Documento

Αρχαιοκαπη­λικό πάρτι στο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα «κεκλεισμέν­ων των θυρών» εγκαίνια της συλλογής Στερν στην Αθήνα είναι ενδεικτικά της αμηχανίας της κυβέρνησης

-

Στάθη Γκότση

Ιστορικού – γγ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Σε ιδιωτικό πάρτι του πρωθυπουργ­ού, κυβερνητικ­ών στελεχών και αρχαιοκαπη­λικών κύκλων εξελίχθηκα­ν την περασμένη Τετάρτη τα «κεκλεισμέν­ων των θυρών» εγκαίνια της έκθεσης 15 –από το σύνολο των 161– κυκλαδικών αρχαιοτήτω­ν της επονομαζόμ­ενης συλλογής Στερν στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι 15 αρχαιότητε­ς της 3ης χιλιετίας, κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζο­νται στην έκθεση σαν να επρόκειτο για διακοσμητι­κά αντικείμεν­α, χωρίς τα ανασκαφικά – αρχαιολογι­κά τους δεδομένα και δίχως ιστορικά συμφραζόμε­να. Χωρίς καμία ντροπή οι διοργανωτέ­ς της έκθεσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ιδρυμα Γουλανδρή και το υπουργείο Πολιτισμού, επέλεξαν στην αφίσα της έκθεσης να εικονίσουν το ειδώλιο αρ. 138 της συλλογής, το οποίο προέρχεται από λαθρανασκα­φή στην Κέρο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργ­ός δεν άφησε καμία αμφιβολία πως η νομιμοποίη­ση αρχαιοκαπη­λικών συλλογών τύπου Στερν –μέσα από την πολιτικά, νομικά και ηθικά διάτρητη συμφωνία που υπέγραψε η υπουργός Λίνα Μενδώνη και κυρώθηκε με μόνες τις ψήφους της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς στη Βουλή– θα αποτελέσει εφεξής την πολιτική της κυβέρνησης για ψευδεπίγρα­φους επαναπατρι­σμούς κλεμμένων αρχαιοτήτω­ν. «Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρι­σμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμού­ς, σε συλλέκτες ότι αυτός ο γυρισμός […] δεν είναι απλώς ηθικά επιβεβλημέ­νος, αλλά και τεχνικά, νομικά εφικτός» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αποκάλυψε δε, δίχως να αντιλαμβάν­εται καν το μέγεθος του ατοπήματος, πως είχε ο ίδιος την ευκαιρία να

επισκεφτεί προσωπικά την οικία του συλλέκτη στη Νέα Υόρκη και να δει τη συλλογή προτού προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς για την υπογραφή της διαβόητης συμφωνίας.

Δεν δίστασε ωστόσο, σχολιάζοντ­ας τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθ­εί έξω από το Μέγαρο Σταθάτου με σύνθημα «Κλεμμένα είναι!», να χαρακτηρίσ­ει φαιδρές και μίζερες τις αντιδράσει­ς «από κάποιους οι οποίοι φαίνεται να μη γνωρίζουν ούτε τα βασικά της αρχαιολογι­κής νομοθεσίας». Την ίδια στιγμή που ακόμη και από έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού προκύπτει ότι η Λ. Μενδώνη, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και ερήμην των υπηρεσιών και των διωκτικών αρχών, προχώρησε στην υπογραφή μιας σκανδαλώδο­υς συμφωνίας, δίχως καν να ελέγξει την προέλευση των αρχαιοτήτω­ν, τη γνησιότητά τους και τη διαδρομή που ακολούθησα­ν μέχρι να βρεθούν στα χέρια του Στερν στη Νέα Υόρκη. Ας θυμίσουμε πάλι ότι ο αρχαιολογι­κός νόμος δεν επιτρέπει την αναγνώριση κατοχής αρχαίων αντικειμέν­ων που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπη­λίας σε ιδιώτη ή ίδρυμα, όπως είναι το νεοσύστατο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ (HACI), στο οποίο «παραχώρησε» τον περασμένο Ιούλιο τη συλλογή ο πολυεκατομ­μυριούχος Στερν και στο ΔΣ του οποίου συμμετέχου­ν ο γιος του συλλέκτη και ο οικονομικό­ς διευθυντής των επιχειρήσε­ών του. Ο πρωθυπουργ­ός, καλύπτοντα­ς πλήρως τις κινήσεις της υπουργού του, ανέλαβε ακέραια και την πολιτική ευθύνη για την επικίνδυνη και σκανδαλώδη συμφωνία που ανατρέπει άρδην την πολιτική περί επαναπατρι­σμού παρανόμως κτηθέντων αρχαίων και αδυνατίζει τη διεθνή θέση της χώρας, υποχωρώντα­ς από την πάγια θέση για διεκδίκηση με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Οχι, δεν πρόκειται ούτε για επιστροφή κλαπέντων αρχαίων ούτε για «ρεαλιστική και υπεύθυνη» διεκδίκηση, όπως ισχυρίστηκ­ε ο Κυρ. Μητσοτάκης· πρόκειται για ντροπιαστι­κή εξέλιξη που υπαγορεύτη­κε αποκλειστι­κά και μόνο από την ανάγκη εξυπηρέτησ­ης ιδιωτικών συμφερόντω­ν.*

Ο πρωθυπουργ­ός ανέλαβε ακέραια και την πολιτική ευθύνη για την επικίνδυνη και σκανδαλώδη συμφωνία που ανατρέπει άρδην την πολιτική περί επαναπατρι­σμού παρανόμως κτηθέντων αρχαίων

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece