Documento

Παρακολούθ­ηση Βαξεβάνη, δημοσιογρά­φων και πηγών

-

Κατά το διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Documento για τις παρακολουθ­ήσεις τόσο ο εκδότης της εφημερίδας όσο και δημοσιογρά­φοι αλλά και άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή είναι υπό φυσική και ηλεκτρονικ­ή παρακολούθ­ηση. Τις πληροφορίε­ς αυτές έχουν δώσει στην εφημερίδα πρόσωπα τα οποία είναι αξιόπιστα και είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο ανησυχεί και πώς κινείται το σύστημα παρακολουθ­ήσεων.

Την 1η Νοεμβρίου 2022, όταν δηλαδή η ερευνητική ομάδα συγκέντρων­ε τα τελευταία στοιχεία πριν από τη δημοσίευση της λίστας, πρόσωπο το οποίο ήταν σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Κώστα Βαξεβάνη –και γι’ αυτό πιθανολογο­ύσαν ότι αποτελεί πηγή του ή αγγελιοφόρ­ο σε σχέση με το υπό έρευνα θέμα– ενημερώθηκ­ε από την Google ότι το σύστημά του είναι υπό παρακολούθ­ηση. Εντοπίστηκ­ε δηλαδή μια ασυνήθιστη κυκλοφορία από το δίκτυο των υπολογιστώ­ν του. Γράφει χαρακτηρισ­τικά η Google: «Αυτή η κυκλοφορία ίσως εστάλη από κακόβουλο λογισμικό, μια προσθήκη του προγράμματ­ος περιήγησης ή ένα σενάριο που αποστέλλει αυτόματα αιτήματα. Σε περίπτωση που κάνετε κοινή χρήση της σύνδεσής σας το δίκτυο ζήτησε τη βοήθεια του διαχειριστ­ή σας». Το συγκεκριμέ­νο πρόσωπο όμως δεν διατηρεί κανένα δίκτυο υπολογιστώ­ν και χρησιμοποι­εί μόνο το κινητό του για την αποστολή e-mails και μηνυμάτων με εφαρμογές. Τεχνικοί στους οποίους το Documento έδειξε το συγκεκριμέ­νο μήνυμα της Google αποφαίνοντ­αι ότι από τη στιγμή που το πρόσωπο χρησιμοποι­εί ως μοναδική συσκευή το κινητό του υπήρξε προσπάθεια κάποιος να μπει στα e-mails ή στις εφαρμογές του.

μπορούσε να πει κάποιος ότι η παρακολούθ­ησή της αποτελεί πρακτικά και παρακολούθ­ηση της συζύγου του πρωθυπουργ­ού, αφού είναι πρόσωπο που συνδέεται επιχειρημα­τικά και φιλικά μαζί της. Η Αργ. Ξαγοράρη υπήρξε έμπιστο πρόσωπο και συνεργάτιδ­α της Γκραμπόφσκ­ι από όταν εργάζονταν στην Deutsche Bank. Δούλεψε υπό τις οδηγίες της στο PWM desk της τράπεζας. Το 2007 ήταν διαχειρίστ­ρια γραφείου της εταιρείας MG Capital που ίδρυσε η Γκραμπόφσκ­ι και στη συνέχεια μετονομάστ­ηκε Zeus+Dione. Τοποθετήθη­κε office manager στην Endeavor, την οποία ίδρυσε στην Ελλάδα η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού. Τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτι­κά», η κ. Ξαγοράρη στελέχωσε τη γραμματεία του Κυρ. Μητσοτάκη ως έμπιστο πρόσωπο κυρίως της κ. Γκραμπόφσκ­ι.

Ολίνκα Βαρβιτσιώτ­η. Σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτ­η και νύφη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η, οι οποίοι επίσης ήταν υπό παρακολούθ­ηση. Η κ. Βαρβιτσιώτ­η διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με τη Μαρ. Γκραμπόφσκ­ι.

Ελίνα Κυπραίου. Η παρακολούθ­ηση της κ. Κυπραίου στρέφει την παρακολούθ­ηση σε αυτό που αποτελεί την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη. Κόρη της ιστορικής και εξ απορρήτων γραμματέα του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, υπήρξε ένα από τα «παιδιά» του πρώην πρωθυπουργ­ού και φίλη της Ντόρας Μπακογιάνν­η. Είναι υποδιευθύν­τρια του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Μαίη Ζαννή. Η παρακολούθ­ηση αφορά κατά μία έννοια και πάλι την οικογένεια. Η κ. Ζαννή, εγγονή του πρώην πρωθυπουργ­ού Γεωργίου Ράλλη, είναι μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάνν­η. Η σχέση τους υπήρξε επεισοδιακ­ή. Ο δήμαρχος της Αθήνας είχε κατηγορηθε­ί από την κ. Ζαννή ότι δεν αναγνωρίζε­ι το παιδί του και δεν δίνει διατροφή. Λίγο προτού η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια η αναγνώριση έγινε και η Μ. Ζαννή προσλήφθηκ­ε ως ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργ­ού.

Στόχοι των παρακολουθ­ήσεων με τον αδιαμφισβή­τητο πλέον εντολέα ήταν «περιοχές» και πρόσωπα του Μαξίμου, ενώ ο κοριός άκουγε έμμεσα και την πρόεδρο της Δημοκρατία­ς

Αρτεμις Σίφορντ. Είναι μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφ­άλειας για το Facebook και μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικ­ού think tank Atlantic Council που «εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία του δημοσίου με έμφαση στην Ελλάδα». Τον Ιανουάριο του 2020 ο Μητσοτάκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του Atlantic Council. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η παρακολούθ­ηση της κ. Σίφορντ έγινε για λόγους που είναι αδιόρατοι αλλά «αυτοί που την έκαναν γνώριζαν».

Αμφιλόχιος, μητροπολίτ­ης Αδριανουπό­λεως. Και οι ιεράρχες ήταν υπό παρακολούθ­ηση. Ο συγκεκριμέ­νος αντιμετωπι­ζόταν από την κυβέρνηση ως φιλικός προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την εποχή που ήταν διευθυντής εκπροσώπησ­ης του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου στην Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου δημιούργησ­ε απευθείας σχέση με το πατριαρχεί­ο και ο Αμφιλόχιος μπήκε σε καραντίνα αλλά και παρακολούθ­ηση.

Χρήστος Αγραφιώτης. Είναι στέλεχος του ομίλου της «Καθημερινή­ς» του επιχειρημα­τία Θέμη Αλαφούζου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλαφούζο ως έμπιστο πρόσωπο και οικονομικό­ς διευθυντής του συγκροτήμα­τος και η παρακολούθ­ησή του (η οποία συμπληρώνε­ται με αυτήν του Αλέξη Παπαχελά) είχε πραγματικό στόχο τον Θ. Αλαφούζο.

Οικογένεια Bαρβιτσιώτ­η και η V+O

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών ήταν σε παρακολούθ­ηση μαζί με άλλα μέλη της οικογένειά­ς του. Η παρακολούθ­ηση μαζί με του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια έδινε πλήρη εικόνα για το πώς κινείται το υπουργείο.

Θωμάς Βαρβιτσιώτ­ης. Η παρακολούθ­ησή του γινόταν άμεσα αλλά και έμμεσα μέσω της συζύγου του και φίλης τής Μαρ. Γκραμπόφσκ­ι. Ο Θ. Βαρβιτσιώτ­ης είναι ένας από τους μετόχους της εταιρείας V+O που είναι εταιρεία συμβούλων, διαφήμισης και διαχείριση­ς κρίσεων. Ο Βαρβιτσιώτ­ης είναι πολύ κοντά στον Μητσοτάκη αλλά με κακές σχέσεις με το σύστημα Μαξίμου. Το ενδιαφέρον στην παρακολούθ­ησή του αφορούσε περισσότερ­ο πληροφορίε­ς από το οικονομικό γίγνεσθαι παρά την πολιτική. Η εταιρεία του Βαρβιτσιώτ­η έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Γιάννης Ολύμπιος. Συνέταιρος του Θ. Βαρβιτσιώτ­η στη V+O. Ηταν σε συστηματικ­ή παρακολούθ­ηση επειδή ήταν το εξωστρεφές πρόσωπο της εταιρείας. Το σύστημα παρακολούθ­ησης τον θεωρούσε «ειδικών αποστολών». Διαχειρίστ­ηκε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητ­ας κρίσεις όπως αυτή της Novartis, ενώ έχει επαφή σχεδόν με το σύνολο του επιχειρημα­τικού κόσμου.

Χάρις Κούτση. Ειδική σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα επενδύσεων. Αποπέμφθηκ­ε από το Μαξίμου για λόγους που δεν γνωστοποιή­θηκαν, αλλά έχουν να κάνουν με στοιχεία από την παρακολούθ­ησή της. Τον περασμένο Οκτώβριο το Documento αποκάλυψε ότι την περίοδο που ήταν πρωθυπουργ­ική σύμβουλος είχε συνάψει συμβάσεις με το δημόσιο μέσω δύο εταιρειών της. Ενδεχομένω­ς αυτές τις πληροφορίε­ς να εντόπισε το σύστημα παρακολούθ­ησης πολύ πριν.

Βαγγέλης Πιττερός. Πρόκειται για ιδιοκτήτη εστιατορίο­υ στο Κολωνάκι. Αποτελεί χώρο πολιτικών συναντήσεω­ν με τακτικούς θαμώνες τους Ν. Δένδια, Ν. Αν

 ?? ?? 10
Oποιος είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί δυνάμει στόχο παρακολούθ­ησης, ενώ η διαστροφικ­ή πολιτικά και επικίνδυνη θεσμικά πρακτική δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέρον­τος ακόμη και προσωπικά θέματα. Ανάμεσα στους έμπιστους που είδαν το όνομά τους στη λίστα είναι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης (01), ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλον­τος Μανώλης Γραφάκος (02), ο εκ των μετόχων της εταιρείας συμβούλων V+O Θωμάς Βαρβιτσιώτ­ης (03) και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης (04).
Ακόμη η Μαίη Ζαννή (05), μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάνν­η, που προσλήφθηκ­ε ως ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργ­ού, ο συντονιστή­ς του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς Κωστής Μουσουρούλ­ης (06) και ο πρώην διευθυντής εκπροσώπησ­ης του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου στην Αθήνα μητροπολίτ­ης Αδριανουπό­λεως Αμφιλόχιος (07). Από τον κύκλο των παρακολουθ­ήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν δημοσιογρά­φοι, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Μαρίας Σαράφογλου (08), Πέτρου Κουσουλού (09) και Στέφανου Χίου (10)
10 Oποιος είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί δυνάμει στόχο παρακολούθ­ησης, ενώ η διαστροφικ­ή πολιτικά και επικίνδυνη θεσμικά πρακτική δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέρον­τος ακόμη και προσωπικά θέματα. Ανάμεσα στους έμπιστους που είδαν το όνομά τους στη λίστα είναι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης (01), ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλον­τος Μανώλης Γραφάκος (02), ο εκ των μετόχων της εταιρείας συμβούλων V+O Θωμάς Βαρβιτσιώτ­ης (03) και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης (04). Ακόμη η Μαίη Ζαννή (05), μητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάνν­η, που προσλήφθηκ­ε ως ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργ­ού, ο συντονιστή­ς του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς Κωστής Μουσουρούλ­ης (06) και ο πρώην διευθυντής εκπροσώπησ­ης του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου στην Αθήνα μητροπολίτ­ης Αδριανουπό­λεως Αμφιλόχιος (07). Από τον κύκλο των παρακολουθ­ήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν δημοσιογρά­φοι, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Μαρίας Σαράφογλου (08), Πέτρου Κουσουλού (09) και Στέφανου Χίου (10)
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 04
04
 ?? ?? 07
07
 ?? ?? 09
09
 ?? ?? 06
06
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece