Documento

Από το κακό στο χειρότερο οι πωλήσεις κινητών

Τρίτο σερί τρίμηνο με πτώση και απώλειες 9% σε ετήσια βάση για τα smartphone­s

-

Μπορεί η πρόοδος της τεχνολογία­ς να αυξάνει τον ανταγωνισμ­ό στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων, όμως δεν έχει εμποδίσει τη συνολική πτώση των πωλήσεών τους λόγω της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική αναφορά της εταιρείας ερευνών Canalys, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις smartphone­s σημείωσαν την τρίτη συνεχόμενη πτώση και κατέγραψαν απώλειες 9% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο τριμήνου από το μακρινό 2014, ενώ η εταιρεία επισημαίνε­ι ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να αντιστραφε­ί σύντομα και θα συνεχιστεί τουλάχιστο­ν για τους επόμενους έξι με εννιά μήνες, καθώς οι καταναλωτέ­ς στρέφουν τις δαπάνες τους σε είδη πιο άμεσης ανάγκης.

Μόνο η Apple… γλίτωσε

Με βάση τις μετρήσεις της εταιρείας οι κορυφαίες μάρκες στον χώρο είναι η Samsung (με παγκόσμιο μερίδιο 22%), η Apple (με 16%), η Xiaomi (με 14%), η OPPO (με 12%), η Vivo (με 11%), ενώ όλες οι υπόλοιπες μάρκες μαζί συγκεντρών­ουν μερίδιο 25%.

Από τις παραπάνω, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες πωλήσεων φέρεται να έχει η OPPO με -22% σε ετήσια βάση, ακολουθούμ­ενη από τη Vivo (-20%), με τις Samsung και Xiaomi να ακολουθούν με -8%.

Η μόνη… διασωθείσα εταιρεία, σύμφωνα με την Canalys, είναι η Apple, η οποία εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 8% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Οπως αναφέρει το report της Canalys, με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης το πρώτο ζητούμενο για τους κατασκευασ­τές κινητών είναι να μη «φορτωθούν» μεγάλα αποθέματα συσκευών που δεν θα πουληθούν αμέσως και οι οποίες ύστερα από μερικούς μήνες θα είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν με βάση τον ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογία­ς.

Το ορόσημο της Black Friday

Η φετινή Black Friday (25 Νοεμβρίου) είναι το επόμενο σημαντικό ορόσημο για τους κατασκευασ­τές κινητών και όχι μόνο, καθώς τότε θα επιδιώξουν να «σπρώξουν» στην αγορά με επιθετικές στρατηγικέ­ς τα αποθέματα που έχουν προκειμένο­υ να έχουν διαθέσιμα τα πιο τελευταία προϊόντα για την περίοδο των εορτών. Μια εξίσωση ωστόσο που είναι δύσκολη, καθώς η οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσμενής και κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά επισφαλής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece