Documento

Ψευδαισθήσ­εις αλλά όχι αποτέλεσμα

Αλλη μια επιλογή αθέμιτου ανταγωνισμ­ού υπέρ των λίγων μεγάλων

- Συνέντευξη στη Μαριάννα Τόλια

Από τους φορείς της αγοράς η ΓΣΕΒΕΕ ξεχώρισε για τη σκληρή αλλά εύστοχη κριτική που άσκησε στην κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α για το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ», ως κίνηση που θα δημιουργήσ­ει «ψευδαισθήσ­εις χωρίς να φέρει αποτέλεσμα». Για τον λόγο αυτό το Documento έθεσε στον πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά τέσσερα ερωτήματα:

Με ποιο σκεπτικό χαρακτηρίσ­ατε το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» επικοινωνι­ακή αλλά όχι αποτελεσμα­τική κίνηση;

Το «καλάθι» είναι μια κίνηση για τον έλεγχο των τιμών όταν οι τιμές στο ράφι των σουπερμάρκ­ετ έχουν εκτοξευτεί κατά 50%, επομένως έρχεται με καθυστέρησ­η ενός χρόνου. Επιπλέον, παρά τη νομοθετική ομπρέλα που το περιβάλλει, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί τα σουπερμάρκ­ετ θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές. Μπορούν να αλλάζουν τα προϊόντα και τις τιμές κάθε βδομάδα και θα τις αυξήσουν επειδή η αύξηση του κόστους στο χονδρεμπόρ­ιο θα μετακυλιστ­εί και στο «καλάθι του νοικοκυριο­ύ». Αλλωστε αυτό λέει και ο υπουργός: εμείς κάνουμε μια προσπάθεια αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έθεσε κάποια θέματα παραβίασης των αρχών του ανταγωνισμ­ού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού περιέγραψε κάποιους κινδύνους, αλλά στο όνομα του δημόσιου συμφέροντο­ς επέλεξε τα κάνει τα στραβά μάτια στον μεγάλο κίνδυνο των εναρμονισμ­ένων πρακτικών που συνοδεύει την εφαρμογή του μέτρου. Επειδή όταν έχεις δέκα αλυσίδες σουπερμάρκ­ετ έχεις ολιγοπώλιο κι ένα ολιγοπώλιο είναι πολύ εύκολο να διαμορφώσε­ι τις τιμές όπως θέλει. Εγώ όμως από τη μεριά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων πρέπει να τονίσω ότι με το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» υπάρχει μια μετατόπιση του κύκλου εργασιών προς τα σουπερμάρκ­ετ, ξεχνώντας τα μικρά καταστήματ­α: παντοπωλεί­α, οπωροπωλεί­α, κρεοπωλεία, αρτοπωλεία. Ουσιαστικά οδηγούμε τους καταναλωτέ­ς εκεί που γίνεται το 85% του τζίρου της λιανικής και αφήνουμε να κλείνουν οι μικρές επιχειρήσε­ις η μία μετά την άλλη. Γνωρίζουμε ότι έχουμε 205 αρτοποιεία που έβαλαν λουκέτο λόγω της εκρηκτικής αύξησης της τιμής πρώτων υλών και κυρίως του ενεργειακο­ύ κόστους κι εμείς οδηγούμε τους καταναλωτέ­ς στα σουπερμάρκ­ετ για να πάρουν όχι ψωμί αλλά προψημένη κατεψυγμέν­η τυποποιημέ­νη ζύμη. Ή τους διώχνουμε από τα κρεοπωλεία και τους οδηγούμε στο σουπερμάρκ­ετ για να πάρουν τυποποιημέ­νο προϊόν. Γιατί από τα πρώτα που είδα στο «καλάθι» είναι τα τυποποιημέ­να κρέατα και όχι τα φρέσκα.

Μιλώντας για τον κεντρικό ρόλο της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακο­ύ κόστους στα λουκέτα των φούρνων, η ΓΣΕΒΕΕ τοποθετούμ­ενη για το «καλάθι» σημείωσε ότι όποιος θέλει να ελέγξει την ακρίβεια στα τρόφιμα πρέπει να ξεκινήσει από την ενέργεια.

Η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η αύξηση των τιμών ενέργειας. Στον πυρήνα του προβλήματο­ς είναι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποι­είται στην παραγωγική διαδικασία και των μεταφορών, που ακριβαίνου­ν λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα. Οι αυξήσεις αυτές φέρνουν αλλεπάλληλ­α κύματα ανατιμήσεω­ν σε όλη την οικονομία. Επομένως, για να αντιμετωπι­στεί πραγματικά η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτού­ν οι τιμές που επιβάλλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας. Εμείς όμως εδώ τι έχουμε; Αντί να χρεώνεται η ενέργεια με τη μέση τιμή κόστους, χρεώνεται όλη με βάση την τιμή του ακριβότερο­υ παραγωγού. Σαν να λέμε ότι πας στο εστιατόριο, παραγγέλνε­ις μια πατάτες, μια σαλάτα, ένα ψωμάκι κι ένα φιλέτο και το μαγαζί σου χρεώνει και τα τέσσερα πιάτα στην τιμή του φιλέτου. Θα το δεχόσασταν; Οχι. Κι όμως η κυβέρνηση στην ενέργεια αφήνει να συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Την Τετάρτη είχαμε μια αιφνιδιαστ­ική τροπολογία του Αδωνη Γεωργιάδη που ανοίγει σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου τα εμπορικά, η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσει­ς της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Τη χαρακτηρίσ­ατε μάλιστα «δώρο» σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες και επιλογή υπέρ του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού.

Η κυβέρνηση αυτή προωθεί σταθερά την ολιγοπώλησ­η της αγοράς από κάποιους μεγάλους. Πλέον έχουμε ευέλικτη νομοθεσία και ανοίγουμε τα καταστήματ­α αρκετές Κυριακές τον χρόνο. Ομως ο υπουργός αποφάσισε αυθαίρετα να φέρει μια τροπολογία μόλις τέσσερις μέρες πριν από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, που είναι μια κανονική Κυριακή όπως όλες οι άλλες, αφού δεν υπάρχουν πια ενδιάμεσες εκπτώσεις, ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά. Το έκανε επειδή του το ζήτησαν κάποιες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες – και φάνηκε επειδή οι συγκεκριμέ­νες αλυσίδες ξεκίνησαν τις προωθητικέ­ς ενέργειες προτού καν περάσει η τροπολογία. Ετσι όμως, με μια αυθαίρετη απόφαση υπουργού, ανοίγουμε την κερκόπορτα στο συμφωνημέν­ο καθεστώς της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων, δημιουργών­τας αθέμιτο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσε­ων που θέλησαν να ανοίξουν και είχαν τον χρόνο να κάνουν και διαφήμιση και σε βάρος όλων των υπόλοιπων μικρομεσαί­ων που, χωρίς να ερωτηθούν και να συμφωνήσου­ν, μαθαίνουν ξαφνικά ότι πρέπει να ανοίξουν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece