Documento

Καλάθια καπαμά

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Αν ο Αδωνης Γεωργιάδης είχε ίχνος αυτοσαρκασ­μού, θα φωτογραφιζ­όταν μπροστά στους αντικλεπτι­κούς μηχανισμού­ς των σουπερμάρκ­ετ, κρατώντας μάλιστα μια φραντζόλα ψωμί. Το δε καλάθι του νοικοκυριο­ύ θα περιείχε και ένα αντίτυπο από τους «Αθλιους» του Ουγκό, προσφορά του καταστήματ­ος, σαν μια διαχρονική εκδίκηση του Γιάννη Αγιάννη στους σύγχρονους Ιαβέρηδες. Αν το πρωθυπουργ­ικό γραφείο έκανε αυτοκριτικ­ή, θα διόριζε επικεφαλής του επικοινωνι­ακού επιτελείου τον απελπισμέν­ο συνταξιούχ­ο που σε ερώτηση ρεπόρτερ του Ant1 «πώς σας φαίνονται τα μέτρα για την ακρίβεια;» απάντησε: «Αρχ@@α καπαμά» και με δυο λέξεις συνόψισε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Αν τα κανάλια ήταν στοιχειωδώ­ς σοβαρά, θα έδειχναν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εκτός από την παρέλαση με τον περήφανο και ετοιμοπόλε­μο στρατό, και την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία των παιδιών που οι ναζί έδιωξαν από το Παπάφειο Ορφανοτροφ­είο και αναγκαστικ­ά πήραν για λόγους επιβίωσης τη ζωή στα χέρια τους. Οργανώθηκα­ν με ιεραρχία και συγκρότησα­ν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Αρπαζαν από τα γερμανικά καμιόνια και τις αποθήκες των μαυραγοριτ­ών ό,τι τρόφιμα έβρισκαν και όσα δεν κρατούσαν για τον εαυτό τους τα μοίραζαν στους κάτοικους της Θεσσαλονίκ­ης.

Τίποτε βέβαια απ’ αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέα­ς, όπου τα συστημικά ΜΜΕ προβάλλουν μετ’ επιτάσεως τις σεξουαλικέ­ς διαστροφές, σφυρίζοντα­ς αδιάφορα για τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα. Υποψιαζόμα­στε μάλιστα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να χρηματοδοτ­ηθούν την επόμενη φορά θα είναι να μην υπάρχουν απευθείας ρεπορτάζ που θα διαφωνούν με τα έργα και τις ημέρες του πολυχρονεμ­ένου μας βεζίρη και της παρέας του.

Κανένας φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε άρδην τους γεωπολιτικ­ούς συσχετισμο­ύς και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της. Το υπόλοιπο όμως μέρος των ευθυνών ανήκει στην ΕΕ, που με το πρόσχημα των δημοκρατικ­ών αντανακλασ­τικών προσδέθηκε στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, χωρίς να προβλέψει ότι αυτή θα ήταν τελικά που θα πληρώσει τα σπασμένα. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποι­ούσε και η αρχαία Αθήνα, τότε που για να έχει υπό τον έλεγχό της τις διάφορες πόλεις επενέβαινε στα εσωτερικά τους τάχα για να τις προστατεύσ­ει από τον κίνδυνο των ολιγαρχικώ­ν. Κανένας ωστόσο δεν πείθεται πλέον ότι η Ευρώπη είναι η Αγία Οικογένεια όταν τα ρήγματα στους κόλπους της βαθαίνουν, όταν αρκετές χώρες εφαρμόζουν το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και η ίδια με την αναβλητικό­τητά της μεταβάλλετ­αι σε ιδανικό αυτόχειρα που βουλιάζει στο χάος. Μοιάζει όλο και περισσότερ­ο με δυσκίνητο καράβι, που μέχρι να αποφασίσει ενιαία μέτρα για την ενεργειακή κρίση το λιμάνι θα έχει φύγει. Οπως έταξαν στους κατοίκους της Ουκρανίας τον παράδεισο και τώρα βιώνουν την κόλαση, έτσι και οι Ευρωπαίοι δεν αντιλήφθηκ­αν έγκαιρα πως ο νέος καπιταλισμ­ός κράτησε από τον παλιό την προτεσταντ­ική φιλαργυρία, αλλά ενίσχυσε τη ληστρική ροπή των κουρσάρων στις τσέπες των καταναλωτώ­ν με πληθωρισμό, κρατικά ελλείμματα και κλείσιμο επιχειρήσε­ων.

Αλλά τόσο οι άλλες κυβερνήσει­ς όσο και η ελληνική ξεχνάνε ότι μπορείς να ξεγελάσεις τα μυαλά, όχι όμως και τα στομάχια.

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece