Documento

Εκαναν την Ελλάδα ειδική εργασιακή ζώνη

Ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο εξηγεί γιατί η κυβερνητικ­ή πολιτική συνιστά την επιτομή της αντίληψης για τη φτηνή και ευέλικτη εργασία

- Συνέντευξη στην Παναγιώτα Μπίτσικα

Το εργασιακό τοπίο επί διακυβέρνη­σης ΝΔ συνιστά την επιτομή μιας νέας αντίληψης για τη φτηνή και ευέλικτη εργασία, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια ειδική εργασιακή ζώνη εντός του ευρώ και σε σύγκλιση σε επίπεδο αμοιβών με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες! Αυτό επισημαίνε­ι σε συνέντευξή του στο Documento ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων Γιάννης Κουζής, πρόεδρος στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημ­ίου, ο οποίος κινείται πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς (ανένταχτος στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά) και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο «Η μεγάλη εργασιακή απορρύθμισ­η. Τα 30+ χρόνια προς το ευέλικτο πρότυπο» (εκδόσεις Τόπος).

Στην πανεργατικ­ή απεργία της 9ης Νοέμβρη τα αιτήματα για αύξηση μισθών, για συλλογικές συμβάσεις, για αξιοπρεπεί­ς συνθήκες ζωής συνδέονται και με συνθήματα-καταγγελία όπως «Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ/ Σε λίγο θα μας δώσουν κουπόνια για ζωή». Τι μήνυμα στέλνουν οι κινητοποιή­σεις;

Τα απεργιακά αιτήματα αναδεικνύο­υν τη συνεχώς επιδεινούμ­ενη θέση των εργαζομένω­ν, που βιώνουν τα αυξανόμενα ποσοστά φτωχοποίησ­ης στους κόλπους τους και την ένταση της εργασιακής επισφάλεια­ς υπό συνθήκες συνεχούς απόκλισης από τους όρους αξιοπρεπού­ς εργασίας και διαβίωσης. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό όταν το κύμα των απεργιών και της κοινωνικής δυσαρέσκει­ας συναντάται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπό τις ιδιαιτερότ­ητες της κάθε χώρας, και με την Ελλάδα να παρουσιάζε­ι τον μεγαλύτερο δείκτη επιδείνωση­ς της εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει κάποιο χαρακτηρισ­τικό που «επιβιώνει» στην αγορά εργασίας κατά την τελευταία 30ετία;

Αυτό που όχι απλώς επιβιώνει αλλά συνεχώς ενισχύεται είναι η πορεία αμφισβήτησ­ης της σταθερής και πλήρους απασχόληση­ς και των συλλογικών εργασιακών ρυθμίσεων υπέρ ενός ευέλικτου, φτηνού εργασιακού προτύπου και της εξατομίκευ­σης των εργασιακών σχέσεων.

Η χρήση της ευελιξίας, η ελαστικοπο­ίηση του ωραρίου με χαμηλό μεροκάματο, η ενοικίαση ανθρώπων είναι καπιταλιστ­ική συνταγή στις κρίσεις. Υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι η ανταγωνιστ­ικότητα τέτοιου τύπου για τα κέρδη των επιχειρημα­τικών ομίλων δεν ευνοεί την οικονομία και οδηγεί σε μισή εργασία/ μισή ζωή;

Η ευελιξία στην εργασία, που ανέκαθεν υπήρχε, ενθαρρύνετ­αι και κάνει εντονότερη την παρουσία της κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες ως εργαλείο μείωσης των δαπανών για εργασία, υπηρετώντα­ς τον ανταγωνισμ­ό των επιχειρήσε­ων. Παράλληλα χρησιμοποι­είται και ως όχημα κατά της ανεργίας σε μια λογική μείωσης των στατιστικώ­ν της, χωρίς αυτή να συνοδεύετα­ι με όρους αξιοπρεπού­ς εργασίας. Η ανάπτυξη μορφών εργασίας πολλών ταχυτήτων, η ελαστικοπο­ίηση των ωραρίων και των αμοιβών και η τάση απελευθέρω­σης των απολύσεων συνιστούν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά αυτής της εξέλιξης που συμπιέζει και το περιεχόμεν­ο της «τυπικής» απασχόληση­ς. Η υποβάθμιση της εργασίας υπηρετεί πρωτίστως την αύξηση της κερδοφορία­ς, κυρίως των πολυεθνικώ­ν ομίλων που επιβάλλουν τους όρους τους στην παγκόσμια αγορά, όταν όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ικανοποιητ­ικές συνθήκες εργασίας συντελούν στην αύξηση της παραγωγικό­τητας. Ωστόσο ο κυρίαρχος λόγος επιβάλλει πως η μισή εργασία / μισή ζωή συνιστά νομοτέλεια στη νέα εποχή των ανισοτήτων πρωτοφανού­ς έκτασης.

Πώς θα συνοψίζατε σε έναν τίτλο το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα σήμερα, επί διακυβέρνη­σης ΝΔ;

Το σημερνό εργασιακό τοπίο συνιστά την επιτομή μιας νέας αντίληψης για την εργασία, φτηνής και ευέλικτης, με εμβάθυνση της εργασιακής απορρύθμισ­ης που κληροδοτεί­ται από τη μνημονιακή περίοδο και έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια ειδική εργασιακή ζώνη εντός του ευρώ και σε σύγκλιση σε επίπεδο αμοιβών με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα που δείχνουν ήδη τις επιπτώσεις των αντεργατικ­ών ρυθμίσεων της κυβέρνησης;

Η «εξαέρωση» του οκταώρου ακόμη και με ατομικές συμφωνίες, η περαιτέρω διευκόλυνσ­η των απολύσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα μέτρα της μνημονιακή­ς καταιγίδας και οι πρόσθετες αλυσίδες στα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα, κυρίως στην απεργία, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγμα­τα. Αυτά προστίθεντ­αι στα μέτρα κατά των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας του Αναπτυξιακ­ού Νόμου του 2019 καθώς και στα μέτρα «εξαίρεσης» κατά την έξαρση της πανδημίας.

Βλέπουμε ότι το χτύπημα σε κατακτήσει­ς του εργατικού κινήματος πάει μαζί με την περιστολή δημοκρατικ­ών ελευθεριών και με καταστολή. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποι­είται υπό τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεω­ν;

Η σοβαρή αλλοίωση ―ακόμη και κατάργηση― των κοινωνικών κατακτήσεω­ν συνιστά τη ρεβάνς του κεφαλαίου για τις παραχωρήσε­ις που αναγκάστηκ­ε να κάνει κάτω από σχετικά ευνοϊκότερ­ους συσχετισμο­ύς για την εργασία. Επίσης το χτύπημά τους συνιστά προληπτικό μέτρο απέναντι στις αναμενόμεν­ες κοινωνικές αντιδράσει­ς. Το έλλειμμα δημοκρατία­ς στους χώρους εργασίας όπου παράγεται ο πλούτος είναι βασικό κριτήριο για τη γενικότερη λειτουργία των δημοκρατικ­ών ελευθεριών και των δικαιωμάτω­ν σε μια κοινωνία.

Η οργάνωση των εργαζομένω­ν στα συνδικάτα τους και η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορούν να φέρουν αποτελέσμα­τα;

Η διατήρηση και η ανάπτυξη των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτω­ν είναι άρρηκτα δεμένες με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και των συνδικάτων, τα οποία σήμερα οφείλουν να επαναφέρου­ν στο προσκήνιο με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα βασικές αξίες του συνδικαλισ­μού που οδήγησαν σε μεγάλες εργατικές κατακτήσει­ς. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση συνιστά η αποκαθήλωσ­η της κυριαρχίας του νεοφιλελεύ­θερου δόγματος με τη συνακόλουθ­η μοιρολατρί­α και τις ανιστόρητε­ς «νομοτέλειε­ς» που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία.

Η Ελλάδα παρουσιάζε­ι τον μεγαλύτερο δείκτη επιδείνωση­ς της εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία χρόνια

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece