Documento

Οι δικοί του άνθρωποι στον κύκλο της παρακολούθ­ησης

Νέες αποδείξεις αποκαλύπτο­υν το ενιαίο κέντρο του καθεστώτος Μητσοτάκη

- Κώστας Βαξεβάνης

Το Documento προχωρά σήμερα στη δημοσίευση του δεύτερου μέρους της λίστας των παρακολουθ­ήσεων. Η επιβεβαίωσ­η της λίστας δεν προκύπτει μόνο από την αξιοπιστία των προσώπων που αποτελούν τις πηγές μας και βρέθηκαν στον πυρήνα του συστήματος των παρακολουθ­ήσεων, αλλά και από στοιχεία που συνοδεύουν τη λίστα των παρακολουθ­ήσεων. Φυσικά η μεγαλύτερη επιβεβαίωσ­η προέρχεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο του συστήματος, τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης ενώ αρχικώς αμφισβήτησ­ε την ύπαρξη της λίστας (σαν να ήξερε ο ίδιος ποια ήταν η πραγματική), στη συνέχεια τη χαρακτήρισ­ε ατεκμηρίωτ­η, για να καταλήξει ωστόσο λίγο αργότερα η κυβερνητικ­ή γραμμή σε απειλές, ότι «ο Βαξεβάνης θα πάει φυλακή επειδή κατέχει αυτά τα στοιχεία». Και αφού η κυβέρνηση παραδέχτηκ­ε ότι τα στοιχεία υπάρχουν δείχνοντας το κελί σε περίπτωση δημοσιοποί­ησης, με δύο μάλιστα στελέχη της ΝΔ, τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο Μητσοτάκης συνέχισε. Αρνήθηκε να πάει στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν υπάρχουν πρόσωπα στη λίστα που δημοσιεύτη­κε από το Documento τα οποία ταυτίζοντα­ι με αυτά της λίστας παρακολουθ­ήσεων από την ΕΥΠ. Ενώ ο πρωθυπουργ­ός μπορούσε να εμφανιστεί και να απαντήσει απλώς «όχι», εξαφανίστη­κε, επιβεβαιών­οντας έτσι τις υποψίες ότι το κέντρο παρακολουθ­ήσεων ήταν ενιαίο, τα δύο συστήματα αλληλοσυμπ­ληρούμενα και ο εγκέφαλος ήταν ο ίδιος.

Η λίστα που δημοσιεύου­με σήμερα (έχοντας πολλά στοιχεία στη διάθεσή μας που την επιβεβαιών­ουν) αποδεικνύε­ι αυτό που υπήρχε ως υποψία. Το δίχτυ των συνακροάσε­ων ήταν ουσιαστικά το δίχτυ προστασίας του καθεστώτος. Ο εγκέφαλος των παρακολουθ­ήσεων είχε «βυσματώσει» ακόμη και τον υπαρχηγό της ΕΥΠ, ο οποίος δεν ήταν ευθυγραμμι­σμένος με τις απαιτήσεις περί παρακολουθ­ήσεων. Στόχος των παρακολουθ­ήσεων ήταν «περιοχές» και πρόσωπα του Μαξίμου, ενώ ο κοριός άκουγε έμμεσα και την πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Η διαστροφικ­ή πολιτικά και επικίνδυνη θεσμι

κά πρακτική με τον αδιαμφισβή­τητο πλέον εντολέα δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέρον­τος τα προσωπικά θέματα, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται –έτσι τουλάχιστο­ν ισχυρίζοντ­αι τα βαθιά λαρύγγια του Mitsotakis­gate–, χρησιμοποι­ούνταν για προσωπικού­ς εκβιασμούς και χειραγώγησ­η των άτακτων υπουργών.

Σύμφωνα με τη λίστα και τις πηγές, καλωδιωμέν­ο ήταν και το φιλικό και επιχειρημα­τικό περιβάλλον της Μαρέβας Μητσοτάκη. Στη συγκεκριμέ­νη λίστα εμφανίζοντ­αι δύο φίλες της να βρίσκονται υπό παρακολούθ­ηση για προσωπικού­ς λόγους. Σε παρακολούθ­ηση είναι και η γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργ­ού, η οποία συνδέεται και με την ΕΥΠ. Η υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα είναι κι αυτή υπό παρακολούθ­ηση, όπως και μία σύμβουλος του Μητσοτάκη η οποία αποπέμφθηκ­ε πρόσφατα. Το πιο εντυπωσιακ­ό είναι ότι υπό παρακολούθ­ηση βρίσκεται ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, του οποίου η πολιτική και προσωπική δραστηριότ­ητα φαίνεται να έχει ακτινογραφ­ηθεί. Οπως όλα τα καθεστώτα, το καθεστώς Μητσοτάκη ελέγχει πρωτίστως τους δικούς του ανθρώπους.

Ο εγκέφαλος των παρακολουθ­ήσεων είχε «βυσματώσει» ακόμη και τον υπαρχηγό της ΕΥΠ ο οποίος δεν ήταν ευθυγραμμι­σμένος με τις απαιτήσεις περί παρακολουθ­ήσεων

Γεραπετρίτ­ης και στο βάθος Προεδρικό Μέγαρο

Γιώργος Γεραπετρίτ­ης. Η παρακολούθ­ηση του υπουργού Επικρατεία­ς φαίνεται να είναι μέγιστης προτεραιότ­ητας. Ο υπουργός και καθηγητής πανεπιστημ­ίου, ο οποίος εμφανιζότα­ν ως ισχυρή προσωπικότ­ητα του Μαξίμου, ήταν σε αντιπαράθε­ση με κύκλο του πρωθυπουργ­ού. Η παρακολούθ­ησή του φαίνεται να ξεκίνησε όταν από κάποιον από το Μαξίμου διέρρευσαν πληροφορίε­ς ότι ο Γεραπετρίτ­ης βρίσκεται σε επαφή με επιχειρημα­τικούς παράγοντες χωρίς να ενημερώνει την κυβέρνηση. Η παρακολούθ­ησή του έγινε με διπλό τρόπο. Μέσω του δικού του κινητού αλλά και μιας στενής συνεργάτιδ­άς του. Συνεχίστηκ­ε δε όταν διαπιστώθη­κε ότι δεν εκφράζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο στις συζητήσεις του για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργ­ό. Η παρακολούθ­ηση του Γεραπετρίτ­η οδήγησε και σε έμμεση παρακολούθ­ηση της προέδρου της Δημοκρατία­ς, αφού είχαν στενή επικοινωνί­α και για θεσμικούς και προσωπικού­ς λόγους. Ο Γεραπετρίτ­ης υπήρξε από παλιά φίλος της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου και οι κοριοί θεωρούσαν ότι η παγίδευσή του δίνει σημαντικές πληροφορίε­ς για πρόσωπα, πράγματα και διαθέσεις. Το κέντρο παρακολουθ­ήσεων είχε ενημερώσει το Μαξίμου ότι ο Γ. Γεραπετρίτ­ης, όντας υπουργός, είχε συναντήσει στο γραφείο της αδερφής του Ελληνες και Ιταλούς επιχειρημα­τίες για υπόθεσή τους που αφορούσε συμμετοχή σε διαγωνισμό. Συγκεκριμέ­να, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επιχειρημα­τίες θεωρούσαν ότι ο διαγωνισμό­ς είναι φωτογραφικ­ός υπέρ συγκεκριμέ­νης εταιρείας. Η παρακολούθ­ηση όμως του κραταιού υπουργού, ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί διατηρούσε σχέσεις και επικοινωνί­α με τον Μένιο Φουρθιώτη, έχει επεκταθεί και στην προσωπική του ζωή, με στόχο, απ’ ό,τι μπορεί να υποθέσει κάποιος, τη γνώση λεπτομερει­ών που θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν μοχλό πίεσης εναντίον του.

Ορσάκη Ρουσσέτου. Πρόκειται για στενή φίλη του Γ. Γεραπετρίτ­η και πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, ήταν υπό την εύνοιά του. Υπήρξε συντονίστρ­ια της ΝΔ στο Λονδίνο για θέματα στρατηγική­ς. Το 2018 εργάστηκες ως μέλος της επικοινωνι

ακής ομάδας που οργάνωσε τις προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς του Κυρ. Μητσοτάκη. Αν και πολύ νέα, μπήκε στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ. Υπήρξε μάλιστα το νεότερο μέλος του συγκεκριμέ­νου οργάνου στην ιστορία του κόμματος. Μετά την εκλογή της διέρρευσαν δημοσιεύμα­τα από το Μαξίμου στα οποία τη σκιαγραφού­σαν ως προσωπική επιλογή του Γεραπετρίτ­η, ο οποίος «στηρίζεται στις ικανότητες και στον ενθουσιασμ­ό της». Του απέδιδαν μάλιστα ότι ήταν αυτός που την αλίευσε από το μητρώο στελεχών της ΝΔ και της ανέθεσε το δύσκολο έργο «να ακούει όλο τον πρωινό καφέ στου Μαξίμου και να αποτελεί τον σύνδεσμο με τη σύμβουλο εταιρεία του εξωτερικού». Τα δημοσιεύμα­τα αποκαλούσα­ν με νόημα την Ορσάκη Ρουσσέτου «Μάτα Χάρι», η οποία, παρά τον ρόλο της στο Μαξίμου και την εύνοια του Γεραπετρίτ­η, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης στη ΝΔ λόγω της γρήγορης ανέλιξής της. Σύμφωνα με τις πηγές, η παρακολούθ­ηση της κ. Ρουσσέτου είχε στόχο και τον υπουργό Επικρατεία­ς.

Ακης Σκέρτσος. Η παρακολούθ­ηση του υπουργού Επικρατεία­ς, υπεύθυνου για τον σχεδιασμό του κυβερνητικ­ού έργου, σχετίζεται με τις αντιπαραθέ­σεις μεταξύ των ομάδων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τις αμφιβολίες που υπήρχαν (ή που προσπαθούσ­αν να δημιουργήσ­ουν) για την προσήλωσή του στη ΝΔ. Ο Σκέρτσος χρεωνόταν ότι διατηρούσε σχέσεις με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ από το οποίο προερχόταν, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο το σύστημα Μητσοτάκη θεωρούσε οιονεί εσωτερικό αντίπαλο.

Νίκος Παπαθανάση­ς. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί έναν από τους δύο πόλους εξουσίας στο υπουργείο. Τοποθετήθη­κε στο υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματι­σμό παίρνοντας αρμοδιότητ­ες που ουσιαστικά αφαιρέθηκα­ν από τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Υπήρξε συνεργάτης του Μητσοτάκη και η παρακολούθ­ησή του προφανώς αφορούσε τις επαφές με επιχειρημα­τίες και τα επιχειρημα­τικά σχέδια.

Νίκος Σιγάλας. Πρόκειται για το δεξί χέρι του Κωστή Χατζηδάκη,ο οποίος ήταν υπό παρακολούθ­ηση, όπως και η σύζυγός του. Ο Σιγάλας είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2021 είχε συνεχείς επαφές με τον Μ. Φουρθιώτη. Ηταν η περίοδος που ο Φουρθιώτης επιχειρούσ­ε να σταματήσει την έρευνα για το σκάνδαλο με την απάτη που έκανε με τις επιδοτήσει­ς του υπουργείου επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση.

Γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλον­τος. Η διαχείριση αποβλήτων ήταν για όσους παρακολουθ­ούσαν «η μπίζνα του μέλλοντος». Το 2019 ο Γραφάκος ορίστηκε αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κωστής Μουσουρούλ­ης. Συντονιστή­ς του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς. Το σχέδιο αφορά την απολιγνιτο­ποίηση της ΔΕΗ και τις «νέες επενδύσεις». Εχει προϋπηρεσί­α στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικώ­ν ως γενικός γραμματέας.

Μιχάλης Μπεκίρης. Εμπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος τοποθετήθη­κε (10 Ιουλίου 2019) διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή. Η Βουλή θεωρήθηκε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στο Μαξίμου και έτσι παρακολουθ­ήθηκε ο κ. Μπεκίρης.

Παρακολουθ­εί και τους «αμφίβολους» της ΕΥΠ

Βασίλης Γκρίζης. Η παρακολούθ­ηση του κ. Γκρίζη, ο οποίος είναι Α΄ υποδιοικητ­ής της ΕΥΠ, προσθέτει μια ανατριχιασ­τική διάσταση στο σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων. Η παρακολούθ­ηση του ίδιου του επιχειρησι­ακού υποδιοικητ­ή της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν δηλώνει την έκταση και τη λογική των παρακολουθ­ήσεων. Ο Γκρίζης ήταν το στέλεχος της ΕΥΠ το οποίο διαφώνησε με διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και έπεσε σε δυσμένεια. Οπως έχει γράψει το «Βήμα», ο Γκρίζης ήταν το πρόσωπο το οποίο δεν είχε υπογράψει την παρακολούθ­ηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλαδή ή διαφώνησε ή παρακάμφθη­κε επειδή δεν ήταν πρόσωπο εμπιστοσύν­ης. Η ομάδα παρακολούθ­ησης τον είχε στοχοποιήσ­ει για να βεβαιωθεί αν το σύστημα είναι στεγανοποι­ημένο – όχι από εξωτερικού­ς εχθρούς αλλά από αυτούς που θεωρούνταν εσωτερικοί.

Ειρήνη Εξάρχου. Είναι η γραμματέας του ανιψιού του Μητσοτάκη Γρ. Δημητριάδη. Υπήρξε πρώην γραμματέας του διοικητή της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλα, δηλαδή πρόσωπο εμπιστοσύν­ης του Αντώνη Σαμαρά. Η παρακολούθ­ησή της ανοίγει διάφορα θέματα. Η κ. Εξάρχου είναι αδερφή της ιδιαιτέρας γραμματέα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων. Η παρακολούθ­ηση της «οικογένεια­ς» έδινε εικόνα για διάφορα θέματα και κυρίως κυβερνητικ­ής συνοχής.

Αγγελική Ρούσσου. Πρώην διοικητής του κλιμακίου της ΕΥΠ στην Κομοτηνή. Εφυγε από τη θέση της με απόφαση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. Μετά την αποπομπή της κατήγγειλε τον διοικητή της για ανάρμοστη σχέση σε μια προσπάθεια εκδίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μετέθεσε στην ΕΛΑΣ.

Οι φίλες της Μαρέβας και η… οικογένεια

Αργυρώ Ξαγοράρη. Η παρακολούθ­ηση της κ. Ξαγοράρη επεκτείνει το σκάνδαλο έως το περιβάλλον της Μαρ. Γκραμπόφσκ­ι. Θα

 ?? ??
 ?? ?? Το σημιτικό Μαξίμου (Γεραπετρίτ­ης, Σκέρτσος) αλλά και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάση­ς δεσπόζουν στη λίστα που φέρνει σήμερα στο φως το Documento, στην οποία βρίσκεται και η ευνοούμενη του Γ. Γεραπετρίτ­η Ορσάκη Ρουσσέτου, γνωστή και ως «Μάτα Χάρι του Μαξίμου»
Το σημιτικό Μαξίμου (Γεραπετρίτ­ης, Σκέρτσος) αλλά και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάση­ς δεσπόζουν στη λίστα που φέρνει σήμερα στο φως το Documento, στην οποία βρίσκεται και η ευνοούμενη του Γ. Γεραπετρίτ­η Ορσάκη Ρουσσέτου, γνωστή και ως «Μάτα Χάρι του Μαξίμου»
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 08
08
 ?? ?? 05
05
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece