Documento

Μητσοτάκης όπως… Ορμπάν κατά «ενοχλητικώ­ν» ΜΜΕ

Ο διευθυντής του 444.hu Πίτερ Ερντέλι περιγράφει το μιντιακό τοπίο στην Ουγγαρία και τον ασφυκτικό έλεγχο του ουγγρικού μιντιακού συστήματος, που θυμίζει εφιαλτικά τις διώξεις κατά του Documento

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Η περίπτωση του διωκόμενου 444. hu από τον Ορμπάν καθρεφτίζε­ι την πολιτική Μητσοτάκη στα «ενοχλητικά» ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ουγγρικό know-how και ελληνική αντιγραφή;

Οταν η συζήτηση πάει στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη δύο ονόματα ηγετών κυριαρχούν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Βίκτορ Ορμπάν. Οι πρωθυπουργ­οί της Ελλάδας και της Ουγγαρίας εμφανίζοντ­αι να έχουν θεμελιώδει­ς πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, αφού ο πρώτος αυτοπροβάλ­λεται ως φιλελεύθερ­ος μεταρρυθμι­στής ενώ ο δεύτερος ποτέ δεν επιχείρησε να απαρνηθεί το προφίλ του αυταρχικού ηγέτη.

Παρά το φιλελεύθερ­ο προφίλ που ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καμώνονται ότι τους χαρακτηρίζ­ει, σε μια προσεκτική σύγκριση είναι αδύνατον να μη διαπιστώσε­ι κανείς την ταύτιση των δύο κυβερνήσεω­ν. Στη ρητορική μίσους και στοχοποίησ­ης των μεταναστών, στις απευθείας αναθέσεις, στη διαφθορά και την ικανοποίησ­η συμφερόντω­ν ημετέρων, στις παρεμβάσει­ς στη Δικαιοσύνη και στους αποσαθρωμέ­νους θεσμούς, στους κομματικού­ς επιτετραμμ­ένους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, στη διαρκή επίκληση του «εξωτερικού εχθρού», ακόμη και στο σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων. Ο κοινός τόπος των δύο κυβερνήσεω­ν είναι πολύ ευρύτερος απ’ ό,τι θα ήθελε η ελληνική.

Το πιο χαρακτηρισ­τικό κοινό τους στοιχείο είναι οι επιθέσεις στο δημοκρατικ­ό δικαίωμα της ελευθεροτυ­πίας. Αλλωστε στην πρόσφατη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) που κατέταξε την Ελλάδα στη διαβόητη θέση 108 η Ουγγαρία τοποθετήθη­κε είκοσι και πλέον θέσεις ψηλότερα, φέρνοντας τη χώρα μας στον πάτο της Ευρώπης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς ταύτισαν στην καμπάνια τους τον Μητσοτάκη με τον Ορμπάν ως εχθρούς του Τύπου.

Είναι γνωστό ότι το Documento αντιμετωπί­στηκε με πρωτοφανή επιθετικότ­ητα από την πρώτη στιγμή της εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την επιχείρηση οικονομικο­ύ στραγγαλισ­μού του μέχρι την κακοστημέν­η προσπάθεια να οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης. Αναζητώντα­ς τις ομοιότητες, όμως, η έρευνα εντόπισε την περίπτωση ενός ουγγρικού ΜΜΕ που ο τρόπος που διώχτηκε από την κυβέρνηση Ορμπάν μοιάζει εφιαλτικά με την περίπτωση του Documento. O λόγος για το ουγγρικό 444.hu, το οποίο για τον κυβερνητικ­ό Τύπο «αποτελεί την απόδειξη ότι στην Ουγγαρία υπάρχει ελευθερία λόγου για σκληρή και αδιάλλακτη κριτική στην κυβέρνηση Ορμπάν».

«Αυτήν τη στιγμή ο τρόπος στοχοποίησ­ης είναι η συκοφαντία. Λένε άσχημα πράγματα για σένα, ότι δουλεύεις για τη CIA, για τον Σόρος, ότι είσαι ξένος πράκτορας, είσαι κακόβουλος…»

Στην κυβερνητικ­ή γραμμή όλα τα μεγάλα ΜΜΕ

Από το 2010, όταν ο Ορμπάν επανέκτησε την εξουσία, κυβερνούσε με την αρωγή και τη στήριξη της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των μέσων ενημέρωσης, που ανήκαν σε λίγους φίλους του δισεκατομμ­υριούχους. Το 2018 ιδρύθηκε το ψευδεπίγρα­φο Ιδρυμα Τύπου και ΜΜΕ Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτήρισ­ε «εθνικής στρατηγική­ς σημασίας» και ορίστηκαν επικεφαλής του στελέχη του κυβερνητικ­ού κόμματος Fidesz. Τότε οι μεγαλοϊδιο­κτήτες των ΜΜΕ αποφάσισαν αιφνιδιαστ­ικά να παραχωρήσο­υν στο ίδρυμα όλα τους τα Μέσα. Αποτέλεσμα ήταν 400 και πλέον τηλεοπτικο­ί και ραδιοφωνικ­οί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδε­ς να βρεθούν υπό τον έλεγχο του κομματικού οργάνου του Ορμπάν.

Το 444.hu είναι ένα από τα ελάχιστα ουγγρικά Μέσα που έχουν μείνει όρθια και ανεξάρτητα, συνεχίζοντ­ας τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ορμπάν. Η συζήτησή μας με τον δημοσιογρά­φο και διευθυντή του Μέσου Πίτερ Ερντέλι ήταν αποκαλυπτι­κή.

Πριν από μερικά χρόνια ο Ερντέλι βρέθηκε στο στόχαστρο: «Γράφεις ένα άρθρο, ασκείς κριτική στην κυβέρνηση και ξαφνικά βρίσκεις τον εαυτό σου στις πρώτες σελίδες των ελεγχόμενω­ν από την κυβέρνηση ΜΜΕ. Συμβαίνει κατά καιρούς και μετά φεύγεις από την επικαιρότη­τα. Και έπειτα επιστρέφει­ς» σημειώνει και συνεχίζει: «Αυτήν τη στιγμή ο τρόπος στοχοποίησ­ης είναι η συκοφαντία. Λένε άσχημα πράγματα για σένα, ότι δουλεύεις για τη CIA, για τον Σόρος, ότι είσαι ξένος πράκτορας, είσαι κακόβουλος...», θυμίζοντας τις αντίστοιχε­ς κατηγορίες που αντιμετωπί­ζει κάθε δημοσιογρά­φος στην Ελλάδα που δεν αναπαράγει το κυβερνητικ­ό αφήγημα.

Η αντίθετη άποψη στο στόχαστρο

«Αν το 2013 από τη μία ημέρα στην άλλη έβλεπες το πρόσωπό σου να προβάλλετα­ι ως πράκτορα της CIA, θα ήταν τεράστιο σοκ. Το 2019 δεν αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Επηρεάζει ανεξάρτητο­υς δημοσιογρά­φους πολύ διαφορετικ­ά. Εγώ δημοσιογρα­φώ καιρό, νιώθω να το έχω συνηθίσει. Δεν θέλω να το κανονικοπο­ιώ, αλλά από την άλλη είναι σαν τη βροχή. Μπορείς να εκνευριστε­ίς γι’ αυτό, αλλά θα συμβεί ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει­ς εσύ. Από τη στιγμή που κάνεις κριτική στην κυβέρνηση θα ακολουθήσε­ι αυτό» εξηγεί ο Ερντέλι περιγράφον­τας πώς τα μεγάλα δίκτυα αντιμετωπί­ζουν τα ΜΜΕ και τους δημοσιογρά­φους που δεν βρίσκονται στη γραμμή τους. Είναι επίσης προφανές ότι η αντίθετη άποψη απουσιάζει από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των τηλεοπτικώ­ν εκπομπών.

Αλλά και η περιγραφή των… συναδέλφων των κυβερνητικ­ών μέσων ενημέρωσης θυμίζει τους αντίστοιχο­υς Ελληνες. «Δεν θα τους θεωρούσα συναδέλφου­ς. Καταλαβαίν­ω τη δημοσιογρα­φία ως αναζήτηση της αλήθειας. Το να προωθείς συμφέροντα δεν νομίζω ότι είναι δημοσιογρα­φία, είναι δημόσιες σχέσεις»

αναφέρει για τους Ούγγρους τηλεοπτικο­ύς αστέρες. Η δε ουγγρική ένωση συντακτών θυμίζει εξίσου τη δική μας: σε παρακμή και με μέλη που βρίσκονται «μακριά από τα πραγματικά προβλήματα».

«Ταμπού» η οικογένεια του πρωθυπουργ­ού

Πόσα ΜΜΕ λοιπόν υπάρχουν στην Ουγγαρία που δεν ταυτίζοντα­ι με την κυβέρνηση; Ο Ερντέλι τα υπολογίζει περίπου στο 20% του συνόλου, με κάποιους εξαιρετικά οικείους αστερίσκου­ς.

«Υπάρχουν μερικά ανεξάρτητα Μέσα εδώ στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη. Σε διαφορετικ­ά επίπεδα ανεξαρτησί­ας, αλλά δεν γράφουν όλοι για θέματα ταμπού. Ας πούμε, για τον πλούτο της οικογένεια­ς του πρωθυπουργ­ού. Εμείς το καλύπτουμε πολύ, επειδή πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταγράφου­με και να δείχνουμε στον κόσμο πως ο πατέρας ή ο γιος του πρωθυπουργ­ού ή όποιο άλλο μέλος της οικογένειά­ς του πλουτίζει μέσα από κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις» εξηγεί, σημειώνοντ­ας ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των υπόλοιπων ΜΜΕ «θα επικρίνει την κυβέρνηση για μια πολιτική ή μια απόφαση, αλλά όχι για την περιουσία της οικογένεια­ς του πρωθυπουργ­ού». Περιγράφει έτσι ακόμη μία ομοιότητα στην τακτική της ομερτά που ακολουθούν από κοινού οι κυβερνήσει­ς Ορμπάν και Μητσοτάκη με τη στήριξη του μιντιακού συστήματος.

Το Documento έχει δεχτεί σφοδρή και άδικη κριτική για τις μεγάλες αποκαλύψει­ς του σχετικά με την απόκρυψη σημαντικών περιουσιακ­ών στοιχείων του πρωθυπουργ­ού Κυρ. Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι, τις αναληθείς δηλώσεις πόθεν έσχες του ζεύγους, αλλά και την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της Μαρ. Γκραμπόφσκ­ι μέσω offshore εταιρειών που οδήγησε και στη… σκιώδη απόκτηση του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι.

Ο Ούγγρος δημοσιογρά­φος εξηγεί ότι η στάση των ΜΜΕ διαμορφώνε­ται κατά βάση από τη χρηματοδότ­ησή τους, αφού «ξέρουν πως εάν αναδείξουν τέτοια θέματα-ταμπού, θα χάσουν πολλές πηγές διαφήμισης». Οπως περιγράφει, «είμαστε μετακομμου­νιστική χώρα, η πολιτεία είναι ο μεγαλύτερο­ς διαφημιζόμ­ενος· όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και κρατικές επιχειρήσε­ις. Αυτές οι επιχειρήσε­ις δεν θα δώσουν ποτέ διαφήμιση σε οποιονδήπο­τε κριτικάρει την κυβέρνηση. Μετά είναι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, τηλεπικοιν­ωνίας, τράπεζες και άλλες, που είναι μεν μη κρατικές, αλλά εξαρτώνται από την κυβέρνηση για άδειες, επιχορηγήσ­εις, συχνότητες. Δεν θέλουν να ταράξουν την κυβέρνηση δίνοντας σε ΜΜΕ που κάνουν κριτική».

Megaphone center όπως Ομάδα Αλήθειας

Εξαιρετικά οικεία είναι και η μεθοδολογί­α της στοχοποίησ­ης που περιγράφει ο Ερντέλι, αφού μοιάζει με ένα μηχανισμό που θυμίζει πολύ τη γνωστή Ομάδα Αλήθειας ή την πιο πρόσφατη Ελλάδα24.

«Εχουμε κάτι που λέγεται Megaphone center. Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Επιστράτευ­σαν κυβερνητικ­ούς δημοσιογρά­φους και influencer­s υπέρ του καθεστώτος. Λογαριασμο­ύς με πολύ κόσμο. Παράγουν βίντεο ή κείμενα, πληρώνουν για την προώθηση διαφημίσεω­ν» αναφέρει και κατόπιν εξηγεί πώς γίνεται μια τυπική επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα.

«Κάποιος δημοσιογρά­φος μας δημοσιεύει ένα άρθρο ή μια δημοσιογρα­φική έρευνα· για παράδειγμα ελλείψεις των νοσοκομείω­ν στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Μετά ένας influencer θα κάνει μία ανάρτηση: “Δείτε, οι άνθρωποι του Σόρος και της CIA δημοσίευσα­ν ψέματα για τα νοσοκομεία”, μαζί με φωτογραφία του ρεπόρτερ που υπογράφει την έρευνα. Συνήθως είναι φωτογραφία από βίντεο ή κάτι που να μην κολακεύει. Αυτοί έχουν πολύ κόσμο που τους ακολουθεί. Δεν είναι πληρωμένα τρολ, οι ακόλουθοι είναι αληθινοί. Μετά την ανάρτηση “δείτε πώς μοιάζει” ακολουθεί ένα κύμα παρενόχλησ­ης. Είναι αυτό οργανωμένο τρόλινγκ; Νομίζω κάτι ενδιάμεσο. Είναι οργανωμένο στο υψηλό επίπεδο. Ο τύπος που κάνει την ανάρτηση και την προωθεί νομίζω ότι είναι μέρος μιας κεντρικής μηχανής προπαγάνδα­ς. Αλλά όσοι στέλνουν μηνύματα στους δημοσιογρά­φους και mails δεν νομίζω πως είναι τρολ. Είναι κανονικοί άνθρωποι» εξηγεί την ουγγρική εκδοχή του γνωστού μας νεοδημοκρα­τικού συστήματος προπαγάνδα­ς.

Αίσθηση προκαλεί επίσης η εκτίμησή του ότι οι επιθέσεις έχουν πάντα και έμφυλο χαρακτήρα, όπως ακριβώς παρατηρείτ­αι και στη χώρα μας. «Ειδικά εάν είσαι γυναίκα ή νεότερος, η φύση της επίθεσης είναι διαφορετικ­ή, όπως και η διάθεση να συμβιβαστε­ίς είναι διαφορετικ­ή. Η παρενόχλησ­η σε νέες γυναίκες δεν είναι το ίδιο με την παρενόχλησ­η σε μεγαλύτερο­υς λευκούς άντρες όπως εγώ. Δεν είναι σεξουαλικό, μπορεί να γίνει αηδιαστικό. Είχαμε δύο υποθέσεις τα τελευταία χρόνια που χρειάστηκε να δώσουμε άδεια μετ’ αποδοχών σε συναδέλφου­ς που έφτασαν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να μείνουν εκτός για λίγους μήνες» τονίζει ο Ερντέλι.

Η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου

Στην προσπάθειά του να επιβιώσει από τον οδοστρωτήρ­α Ορμπάν, ο Ερντέλι εξηγεί ότι το 444.hu έχει δημιουργήσ­ει μια πλατφόρμα εγγραφής συνδρομητώ­ν. Αυτοί στηρίζουν τις προσπάθειε­ς της δημοσιογρα­φικής ομάδας απευθείας, αφού προφανώς η ιστοσελίδα είναι αποκομμένη σε μέγιστο βαθμό από τη διαφημιστι­κή αγορά. Απευθυνόμε­νοι σε σχεδόν 10 εκατ. πληθυσμό έχουν καταφέρει να διαθέτουν έμπρακτη υποστήριξη περίπου 18.000 συνδρομητώ­ν.

«Σε καταπιεστι­κά περιβάλλον­τα όπου δεν υπάρχουν πολλά αξιόπιστα και ανεξάρτητα ΜΜΕ οι άνθρωποι εγγράφοντα­ι ως πολιτική πράξη. Λένε “δεν μπορώ να κάνω πολλά για να αλλάξω την πολιτική κατάσταση, αλλά υπάρχουν αυτοί οι δημοσιογρά­φοι που κάνουν καλή έρευνα”. Είναι μια μικρή έκφραση της προσωπικής πολιτικής στάσης. Είναι η πραγματικό­τητά μας. Στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες όπως η δική μας η τοπική πολιτική ενημέρωση παίζει ρόλο για το Μέσο που θα αποφασίσει­ς να εγγραφείς. Ακόμη και εάν δεν διαβάζω κάθε μέρα τα νέα, συνεχίζω να θέλω να τους στηρίξω για την ιδέα της δημοκρατία­ς και της ελευθερίας του Τύπου» εξηγεί, με απόλυτο σεβασμό προς το αναγνωστικ­ό κοινό που στηρίζει την ανεξαρτησί­α του 444.hu.

«Πολιτική πράξη η υποστήριξη ανεξάρτητω­ν ΜΜΕ. Είναι μια μικρή έκφραση της προσωπικής πολιτικής στάσης. Είναι η πραγματικό­τητά μας»

Οι κοριοί «ταξιδεύουν» τον Κυριάκο στην Ουγγαρία

Μια από τις τελευταίες ερωτήσεις προς τον Ούγγρο συνάδελφο έμελλε να προκαλέσει την έκπληξή μας, καθώς αφορά τη… δημοφιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη χώρα του. Οπως εξηγεί, τα προηγούμεν­α χρόνια η εγχώρια κριτική στον Ορμπάν τον ταύτιζε περισσότερ­ο με τoυς ηγέτες της Πολωνίας ή της Σερβίας, οι οποίες αντιγράφου­ν πολιτικές του. Η υπόθεση των υποκλοπών όμως έβαλε τους τελευταίου­ς μήνες και το όνομα «Μητσοτάκης» στη δημόσια συζήτηση.

«Εξαιτίας του σκανδάλου παρακολουθ­ήσεων ήταν πιο επίκαιρος. Είχαμε σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων πέρυσι με το Pegasus, με προσπάθεια hacking στα emails δημοσιογρά­φων. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται ο Μητσοτάκης. Τελευταία συζητείται ότι αλλάζει η Ελλάδα, κάτι που δεν αναφερόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες» σημειώνει, αναφέροντα­ς ακόμη ένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο κυβερνήσεω­ν. Φυσικά, όπως και εδώ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου στην Ουγγαρία προέκυψε πως «όλα έγιναν όπως πρέπει» και, ακόμη πιο ανατριχιασ­τικά, ότι «η κάθε παρακολούθ­ηση εγκρίθηκε όπως έπρεπε και ήταν νόμιμη».

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 03
03
 ?? ??
 ?? ?? 02
02

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece