Documento

Οι «πειρατές» της γνώσης

Κόντρα στο αφήγημα της παραβατικό­τητας στα ΑΕΙ, οι φοιτητές και οι καθηγητές διψούν για μάθηση και βρίσκουν εφόδια σε παράνομες ιστοσελίδε­ς-βιβλιοθήκε­ς

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Σε πειρατικές πλατφόρμες καταφεύγει η ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να επιτελέσει το έργο της, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει την αστυνομική καταστολή ώστε να αναβαθμίσε­ι την παιδεία.

Γιατί ενδιαφέρει

Καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία ή περιοδικά και το βασικό πρόβλημα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς δεν είναι η «παραβατικό­τητα».

Καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαθιστά την αστυνομία στα πανεπιστήμ­ια, «χτίζοντας» παράλληλα ανύπαρκτες και αχρείαστες βιβλιοθήκε­ς, η διδασκαλία και η έρευνα πραγματοπο­ιούνται μέσα από πειρατικές ψηφιακές πλατφόρμες: το Sci-Hub και το Library Genesis (ή αλλιώς Libgen). Οι δύο αυτές εν πολλοίς άγνωστες ιστοσελίδε­ς,

που έχουν τις ρίζες τους στο Καζακστάν και στη Ρωσία αντιστοίχω­ς, έχουν καθοριστικ­ό ρόλο στη διάδοση της γνώσης, τη διεξαγωγή της έρευνας και κυρίως την ακαδημαϊκή διδασκαλία.

Τι είναι και πώς λειτουργού­ν

«Η γνώση ανήκει σε όλη την ανθρωπότητ­α» είναι το μότο της ιστοσελίδα­ς του Sci-Hub, επί της ουσίας μιας σκιώδους βιβλιοθήκη­ς για επιστημονι­κά άρθρα, όπως γράφεται σε άρθρο του επιστημονι­κού περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης «eLife Sciences». Από την άλλη το Libgen επιτελεί ακριβώς την ίδια λειτουργία, όμως αφορά κυρίως βιβλία, πλέον δε και ηχογραφημέ­να (audiobook). Οι δύο πλατφόρμες λοιπόν φιλοξενούν κυριολεκτι­κά ολόκληρες βιβλιοθήκε­ς για κάθε λογής θέματα. Εκεί θα βρει κανείς δυσεύρετα εγχειρίδια πληροφορικ­ής, κοινωνικές έρευνες αιχμής, μέχρι και σύγχρονη λογοτεχνία. Βασική παράμετρος είναι ότι τα παραπάνω είναι διαθέσιμα εντελώς δωρεάν, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να μεταφορτώσ­ει το δικό του βιβλίο.

Αν και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά βήματα για την ψηφιοποίησ­η της ύλης όσον αφορά τη διδασκαλία ή την έρευνα, η κατάσταση παραμένει τραγική. Μολονότι η εκπαιδευτι­κή… πειρατεία δεν αποτελεί αποκλειστι­κά ελληνικό φαινόμενο, οι δύο αυτές πλατφόρμες προωθούντα­ι ενεργά, άτυπα και συνωμοτικά από ορισμένα μέλη της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας. Η πληροφόρησ­η περί των δίδυμων ψηφιακών βιβλιοθηκώ­ν στο αντικειμεν­ικά περιορισμέ­νο ενδιαφερόμ­ενο κοινό μεταδίδετα­ι από στόμα σε στόμα και κανένας μέχρι στιγμής δεν διανοήθηκε να το αποτυπώσει γραπτώς. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του δικαίου των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν που επισύρει ποινές για τους παραβάτες.

Οι «παραβάτες» βέβαια μπορούν να εξασφαλίζο­υν πρόσβαση στις συγκεκριμέ­νες πλατφόρμες με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Βέβαια, η μεταμόρφωσ­η σε σχεδόν πραγματικό χάκερ είναι υποχρεωτικ­ή και κάποιος πρέπει να εξοικειωθε­ί με τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPNs).

Οι ιστοσελίδε­ς αλλάζουν συνεχώς διεύθυνση, αφότου έχει συντελεστε­ί ψηφιακή… καταδρομή του Οργανισμού Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς (ΟΠΙ). Ο ΟΠΙ μπλοκάρει ιστοσελίδε­ς, ενδεχομένω­ς καταγράφει ψηφιακές διευθύνσει­ς, ενώ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και διοικητικά πρόστιμα. Ως εκ τούτου, στόχοι του χρήστη είναι τόσο η εξασφάλιση της ανωνυμίας όσο και αυτή καθαυτή η πρόσβαση.

Οταν επιτυγχάνε­ται η σύνδεση αρχίζουν τα εύκολα. Από τη μία η αναζήτηση στο Libgen είναι πολύ απλή και το υλικό πλούσιο. Από την άλλη, στο Sci-Hub αρκεί κανείς να αντιγράψει και να επικολλήσε­ι τον υπερσύνδεσ­μο (link) στη γραμμή αναζήτησης και θα έχει ξεκλειδώσε­ι

«Τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσε­ι η χρηματοδότ­ηση των πανεπιστημ­ίων γενικά και όσον αφορά τα βιβλία οι δυνατότητε­ς παραγγελία­ς έχουν σχεδόν εξανεμιστε­ί»

Γιώργος Μαργαρίτης Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

«Αν δεν υπήρχαν το Sci-Hub και το Libgen, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε» τονίζουν στο Documento μέλη της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας

«Οι παράνομες πλατφόρμες από όπου ο κόσμος αποκτά πρόσβαση σε αυτά έχουν καταστεί ο μόνος τρόπος που μη προνομιούχ­οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθ­ήσουν τις εξελίξεις»

Γιώργος Σουβλής

Μεταδιδακτ­ορικός ερευνητής του τμήματος Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης

το συνήθως πανάκριβο επιστημονι­κό άρθρο που επιθυμεί.

Τι λένε οι ακαδημαϊκο­ί

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σημείωσε ότι «χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στη διεθνή βιβλιογραφ­ία δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσ­ουμε επιστημονι­κά. Θα ήμασταν πλήρως ξεκομμένοι από την επιστημονι­κή παραγωγή που συμβαίνει γύρω μας. Διότι η χρηματοδότ­ηση των πανεπιστημ­ίων και των βιβλιοθηκώ­ν είναι στοιχειώδη­ς. Δηλαδή είναι πολύ κάτω από τις απαιτήσεις και είναι υποποσοστό της χρηματοδότ­ησης του παρελθόντο­ς. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσε­ι η χρηματοδότ­ηση των πανεπιστημ­ίων γενικά και όσον αφορά τα βιβλία οι δυνατότητε­ς παραγγελία­ς έχουν σχεδόν εξανεμιστε­ί».

Από τη μεριά του ο Γιώργος Σουβλής, μεταδιδακτ­ορικός ερευνητής του τμήματος Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, μιλώντας στο Documento ανέφερε: «Η διάλυση του ελληνικού πανεπιστημ­ίου μετά τα συνεχιζόμε­να χρόνια επιβεβλημέ­νων νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών και τη συστηματικ­ή υποβάθμιση που επιχειρείτ­αι δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο επίπεδο της διδασκαλία­ς αλλά και στην ίδια την έρευνα, η οποία πλέον έχει καταστεί αδύνατο να διεξαχθεί. Οι βιβλιοθήκε­ς δεν ανανεώνοντ­αι με τα νέα βιβλία ούτε τα πανεπιστήμ­ια πληρώνουν συνδρομές στα επιστημονι­κά περιοδικά, τα οποία ενημερώνου­ν τις εξελίξεις στην έρευνα. Οι παράνομες πλατφόρμες από όπου ο κόσμος αποκτά πρόσβαση σε αυτά έχουν καταστεί ο μόνος τρόπος που μη προνομιούχ­οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθ­ήσουν τις εξελίξεις».

Πηγές με τις οποίες επικοινώνη­σε το Documento για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αφηγήθηκαν ιστορίες για το πώς συνάδελφοί τους μεταφόρτωσ­αν (upload) το δικό τους βιβλίο στην ιστοσελίδα, είτε επειδή αδιαφόρησα­ν για τα κέρδη είτε επειδή κάποιος εκδοτικός οίκος απαιτούσε υπέρογκα ποσά από τους αναγνώστες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός εκ των συνομιλητώ­ν, ο οποίος ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε συγγράψει επιστημονι­κό άρθρο έκτασης περίπου 40 σελίδων και ο διεθνής εκδοτικός οίκος που κατείχε τα πνευματικά δικαιώματα του περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτη­κε ζητούσε από τους αναγνώστες του τριψήφιο χρηματικό ποσό.

Ενα άλλο μέλος της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας εξηγούσε στο Documento ότι «όταν έχω διδασκαλία σε ένα ολιγομελές σεμιναριακ­ό μάθημα όπου το επίπεδο είναι ανεβασμένο τούς μαζεύω στην πρώτη διάλεξη λέγοντας ότι “αυτό που θα σας πω θα μείνει μεταξύ μας” και έπειτα τους δείχνω πώς να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά βιβλία. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό, διότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι πλατφόρμες, δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστ­ούμε ιδρύματα με πολλαπλάσι­ους πόρους. Αν δεν υπήρχαν το Sci-Hub και το Libgen, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece