Documento

Η… θηλιά της γραβάτας

Η κυβέρνηση «σκοτώνει» με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές τους μη μισθωτούς

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Με τον νέο χρόνο τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης των μη μισθωτών (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) θα προσαυξάνο­νται ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Γιατί ενδιαφέρει

Στην γκιλοτίνα των συνεχών αυξήσεων και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

«Το κίνημα της γραβάτας δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου» ή, διαφορετικ­ά, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους επιστημονι­κούς κλάδους. Οπως φαίνεται, ένας εκ των θορυβωδών εκφραστών του «κινήματος της γραβάτας» επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, κραδαίνει το σπαθί στο θηκάρι, αλλά προσώρας δεν το σηκώνει ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο λόγος της αναταραχής ονομάζεται αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών!

Δύο μέτρα και σταθμά

Ο νόμος Βρούτση στις αρχές του 2020 άλλαξε τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών επαναφέρον­τας το σύστημα των κλάσεων, σε κατάργηση του τρόπου υπολογισμο­ύ με βάση το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημα που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Το γεγονός ότι με τον ν. 4387/2016 το 88% των μη μισθωτών κατέβαλλε λιγότερα από 200 ευρώ μηνιαίως, ενώ με τον νόμο Βρούτση το 2020 άπαντες υποχρεώθηκ­αν να καταβάλλου­ν τουλάχιστο­ν 220 ευρώ μηνιαίως, δεν θορύβησε τον θορυβώδη πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Βερβεσό. Ούτε βέβαια οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των επιστημονι­κών κλάδων ενεργοποιή­θηκαν στο τόσο ενεργό κατά τη διακυβέρνη­ση Τσίπρα «κίνημα της γραβάτας».

Βέβαια, το 20% των νομικών, υγειονομικ­ών, μηχανικών, οικονομολό­γων που αμειβόταν αδρά για τις υπηρεσίες του και βέβαια έπρεπε να καταβάλλει υπέρογκες εισφορές ωφελήθηκε τα μέγιστα από τα όσα θεσμοθέτησ­αν οι Μητσοτάκης – Βρούτσης. Στην ουσία, με τον νόμο Βρούτση έδωσαν πολλά στους λίγους και πήραν λίγα από τους πολλούς! Από 1/1/2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) θα προσαυξάνο­νται με υπουργική απόφαση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμό­ς έχει εκτιναχτεί πάνω από 10% και αναμένεται να κλείσει σε επίπεδο έτους κοντά στο ποσοστό αυτό, εύκολα καταλαβαίν­ουμε ότι η γκιλοτίνα των αυξήσεων ετοιμάζετα­ι να πέσει στο κεφάλι της μεσαίας τάξης.

Χλιαρές αντιδράσει­ς

Ηδη από τις 4 Οκτωβρίου οι επιστημονι­κοί φορείς της χώρας έχουν αποστείλει επιστολή στον Κωστή Χατζηδάκη παρακαλώντ­ας να παγώσουν αυτές οι αυξήσεις. Είναι οι ίδιοι φορείς που είχαν βγει –ορθά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– στους δρόμους το 2016 ως αντίδραση στον νόμο Κατρούγκαλ­ου. Μέχρι και η Ολγα Κεφαλογιάν­νη με επερώτησή της στη Βουλή στρέφεται ενάντια στις πρακτικές Μητσοτάκη. Ομως από τις 4 Οκτωβρίου, μόλις στις 27 του ίδιου μήνα οι επιστημονι­κοί φορείς ζήτησαν να συναντηθού­ν επειγόντως με τον αρμόδιο υπουργό!

Τα ΜΜΕ παίζουν το έργο του κοινωνικού αυτοματισμ­ού σε απόλυτη συμπαιγνία με τους αρμόδιους υπουργούς Χατζηδάκη – Τσακλόγλου. Καταγγέλλο­υν τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ότι δήθεν πληρώνουν μικρότερο ποσό ασφαλιστικ­ών εισφορών από τους αμειβόμενο­υς με τις κατώτατες αποδοχές μισθωτούς. Ουδέν ψευδέστερο­ν τούτου. Για να συμβεί αυτό προσθέτουν τις εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές στις εργατικές. Το «κίνημα της γραβάτας» έρχεται αντιμέτωπο με το τέρας που εξέθρεψε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάλλει εναντίον οποιουδήπο­τε του εναντιώνετ­αι… Το «κίνημα της γραβάτας» απλώς εμφανίζετα­ι τώρα να παρακαλά. Ο δε… θορυβώδης κατά το παρελθόν Δ. Βερβεσός περιορίζετ­αι σε αναρτήσεις στα social media μιλώντας για τη μεσαία τάξη η οποία δεν έχει, όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, μνήμη χρυσόψαρου!

Στο μεταξύ 1,5 εκατομμύρι­ο μη μισθωτοί, που οριακά οι περισσότερ­οι τα βγάζουν πέρα αφού έχει γιγαντωθεί όχι μόνο το κόστος ζωής τους αλλά και το κόστος λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ών τους, βρίσκονται σε απόγνωση.

 ?? ?? Το «κίνημα της γραβάτας» που βγήκε στους δρόμους το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου προς το παρόν αντιδρά χλιαρά μπροστά στον εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αποφάσισε ότι από 1/1/2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) θα προσαυξάνο­νται κατά το ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμο­ύ
Το «κίνημα της γραβάτας» που βγήκε στους δρόμους το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου προς το παρόν αντιδρά χλιαρά μπροστά στον εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αποφάσισε ότι από 1/1/2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης (κύρια, επικουρική και εφάπαξ) θα προσαυξάνο­νται κατά το ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμο­ύ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece