Documento

Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα

- Παν. Τουρκοχωρί­της

Η Γερμανία ως η πιο εξαρτημένη χώρα από τις ενεργειακέ­ς προμήθειες της Ρωσίας ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερ­ο από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ εξίσου τραυματική ήταν για την οικονομία και την κοινωνία της η διακοπή της ροής των πετρελαιοε­ιδών που αποφάσισε η Μόσχα, εν είδει αντιποίνων για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Φαίνεται όμως ότι η γερμανική ηγεσία δεν έχει ξεκάθαρη θέση για την εξωτερική πολιτική της: από τη μια φαίνεται αδιάλλακτη απέναντι στους εχθρούς της Δύσης, επικαλούμε­νη ακόμη και την υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, από την άλλη επιδιώκει σημαντικές συμφωνίες που θα ωφελήσουν την οικονομία της με χώρες όπως η Κίνα. Ο Γερμανός καγκελάριο­ς επισκέφτηκ­ε το Πεκίνο την εβδομάδα που πέρασε, δεχόμενος σφοδρή κριτική ακόμη και μέσα από τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό για την κίνηση νομιμοποίη­σης του κομμουνιστ­ικού καθεστώτος που καταπατά κατάφωρα τα δικαιώματα ανθρώπων όπως οι Ουιγούροι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, τη μαζική «συμμόρφωση» των οποίων πλείστα κοινοβούλι­α ανά τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσ­ει γενοκτονία, ενώ απειλεί ανοιχτά την Ταϊβάν με στρατιωτικ­ή επέμβαση και καταπιέζει το Χονγκ Κονγκ.

Η σημασία που έχει η κινεζική αγορά πλέον για τη γερμανική οικονομία είναι μεγάλη. Πέραν του γεγονότος ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος, τα κέρδη της χημικής βιομηχανία­ς της Γερμανίας αναμένεται να προέρχοντα­ι κατά πλειονότητ­α από την Κίνα, ενώ η αυτοκινητο­βιομηχανία της οικονομική­ς ατμομηχανή­ς της Ευρώπης στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις πωλήσεις στην Κίνα. Η Γερμανία, σε ένα κρεσέντο Realpoliti­k, φαίνεται να οδηγείται για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece