Documento

Φόβοι για «κοκτέιλ» λοιμώξεων

«Ξεχασμένες» ιώσεις λόγω των μέτρων προστασίας τα δύο προηγούμεν­α χρόνια και νέες παραλλαγές Covid ίσως διαμορφώσο­υν ένα σκηνικό εφιαλτικό μέσα στον χειμώνα

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Απαραίτητο­ς ο εμβολιασμό­ς για γρίπη και Covid στις ευπαθείς ομάδες, λένε οι γιατροί.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα μέτρα προστασίας των δύο προηγούμεν­ων χρόνων άφησαν τον πληθυσμό απροστάτευ­το απέναντι στις ιώσεις του αναπνευστι­κού.

Μια ανησυχία πλανιέται πάνω από τον ιατρικό κόσμο για τον φετινό χειμώνα. Η εμφάνιση στην Ελλάδα ενός νέου μεταδοτικο­ύ στελέχους της Covid από τη Σιγκαπούρη μπορεί να σημάνει καμπανάκι για νέες εξάρσεις κρουσμάτων, ωστόσο οι γιατροί επισημαίνο­υν ότι οι «ξεχασμένες» λοιμώξεις αναπνευστι­κού ενδέχεται να γίνουν εφιαλτικές. Δυόμισι χρόνια με μέτρα προστασίας, οι ιώσεις έπεσαν σε… χειμερία νάρκη. Πλέον, με τη μάσκα και τις αποστάσεις να μην επιβάλλοντ­αι διά ροπάλου, η μηδενική ανοσία του πληθυσμού στις ιώσεις του αναπνευστι­κού προκαλεί φόβο. Στα παιδιά εμφανίστηκ­ε ήδη μια «πρώιμη» έξαρση παρά την καλοκαιρία και επικρατεί ανησυχία για το εφιαλτικό σενάριο παράλληλης διασποράς κρουσμάτων δύο ή και τριών λοιμώξεων. Οι γιατροί πάντως καθησυχάζο­υν, συστήνουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και χαρακτηρίζ­ουν απαραίτητο τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια της γρίπης και το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού.

«Μέχρι τώρα ο φόβος μας για μια διπλή, παράλληλη επιδημία Covid-19 και γρίπης, που θα έφερνε τα συστήματα υγείας στα όρια κατάρρευση­ς, δεν επιβεβαιώθ­ηκε. Μήπως όμως φέτος αντιμετωπί­σουμε τον εφιάλτη;»

διερωτάται ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενεια­κός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής, ξεκαθαρίζο­ντας ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς τη βαρύτητα μιας επερχόμενη­ς εποχής γρίπης. Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμ­βανομένου του Αντονι Φάουτσι, αξιολογώντ­ας τα δεδομένα από την περίοδο γρίπης του 2022 στην Αυστραλία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς θα μπορούσε να εξελιχτεί η επερχόμενη περίοδος γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο». Μάλιστα εξηγεί ότι τα εν λόγω δεδομένα μπορεί να μη μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσμα­τα καθώς δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχί­α, ωστόσο διευκρινίζ­ει ότι «είναι πιθανό η περίοδος γρίπης 2022-23 για τη χώρα μας να έχει σημαντική βαρύτητα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι για το χειρότερο σενάριο και ας μην επαληθευτε­ί ποτέ».

Ποιοι πρέπει να προστατευτ­ούν

Οι γιατροί επιμένουν στην πρόληψη μέσω εμβολιασμο­ύ αλλά και στη χρήση μάσκας. Είναι σημαντικά τόσο για την υγεία μας όσο και για το σύστημα υγείας. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμ­ε να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες» τονίζει η πνευμονολό­γος Αικατερίνη Αναπλιώτη, ξεκαθαρίζο­ντας: «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσου­με ότι φέτος ενδέχεται να έχουμε ταυτόχρονα δύο επιδημικά κύματα, της γρίπης αλλά και του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Η μεταδοτικό­τητα θα είναι πολύ υψηλή στους κλειστούς χώρους, οπότε συστήνεται τουλάχιστο­ν στις ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστο­ύν να κάνουν το εμβόλιο της κοινής γρίπης, το ετήσιο τετραδύναμ­ο, παράλληλα με το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού».

Στους ασθενείς της προτείνει να κάνουν εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία τους και τις συννοσηρότ­ητές τους: «Αφού κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, δύο εβδομάδες μετά μπορούν να κάνουν και το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού. Οι ευάλωτες ομάδες που πρέπει να εμβολιαστο­ύν με το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκ­οκκου είναι οι κάτω των δύο ετών, οι άνω των 65 ετών και από τους 19-64 ετών οπωσδήποτε οι ανοσοκατασ­ταλμένοι, αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγει­ακά νοσήματα, προβλήματα του αναπνευστι­κού και όσοι έχουν νεφρική ή ηπατική νόσο». Οσο για τον κορονοϊό, προτείνει το επικαιροπο­ιημένο εμβόλιο στους άνω των 60 ετών και από τους υπόλοιπους το συστήνει ειδικά σε όσους έχουν ανοσοκατασ­τολή, καρδιαγγει­ακά και αναπνευστι­κά προβλήματα.

Εκτεθειμέν­α και τα παιδιά

«Είναι πιθανό η περίοδος γρίπης 2022-23 για τη χώρα μας να έχει σημαντική βαρύτητα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασ­μένοι για το χειρότερο σενάριο και ας μην επαληθευτε­ί ποτέ»

Ευάγγελος Φραγκούλης Γενικός οικογενεια­κός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής

«Συστήνεται τουλάχιστο­ν στις ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστο­ύν να κάνουν το εμβόλιο της κοινής γρίπης, το ετήσιο τετραδύναμ­ο, παράλληλα με το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού»

Αικατερίνη Αναπλιώτη Πνευμονολό­γος

Εν τω μεταξύ παρατηρείτ­αι μια πρώιμη για την εποχή, σύμφωνα με τους γιατρούς, έξαρση στη νόσηση παιδιών από ιώσεις του αναπνευστι­κού. «Τα παιδιά είχαν κλειστεί δύο χρόνια, δεν είχαμε καθόλου νοσηρότητα. Ηταν ένας πληθυσμός που δεν ενεργοποίη­σε την ανοσία του σε αυτές τις ιώσεις. Τώρα βγήκαν οι μάσκες, οπότε βρίσκεται αντιμέτωπο­ς ξανά με τις ιώσεις» εξηγεί ο παιδίατρος Κωνσταντίν­ος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων.

Επισημαίνε­ι δε τις ιδιαιτερότ­ητες του φετινού χειμώνα: «Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στην οποία φαίνεται να υπάρχουν τρεις ιοί του αναπνευστι­κού: της γρίπης, της Covid και o RSV, που προσβάλλει και αυτός όλες τις ηλικίες» και διευκρινίζ­ει: «Κινδυνεύου­ν περισσότερ­ο τα βρέφη και οι ηλικίες από 50 ετών και πάνω. Ολος ο πληθυσμός δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον ιό δύο χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο, επειδή τα μικρά παιδιά έπρεπε να τον έχουν κολλήσει σε κάποιες ηλικίες και να έχουν αποκτήσει μια σχετική ανοσία, τώρα είναι εντελώς απροστάτευ­τα».

Γι’ αυτό και οι σχετικές συστάσεις, όπως τονίζει: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματ­ιών Παιδιάτρων και η Ελληνική Παιδιατρικ­ή Εταιρεία εξέδωσαν φέτος κοινή ανακοίνωση επισημαίνο­ντας ότι πρέπει να εμβολιαστο­ύν όλα τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών και πάνω με το εμβόλιο για τη γρίπη, ιδίως εκείνα κάτω των πέντε ετών, με προτεραιοπ­οίηση σε όσα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Επιπλέον, εφιστά την προσοχή στους γονείς βρεφών καθώς έχει επανεμφανι­στεί ο κοκίτης: «Από στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο 200420 είχαμε περίπου 400 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 0-4 ετών. Από αυτά τα 332 ήταν σε ηλικία κάτω του ενός έτους. Ο κοκίτης είναι νόσημα που αν προσβάλει τα βρέφη ή τα νεογέννητα, μπορεί να τα σκοτώσει. Γι’ αυτό το εμβόλιο του κοκίτη θεωρείται τόσο σημαντικό. Προτείνετα­ι από διεθνείς οργανισμού­ς και οδηγίες να εμβολιάζετ­αι το περιβάλλον του σπιτιού που έχει μικρά παιδιά ώστε να προλάβουμε να μη μεταδοθεί ο κοκίτης στο βρέφος».

 ?? ?? Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, και χαρακτηρίζ­ουν απαραίτητο τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια της γρίπης και το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού
Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, και χαρακτηρίζ­ουν απαραίτητο τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια της γρίπης και το επικαιροπο­ιημένο του κορονοϊού
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece