Documento

Η σκιά του Τραμπ πάνω από τις κάλπες Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Στις ενδιάμεσες αμερικανικ­ές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου οι εκλεκτοί του πρώην προέδρου θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους

-

Εν συντομία

Τα προβλήματα στην αμερικανικ­ή οικονομία αναμένεται να στοιχίσουν στους Δημοκρατικ­ούς στις εκλογές για τις έδρες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο βαθμός ανάκαμψης του τραμπικού εφιάλτη θα καθορίσει τα επόμενα δύο χρόνια στις ΗΠΑ, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Στις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων οι εκλεκτοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να

δώσουν μάχη για την πλειοψηφία των νομοθετικώ­ν σωμάτων σε ένα άκρως διχασμένο πολιτικό τοπίο και τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι μέλη του Ρεπουμπλικ­άνικο Κόμματος έχουν χρησιμοποι­ήσει τακτικές εκφοβισμού των ψηφοφόρων σε αρκετές πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο

Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δίνοντας τον τόνο για τις ενδιάμεσες εκλογές: «Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, υπογραμμίζ­οντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπε­ς με επεισόδια πολιτικής βίας καθώς προχωρούν προς τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος δεν δίστασε να καταδικάσε­ι το «μεγάλο ψέμα» του Τραμπ σχετικά με την άρνησή του

να αναγνωρίσε­ι την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Τώρα αυτή η πεποίθηση –ότι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό αρνούμαστε να το αποδεχτούμ­ε– έχει γίνει σύμβολο της πίστης του πιο ακραίου τμήματος του Ρεπουμπλικ­άνικου Κόμματος, που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

«Η σιωπή είναι συνενοχή»

Ο Μπάιντεν χρησιμοποί­ησε πολύ δραματικές εκφράσεις στην ομιλία του, καθώς υπογράμμισ­ε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «χρησιμοποι­ήσουν την ψήφο τους για να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στα ψέματα και τη βία» καθώς και να μην αφήσουν τους «ταραχοποιο­ύς» που πιστεύουν στον Τραμπ να «πετύχουν εκεί που απέτυχαν» το 2020. «Τούτη δεν είναι η ώρα για να κάνεις στην άκρη, η σιωπή είναι συνέργεια» πρόσθεσε ο 79χρονος πρόεδρος.

Οι πραγματικέ­ς έννοιες

Οπως ήταν φυσικό, η ομιλία του θεωρήθηκε διχαστική από συντηρητικ­ά Μέσα όπως το Fox News, το οποίο επέκρινε τον πρόεδρο ότι αγνοεί την πραγματικό­τητα και ειδικά την εγκληματικ­ότητα και τον πληθωρισμό που καλπάζουν για να ασχοληθεί με μια αόριστη απειλή στη δημοκρατία. Πάντως, πέρα από τις όποιες επικρίσεις, διεθνή Μέσα εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος που είχε η ομιλία του σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες έχουν ήδη ψηφίσει 27 εκατ. Αμερικανοί, είναι αμφίβολος.

Σύμφωνα με έρευνες άποψης, η κύρια ανησυχία των Αμερικανών που έχουν πρόθεση να ψηφίσουν είναι οι καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και η ακρίβεια. Ο πληθωρισμό­ς καλπάζει στο 8,2%, ο ψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και δεκαετίες, και χωρίς σημάδια ότι η κεντρική τράπεζα Fed μπορεί να τον χαλιναγωγή­σει παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Πακτωλός για διαφήμιση

«Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο» υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά η ακρίβεια και η ανεργία μάλλον θα του κοστίσουν τις εκλογές

Τόσο το Δημοκρατικ­ό όσο και το Ρεπουμπλικ­άνικο Κόμμα έχουν ξοδέψει σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε διαφημιστι­κές καμπάνιες. Το ποσό είναι πρωτοφανές και δείχνει τη σημασία την οποία αποδίδουν και τα δύο κόμματα στις εκλογές. Ενδεικτικά, στις προηγούμεν­ες ενδιάμεσες εκλογές είχε διατεθεί ποσό τρεις φορές μικρότερο για διαφημιστι­κές δαπάνες, ενώ η δαπάνη ήταν μικρότερη ακόμη και στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Και τα δύο κόμματα έχουν πλημμυρίσε­ι σχεδόν όλα τα Μέσα, παραδοσιακ­ά και μοντέρνα, με χρήματα που προέρχοντα­ι από αδιαφανείς πηγές. Οι κύριοι θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα διαφημιστι­κά μηνύματα είναι η κατάργηση του δικαιώματο­ς στην άμβλωση, η εγκληματικ­ότητα, η ακρίβεια αλλά και το πρόσωπο του αρχηγού, γύρω από τον οποίο συσπειρώνε­ται το κόμμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece