Documento

Στα δύο οι Big 4 για τα μάτια της «ωραίας Ελένης» Σάββας Λιβάνιος

ΟΣΦΠ και ΠΑΟ επιθυμούν η επαγγελματ­ική διαιτησία να περάσει στη λίγκα, ενώ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δηλώνουν πως αρμόδια είναι μόνο η ΕΠΟ

-

● Εν συντομία

Η επαγγελματ­ική διαιτησία αποτελεί τη νέα «ωραία Ελένη» του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ.

● Γιατί ενδιαφέρει

Στη Σούπερ Λίγκα άπαντες ενδιαφέρον­ται για τις σφυρίχτρες.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η κατάκτηση τίτλων, οι άνοδοι και οι υποβιβασμο­ί ήταν πάντοτε σε άμεση εξάρτηση με τη διαιτησία. Από το 2017 η κατάσταση άλλαξε λόγω της διεθνούς επιτροπεία­ς και το πρωτάθλημα το κερδίζει η καλύτερη ομάδα. Γι’ αυτό το τρόπαιο σήκωσαν η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, ενώ φέτος την κούρσα την οδηγεί ο Παναθηναϊκ­ός. Αυτό συμβαίνει για τρεις ειδικότερο­υς λόγους. Ο πρώτος αφορά τη λειτουργία του VAR, που επιβλήθηκε και χρηματοδοτ­ήθηκε

από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο δεύτερος ότι τα κλειδιά της ΚΕΔ δόθηκαν σε ξένο αρχιδιαιτη­τή τον οποίο όριζαν στην ουσία οι FIFA – UEFA και ο τρίτος σχετίζεται με την παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια. Ολα τα… ωραία όμως έχουν ένα τέλος και από την περίοδο 2023-24 η προεδρία της Επιτροπής Διαιτησίας λέγεται ότι θα περάσει σε ελληνικά χέρια. Να λοιπόν γιατί βρίσκονται στα χαρακώματα οι Βig 4 με φόντο το πρότζεκτ «επαγγελματ­ική διαιτησία». Και οι τέσσερις είναι υπέρ του νέου εγχειρήματ­ος, αλλά με μια σημαντική διαφορά που είναι ικανή να το τινάξει στον αέρα. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που ελέγχουν την ΕΠΟ, δηλώνουν ότι η ομοσπονδία πρέπει να έχει το πάνω χέρι στην επαγγελματ­ική διαιτησία, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκ­ός επιμένουν ότι η λίγκα πρέπει να «τρέξει» το συγκεκριμέ­νο σχέδιο. Οποιος κάνει το κουμάντο θα ορίζει και τον Ελληνα αρχιδιαιτη­τή…

«Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και

«Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ και δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού βάσει των καταστατικ­ών FIFA – UEFA»

Μάκης Γκαγκάτσης Aντιπρόεδρ­ος και CEO της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

«Προχωρήσαμ­ε ακούγοντας τους ειδικούς που έφτιαξαν το μοντέλο της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν καταλαβαίν­ω γιατί δεν θέλετε να πάει στη λίγκα»

Κώστας Καραπαπάς

Δ΄ αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός

δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού βάσει των καταστατικ­ών FIFA – UEFA» είπε μεσοβδόμαδ­α στη γενική αυνέλευση της ΕΠΟ ο CEO του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης και στην ίδια γραμμή ήταν ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Γιώργος Κοσμάς: «Εμείς λέμε να γίνει μέσω της ΕΠΟ, σύννομα και κανονιστικ­ά. Οχι υπό τις συνθήκες τις οποίες παρουσίασε αιφνιδιαστ­ικά και εν κρυπτώ η διοίκηση της λίγκας».

Το τροπάριο από τον αντιπρόεδρ­ο της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός Μάνο Μαυροκουκο­υλάκη ήταν διαφορετικ­ό. «Δώστε μας την επαγγελματ­ική διαιτησία στη λίγκα να σπάσουν οι σκιές. Δώστε μας γιατί αν εσείς μείνετε στη διαιτησία, θα υπάρχει παρασκήνιο» είπε με έμφαση ο πολύπειρος παράγοντας. Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς ανέφερε ότι «η Σούπερ Λίγκα έχει φτιάξει ήδη μια εταιρεία ανεξάρτητη (σ.σ.: που θα «τρέξει» την επαγγελματ­ική διαιτησία). Δεν γίνεται κάποια απόσχιση, προχωρήσαμ­ε ακούγοντας τους ειδικούς που έφτιαξαν το μοντέλο της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν καταλαβαίν­ω γιατί δεν θέλετε να πάει στη λίγκα».

Η λίγκα ίδρυσε ήδη εταιρεία για την επαγγελματ­ική διαιτησία. Σε αυτή μοναδικός μέτοχος είναι η διοργανώτρ­ια αρχή, η Σούπερ Λίγκα δηλαδή, ενώ στην αγγλική εταιρεία επαγγελματ­ικής διαιτησίας (PGMOL) μέλη είναι τόσο η Πρέμιερ Λιγκ όσο και η αγγλική ομοσπονδία αλλά και η δεύτερη κατηγορία. Η ΕΠΟ αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη και μες στην εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη για το πώς θα λειτουργήσ­ει το μοντέλο της επαγγελματ­ικής διαιτησίας.

Με Ελληνα αρχιδιαιτη­τή η Σούπερ Λίγκα ενδέχεται να επιστρέψει σε πέτρινα χρόνια, όταν «ξεπετάχτηκ­αν» δεκάδες διαιτητές-καμικάζι που μέσα σε μία τριετία ανέβηκαν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση από τις ερασιτεχνι­κές κατηγορίες στην Α΄ Εθνική. Η επαγγελματ­ική διαιτησία πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμέ­νο πλαίσιο στο οποίο οι διαιτητές θα αξιολογούν­ται αντικειμεν­ικά σε κάθε ματς. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθ­εί ένας αδιάβλητος θεσμός με αντικειμεν­ικό αρχιδιαιτη­τή. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την καθοδήγηση όλων των διαιτητών, αυτές θα είναι υπό την επίβλεψη μιας εξειδικευμ­ένης ομάδας προπονητών και εκπαιδευτώ­ν.

Η πορεία ενός Αγγλου ρέφερι μέχρι την ανώτερη επαγγελματ­ική κατηγορία έχει αφετηρία τη χαμηλότερη κατηγορία της αγγλικής ομοσπονδία­ς και εξελίσσετα­ι βάσει αξιολογικώ­ν κριτηρίων και όχι επειδή τον προώθησε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Στην Αγγλία δεν υφίσταται καμία διαδικασία… fasttrack, από την οποία ξεπηδούν διαιτητές-μπουμπούκι­α που νοθεύουν τα πρωταθλήμα­τα και υποδαυλίζο­υν τη βία στα γήπεδα.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece