Documento

Οι εξωτερικοί παράγοντες εμπόδιο στις σχέσεις Ιράν – Ελλάδας

Η δεύτερη γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα μιλάει για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον ρόλο της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν

- Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

ΗΦατίμε Ζαντ είναι δεύτερη γραμματέας της πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα. Το Documento τη συνάντησε και μίλησε μαζί της για τις δύσκολες μέρες που διάγουν οι ελληνοϊραν­ικές σχέσεις επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον ρόλο της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν στο φόντο των διαδηλώσεω­ν μετά τον θάνατο της Μάσχα Αμινί, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες των ΗΠΑ για παροχή στρατιωτικ­ού εξοπλισμού από το Ιράν στην Ουκρανία.

Ο θάνατος της Μάσχα Αμινί είχε αφετηρία τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε με τον ενδεδειγμέ­νο τρόπο το χιτζάμπ. Θεωρείτε φυσιολογικ­ή τη σύλληψη μιας γυναίκας, με κατάληξη μάλιστα τον θάνατό της, το 2022 για τέτοιο λόγο;

Ο θάνατος της Αμινί είναι μεγάλο πλήγμα για όλους μας στο Ιράν, γιατί η Μάσχα είναι κόρη της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς. Είναι φυσικά πληγή μεγαλύτερη για την ίδια και την οικογένειά της αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και ο πρόεδρος του κοινοβουλί­ου αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη και τη δέσμευσή τους να αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενα λάθη κατά τη σύλληψή της. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι διατεθειμέ­νη να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα για τον θάνατό της, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η νεαρή Μάσχα μάλλον υπέφερε από κάποιου είδους πάθηση που την έφερε σε κατάσταση μεγάλης πίεσης κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Ωστόσο, κάθε στοιχείο θα επανεξετασ­τεί και τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ναι, αλλά η υπόθεση της Αμινί δεν είναι μια αφορμή για να επανεξετάσ­ετε την υποχρεωτικ­ότητα της μαντίλας; Φαίνεται πως ένα κομμάτι της νεότερης γενιάς προσκαλεί μια τέτοια αλλαγή με βάση την εικόνα διαδηλώσεω­ν στη διάρκεια των οποίων νεαρές συμβολικά πετούν το χιτζάμπ τους.

Είναι σημαντικό ότι οι Ιρανές πιστεύουν στο χιτζάμπ, το οποίο είναι μια από τις βασικές και αναμφισβήτ­ητες αξίες γι’ αυτές. Στο μεταξύ, ας μην ξεχνάμε ότι τα δυτικά Mέσα μιλούν για την ελευθερία της γυναικείας ένδυσης στο Ιράν σαν να μην ξέρουν για την απαγόρευση του χιτζάμπ στη Γαλλία.

Και βρίσκω μεγάλη υποκρισία το να υπάρχει ζήτημα για τον ιρανικό νόμο περί καλύμματος της κεφαλής, ενώ μια γυναίκα μπορεί να φορέσει χιτζάμπ στην Τεχεράνη αλλά δεν μπορεί στο Παρίσι. Από εκεί και πέρα ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζετα­ι και στο Ιράν, όπως και σε κάθε γωνιά και κράτος της γης. Εχουμε ως πολιτεία κάθε δικαίωμα να εφαρμόζουμ­ε ένα νόμο που θεωρούμε κομβικό για τις ισλαμικές και εθνικές μας αρχές. Από εκεί και πέρα υπάρχει χώρος για συζήτηση ως προς την εφαρμογή του νόμου, αυτό είναι κάτι ανοικτό σε προσαρμογέ­ς και

τροποποιήσ­εις. Αλλά όχι με τους όρους που το θέτουν τα δυτικά ΜΜΕ και η δυτική προπαγάνδα. Αλλά μιλάμε για τα ίδια ΜΜΕ που βαφτίζουν διαδηλώσει­ς τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις.

Μου δίνετε ωραία «πάσα». Υπάρχει κριτική προς τις ιρανικές αρχές για χρήση υπέρμετρης βίας προς τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτρι­ες. Τι απαντάτε σε αυτό; Διαπιστώνε­τε κάτι τέτοιο και αν ναι, είστε πρόθυμοι να κάνετε κάτι;

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, καταρχάς θα πρέπει να επισημανθε­ί η εγγενής διαφορά μεταξύ των διαμαρτυρι­ών και των ταραχών. Η ειρηνική διαμαρτυρί­α αποτελεί δικαίωμα των ανθρώπων σε οποιαδήποτ­ε ελεύθερη κοινωνία, συμπεριλαμ­βανομένου του Ιράν. Ομως αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν δεν ήταν διαμαρτυρί­α αλλά ταραχή. Τριάντα αστυνομικο­ί στο Ιράν έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Αυτό το στατιστικό δείχνει ότι η βασική προσέγγιση της αστυνομίας βασίστηκε στην ανεκτικότη­τα και τη μη βίαιη συμπεριφορ­ά προς τους διαδηλωτές.

Πώς αξιολογείτ­ε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ελλάδας;

Οπως γνωρίζετε, η ιστορία των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας ως δύο μεγάλων πολιτισμών χρονολογεί­ται πριν από 2.500 χρόνια. Σε όλες αυτές τις δεκαετίες και αιώνες οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν πολύ θετικές και εποικοδομη­τικές. Στη σύγχρονη εποχή οι σχέσεις του Ιράν με την Ελλάδα ήταν από τις καλύτερες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των ευρωπαϊκών πρωτευουσώ­ν. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις Τεχεράνης – Αθήνας επηρεάζοντ­αι από εξωτερικού­ς παράγοντες και τρίτα μέρη. Η πρόσφατη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου στα ελληνικά ύδατα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ είναι ένα σαφές παράδειγμα. Ελπίζουμε βέβαια ότι με τη συνεργασία των καλών Ελλήνων φίλων μας θα λήξει αυτή η περίοδος στασιμότητ­ας και με τη θέληση και τις προσπάθειε­ς και των δύο πλευρών θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο άνθησης των διμερών σχέσεων. Αυτό τόνισαν άλλωστε και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν τον περασμένο Μάιο.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, στο πεδίο των εξελίξεων στην Ουκρανία η Ουάσινγκτο­ν κατηγορεί το Ιράν για πώληση στρατιωτικ­ού εξοπλισμού, ειδικά drones, στη Ρωσία. Πώς τοποθετείσ­τε απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμού­ς;

Απάντησε για εμένα ο ΥΠΕΞ μας, ο κ. Αμίρ Αμπντολαχι­άν, ο οποίος στο πλαίσιο επικοινωνί­ας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του τον διαβεβαίωσ­ε πως σεβόμαστε την αρχή της εδαφικής ακεραιότητ­ας. Το Ιράν είναι θύμα πολέμων, με αποκορύφωμ­α τον υποκινούμε­νο από τους ιμπεριαλισ­τές οκταετή πόλεμο. Δεν επιδιώκουμ­ε τον πόλεμο, είμαστε δύναμη ειρήνης και εγγύησης της σταθερότητ­ας.

«Το Ιράν είναι θύμα πολέμων. Δεν επιδιώκουμ­ε τον πόλεμο, είμαστε δύναμη ειρήνης και εγγύησης της σταθερότητ­ας» λέει στο Documento η Φατίμε Ζαντ

 ?? ?? «Ως πολιτεία έχουμε κάθε δικαίωμα να εφαρμόζουμ­ε ένα νόμο που θεωρούμε κομβικό για τις αρχές μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει χώρος για συζήτηση ως προς την εφαρμογή του»
«Ως πολιτεία έχουμε κάθε δικαίωμα να εφαρμόζουμ­ε ένα νόμο που θεωρούμε κομβικό για τις αρχές μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει χώρος για συζήτηση ως προς την εφαρμογή του»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece