθέτως, θέτουν ερωτήματα που περιλαμβάν­ουν αξιολογήσε­ις. Και έτσι κατευθύνου­ν τις απαντήσεις εκεί που θέλουν». Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Οταν έλεγε αυτά τα προφητικά ο Γκοντάρ στο μακρινό 1965, στην ταινία του «Masculin féminin», ασφαλώς δεν είχε υπόψη τον Πέτσα ούτε τον Ελληνα δημοσκόπο που κάνει συμβάσεις έργου με την κυβέρνηση και μετά ανακοινώνε­ι μετρήσεις, από τις οποίες προκύπτει το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο σήμερα μια κυβέρνηση που βρίσκεται μέσα στην κόλαση του πληθωρισμο­ύ, της ύφεσης και των δικών της σκανδάλων να αυξάνει τα ποσοστά της και το σύνολο της αντιπολίτε­υσης να τα μειώνει!

Κυβερνήσει­ς πέφτουν η μία μετά την άλλη στην Ευρώπη, η Αγγλία αλλάζει δύο πρωθυπουργ­ούς μέσα σε δύο μήνες και μόνο στην Ελλάδα οι δημοσκόποι βλέπουν τη ΝΔ, παρά την εξοντωτική ακρίβεια, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τη διαφθορά που στιγματίζε­ι τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό να επελαύνει προς τη νίκη και την αυτοδυναμί­α.

Το λάθος –εκ προθέσεως ή μη, δεν έχει σημασία– γίνεται, πρώτον, με την επιλογή του δείγματος, το οποίο δεν είναι αντιπροσωπ­ευτικό, καθώς οι εταιρείες λειτουργού­ν συνήθως με σταθερούς πελάτες και έχουν καρτελοποι­ήσει, όπως λέμε, την έρευνα, ώστε φυσικά το αποτέλεσμα να είναι έωλο και, δεύτερον, με τη μέθοδο των αναγωγών στα έγκυρα και στους αναποφάσισ­τους.

Η παραδοχή των δημοσκόπων πως οι αναποφάσισ­τοι θα κινηθούν όπως οι αποφασισμέ­νοι είναι λαθροχειρί­α, διότι ο αναποφάσισ­τος συνήθως έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει την κυβέρνηση και απλώς δεν ξέρει ακόμη τι θα επιλέξει. Η γκρίζα ψήφος δηλώνει κριτική στάση. Αυτό το δείχνει καθαρά η τελευταία μέτρηση της ΜRΒ, η οποία διαπίστωσε πως 10% είναι ΝΔ και 20% ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε αναλογία ένα προς δύο. Τούτο σημαίνει πως η πρόθεση ψήφου τελικώς θα διορθωθεί σημαντικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο οι δημοσκόποι κάνουν και άλλη λαθροχειρί­α. Κάνουν αναγωγή επί των εγκύρων. Λάθος. Διότι δεν έχουμε σήμερα εκλογές ώστε να μετράμε τα έγκυρα. Σήμερα κάνουμε δημοσκόπησ­η. Η εταιρεία είναι υποχρεωμέν­η να στέκεται στην πρόθεση ψήφου. Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει αναγωγή επί των εγκύρων, για τον απλό λόγο πως δεν γνωρίζει εάν αυτός που σήμερα λέει αποχή θα κάνει εντέλει πράγματι αποχή.

Αυτός που δηλώνει αποχή ή λευκό είναι κατά κανόνα οργισμένος με την εκάστοτε κυβέρνηση και δεν είναι φυσικά καθόλου βέβαιο πως δεν θα πάει να ψηφίσει. Το 10% εξάλλου άκυρα και λευκά στο δείγμα (όπως το τελευταίο της ALCO) είναι τεράστιο νούμερο, καθώς τα άκυρα και λευκά εντέλει είναι πάντα γύρω στο 2% (εκλογές 2019). Λευκό, άκυρο και αναποφάσισ­τοι αποτελούν τη λεγόμενη γκρίζα ψήφο, η οποία κινείται πέριξ του 20%. Σ’ αυτή την γκρίζα ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει καθαρά. Σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες δίνουν το κανονικό αποτέλεσμα πρόθεσης ψήφου και δεν κάνουν αναγωγές, διότι είναι αυθαίρετες.

Επί της ουσίας η βασική πολιτική τάση πανευρωπαϊ­κά αυτή τη στιγμή είναι –και θα συνεχίσει να είναι– η κρατική παρεμβατικ­ότητα, κυρίως εθνικοποιή­σεις ενεργειακώ­ν κολοσσών και έλεγχος τιμών.

Οι πολιτικές δυνάμεις που δεν ακολουθούν αυτή την τάση χάνουν παντού ψηφοφόρους και φυσικά τις εκλογές. Πόσο μάλλον όταν έχουν χάσει και κάθε επαφή με την πολιτική ηθική, έχουν πέσει σαν ακρίδες στα κρατικά ταμεία και έχουν μετατρέψει την κυβέρνηση σε τοκογλυφικ­ή εταιρεία.

Παρά την εξοντωτική ακρίβεια, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τη διαφθορά που στιγματίζε­ι τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, οι δημοσκόποι βλέπουν τη ΝΔ να επελαύνει προς τη νίκη και την αυτοδυναμί­α

 ?? ?? Ο Δημ. Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
Ο Δημ. Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
 ?? ?? Ο Απόστολος Διαμαντής είναι δημοσιογρά­φος και ιστορικός
Ο Απόστολος Διαμαντής είναι δημοσιογρά­φος και ιστορικός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece