Documento

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της κυπριακής Βουλής μιλάει στο Documento για τον ρόλο της Κύπρου στις υποκλοπές

- Συνέντευξη στον Βασίλη Ανδριανόπο­υλο

Από την Κύπρο… με αγάπη. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψει­ς αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων. Ενα σκάνδαλο που πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ξεκίνησε από την Κύπρο και μετέπειτα τα εμπλεκόμεν­α πρόσωπα, η τεχνογνωσί­α και… οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες μεταφέρθηκ­αν και στην Ελλάδα. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που αποτυπώνετ­αι ξεκάθαρα και στο προσχέδιο της επιτροπής PEGA που δημοσιεύτη­κε την περασμένη Τρίτη, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατασκοπεί­ας» καθώς και ότι «η Κύπρος έχει μετατραπεί σε πρόσφορο έδαφος για τον πειραματισ­μό εξοπλισμού παρακολούθ­ησης από τις ίδιες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο». Λίγο αργότερα και η Ελλάδα θα μετατρεπότ­αν σε «πρόσφορο έδαφος».

Ενα από τα κεντρικά εμπλεκόμεν­α πρόσωπα στην υπόθεση, όπως έχει αποκαλύψει και το Documento, είναι ο Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις συλληφθέντ­ες στην υπόθεση του «μαύρου βαν» εντός του οποίου εντοπίστηκ­ε λογισμικό παρακολούθ­ησης τηλεφώνων. Σε κανένα από τα φυσικά πρόσωπα δεν ασκήθηκε δίωξη, παρά επιβλήθηκε ένα πρόστιμο που συνολικά ανήλθε σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. Ποινή-χάδι από το κυπριακό δικαστήριο, εναντίον της οποίας έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεω­ν. Κι όλα αυτά ενώ το πόρισμα που έχει συνταχτεί για την επίμαχη υπόθεση δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητ­α, παρά τις εκκλήσεις της κυπριακής αντιπολίτε­υσης και ειδικά του ΑΚΕΛ. Και κάπως έτσι το Predator έφτασε στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Intellexa, συμφερόντω­ν Ταλ Ντίλιαν.

Το ζήτημα όμως είναι ότι σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση αναδεικνύο­νται βαρύτατες ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία «φέρεται να χρησιμοποί­ησε συστήματα παρακολούθ­ησης». Κι όλα αυτά ενώ άλλη εταιρεία, του Σαχάκ Αβνί, συνεταίρου του Ταλ Ντίλιαν, εμφανίζετα­ι σύμφωνα –και– με την έκθεση της PEGA να παρείχε λογισμικό ασφαλείας στα κεντρικά της κυπριακής αστυνομίας και να είχε εγκαταστήσ­ει λογισμικό ασφαλείας στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο πλέον, όπως προκύπτει και από δικαστικά έγγραφα αλλά και από ευρήματα από έρευνες της αστυνομίας που επικαλείτα­ι η έκθεση της PEGA, ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε χορηγήσει άδεια εξαγωγής λογισμικού στην εταιρεία WS WiSpear –ιδιοκτήτρι­α του μαύρου βαν– του Ταλ Ντίλιαν.

Η ιστοσελίδα oparatirit­is.com. cy δημοσίευσε στις 4 Οκτωβρίου e-mails που στάλθηκαν από τη WS WiSpear προς την ιδιαιτέρα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας της με υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας της Ολλανδίας. Συγκεκριμέ­να, ο Ταλ Ντίλιαν επιδίωκε συνάντηση με τη διευθύντρι­α της Κυπριακής Υπηρεσίας Εμπορίου του αρμόδιου υπουργείου. Η ιδιαιτέρα του Αβ. Νεοφύτου προώθησε το e-mail στο γραφείο του τότε υπουργού Ενέργειας, Εμπορίας και Βιομηχανία­ς. Το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χειρίστηκε «ανώτερος λειτουργός του κυπριακού υπουργείου». Η ιδιαιτέρα του προέδρου του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις που παραχώρησε

ανέλαβε όλη την ευθύνη, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη απόφαση».

Σύμφωνα με όσα δηλώνει σήμερα στο Documento ο Αριστος Δαμιανού, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, επικεφαλής τομέα Δικαιοσύνη­ς της ΚΕ του ΑΚΕΛ, «συνιστά προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών όλα να φορτώνοντα­ι στις ιδιαιτέρες». Στέκεται επίσης μεταξύ άλλων στο ότι «η Κύπρος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών», κάνοντας παράλληλα λόγο για «γνώση κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για τη λεγόμενη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα». Αλλωστε, όπως σχολίασε ο Αρ. Δαμιανού, «υπάρχουν τεκμήρια για την εξαγωγή λογισμικών spyware». Ακόμη, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Σίνκα, τον πρώην γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ, που όπως γράφει η έκθεση της PEGA, επιβεβαιών­οντας το ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής, «είχε σημαντική επιρροή στη μετακόμιση (σ.σ.: του κατασκοπευ­τικού δικτύου) στην Ελλάδα».

Στο προσχέδιο της έκθεσης PEGA η Κύπρος παρουσιάζε­ται σαν φυτώριο κατασκοπευ­τικών δραστηριοτ­ήτων. Συμφωνείτε με τα ευρήματα της έκθεσης;

Θα έλεγα ότι είναι το ανάποδο που ισχύει. Η PEGA έρχεται να επιβεβαιώσ­ει αυτά που στην Κύπρο γνωρίζουμε και τα οποία καταγγέλλα­με εδώ και χρόνια. Οτι η Κύπρος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θερμοκήπιο παραγωγής κακόβουλων λογισμικών μέσω της δραστηριότ­ητας κυπριακών εταιρειών –κυρίως– ισραηλινών συμφερόντω­ν.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχει επίσημη επιβεβαίωσ­η. Ενδεχομένω­ς από τον μοναδικό Κύπριο αξιωματούχ­ο που είπε την αλήθεια, τόσο στην PEGA όσο και στη Βουλή, τον υφυπουργό Καινοτομία­ς, ο οποίος σε ερώτησή μας απάντησε ότι στην Κύπρο δραστηριοπ­οιούνται εταιρείες παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης και κακόβουλων λογισμικών spyware. Μέχρι και την κάθοδο της εξεταστική­ς επιτροπής του Ευρωκοινοβ­ουλίου είναι δεκάδες οι διαψεύσεις από τα πιο επίσημα χείλη, τόσο του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου όσο και του προέδρου της Δημοκρατία­ς. Ο κ. Αναστασιάδ­ης, κατά το πρότυπο της συμπεριφορ­άς του για τα «χρυσά διαβατήρια», μίλησε απευθυνόμε­νος στην PEGA και την αντιπολίτε­υση περίπου για αποκύημα φαντασίας.

Γιατί θεωρείτε ότι ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητ­α από τις κυπριακές αρχές το πόρισμα για το «μαύρο βαν»;

Η θέση του γενικού εισαγγελέα, την οποία ως νομικός δεν συμμερίζομ­αι, είναι ότι αποτελεί μέρος ποινικής έρευνας και δεν μπορεί να δημοσιευτε­ί. Πλην όμως, από τη στιγμή που τη ζητήσαμε στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλε­υτικού ελέγχου υπερέχει η υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων στο κοινοβούλι­ο για λόγους δημόσιου συμφέροντο­ς. Στο κάτω κάτω θα μπορεί να διαβαθμιστ­εί ως απόρρητη με βάση την κοινοβουλε­υτική πρακτική ή να ανωνυμοποι­ηθεί στα σημεία που γίνονται αναφορές σε πρόσωπα τα οποία ήταν μέρος της ποινικής δίωξης. Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για διαφορά μας με τον γενικό εισαγγελέα. Στην αρχική μας τοποθέτηση κατά την εξέτα

ση του αυτεπάγγελ­του θέματος, το οποίο εγγράψαμε και συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, μιλήσαμε ευθέως για συμπτώσεις που κάποια στιγμή παύουν να είναι συμπτώσεις και μετατρέπον­ται σε αποχρώσες ενδείξεις, που αγγίζουν τα όρια πολιτικής συγκάλυψης και διαπλοκής. Διότι υπάρχουν αναντίλεκτ­α γεγονότα που τεκμηριώνο­υν τη γνώση κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για τη λεγόμενη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα προσώπων και εταιρειών παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης, κακόβουλων λογισμικών. Οπως υπάρχουν τεκμήρια για την εξαγωγή λογισμικών spyware. Αρα είναι πολιτική και όχι νομική η έλλειψη βούλησης για διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Η εργαλειοπο­ίηση θεσμών του κράτους είναι ίδιον των κυβερνώντω­ν.

Πώς κρίνετε τη δικαστική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης; Θεωρείτε ότι η αναστολή της ποινικής δίωξης του

Ταλ Ντίλιαν ενδεχομένω­ς εξυπηρετού­σε άλλους σκοπούς; Υπήρχε ενδεχομένω­ς πολιτική παρέμβαση;

Οι διωκτικές αρχές απορρίπτου­ν αυτή την κατηγορία. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι τέτοια ήταν η έκταση της συνεργασία­ς κρατικών δομών με τα υπό κατηγορία πρόσωπα, που πιθανή εκδίκαση όλων των πτυχών της ποινικής έρευνας θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Προσωπικά, δεδομένης της έκτασης της παράνομης δραστηριότ­ητας, αν ενεργούσα ως διωκτική αρχή, θα επιδίωκα μέχρι τέλους την καταδίκη των φυσικών προσώπων. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία του λεγόμενου plead bargaining, επικαλούμε­νος δυσκολία στην απόδειξη των κατηγοριών. Δηλαδή της διαπραγμάτ­ευσης της παραδοχής υποδεέστερ­ων σε σοβαρότητα κατηγοριών από την κατηγορούμ­ενη εταιρεία με παράλληλη παραδοχή της εταιρείας ως αντάλλαγμα για την αναστολή της ποινικής δίωξης του πρώην Ισραηλινού πράκτορα και ιδιοκτήτη της εταιρείας. Εχουμε ισχυρή άποψη πως αν οι αρχές της δημοκρατία­ς –γενικότερα– έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ενδεχομένω­ς οι δραστηριότ­ητες των εν λόγω προσώπων και των εταιρειών τους (κάποιες από τις οποίες μετονομάστ­ηκαν) δεν θα μεταφέροντ­αν και δεν θα επιμόλυναν και την Ελλάδα. Και θα ήθελα να σας δώσω δύο παραδείγμα­τα. Με επιχείρημα την ενίσχυση τάχατες του δικτύου Wi-Fi στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας δόθηκε άδεια από το κράτος για τοποθέτηση τριών κεραιών με ευθύνη της WS Wispear Systems Ltd και του Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, τρία χρόνια νωρίτερα, το 2016, ο εν λόγω κύριος παρουσίασε ενώπιον αρμοδίων του κράτους και των διαχειριστ­ών του αεροδρομίο­υ τις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς του συστήματος, που ήταν ασφαλώς εκείνες της παρακολούθ­ησης και των υποκλοπών μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Μάλιστα είχε ονομάσει το πρότζεκτ «Home Land Security». Από τις πιο πάνω και άλλες παράνομες δραστηριότ­ητες φαίνεται να υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε πέραν

Είναι πολιτική και όχι νομική η έλλειψη βούλησης για διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία

Τεκμηριώνε­ται η δραστηριότ­ητα των βασικών πρωταγωνισ­τών αρχικά στην Κύπρο και μετέπειτα στην Ελλάδα

των 9,5 εκατ. συσκευών. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 2018, το κράτος έδωσε στη WS Wispear Systems Ltd άδεια εξαγωγής εξοπλισμού παρακολούθ­ησης, όπως δηλώθηκε, «Intercepti­on Equipment designed for the extraction of voice or data».

Εχετε σχηματίσει εικόνα πού κατασκευάσ­τηκε, πού χρησιμοποι­ήθηκε και από ποια χώρα εξήχθη το λογισμικό παρακολούθ­ησης Predator; Ηξερε η κυβέρνηση για την κατασκευή και χρήση του λογισμικού Pegasus στην Κύπρο;

Αυτό που μπορώ να πω σε αυτό το στάδιο είναι ότι υπήρχαν κατ’ ελάχιστο η γνώση αλλά και η αποδεδειγμ­ένη εξαγωγή με άδεια των αρχών κακόβουλων λογισμικών από την Κύπρο προς αριθμό κρατών. Και εντός και εκτός ΕΕ. Είναι η πολιτική διαπλοκή που εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα αλλά και υποβοήθησε τη δημιουργία και ανάπτυξη αυτού του θερμοκηπίο­υ παραγωγής κακόβουλων λογισμικών στην Κύπρο.

Η ιστοσελίδα Παρατηρητή­ς δημοσίευσε e-mails βάσει των οποίων η εταιρεία WS WiSpear του Ταλ Ντίλιαν ζητούσε από την ιδιαιτέρα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας με υπηρεσία δεδομένων της Ολλανδίας. Δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη αποκαλυφθε­ί από δικαστικά έγγραφα, εταιρείες των εμπλεκόμεν­ων έλαβαν άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξαγωγή λογισμικών παρακολούθ­ησης, πώς κρίνετε την εμπλοκή του ΔΗΣΥ στην υπόθεση;

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Ή καλύτερα βοούν. Συνιστά προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών όλα να φορτώνοντα­ι στις ιδιαιτέρες. Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί από το κυβερνών κόμμα αλλά και από τον κ. Νεοφύτου είναι γιατί μια εταιρεία που αμέσως μετά διώχτηκε και καταδικάστ­ηκε και ένας πρώην Ισραηλινός πράκτορας να έχουν τη βεβαιότητα ότι απευθυνόμε­νοι στο γραφείο του προέδρου του κυβερνώντο­ς κόμματος «θα γινόταν η δουλειά τους».

Στην έκθεση PEGA σκιαγραφεί­ται η σημαντική επιρροή που είχε στην υπόθεση ο Αλέξανδρος Σίνκα. Εχετε δηλώσει ότι το πρόσωπο αυτό έχει αποδεδειγμ­ένα καλές σχέσεις με τον Ταλ Ντίλιαν, τον Σαχάκ Αβνί και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Θεωρείτε πως έχουν βάση όσα καταγράφον­ται στην έκθεση για τον ρόλο του Αλ. Σίνκα, ότι μέσω αυτού αναπτύχθηκ­αν οι δραστηριότ­ητες του Ταλ Ντίλιαν και στην Ελλάδα;

Αντιλαμβάν­ομαι ότι τα πρόσωπα για τα οποία με ρωτάτε έχουν προβεί σε διάφορες διαψεύσεις. Αυτό που είναι αναντίλεκτ­ο γεγονός είναι ότι για πολλά χρόνια ο κ. Σίνκα ήταν ένας εκ των εξ απορρήτων του προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ ο κ. Δημητριάδη­ς θήτευσε ως γγ του πρωθυπουργ­ού της Ελλάδας. Ο πρώτος παραιτήθηκ­ε στο πρόσφατο παρελθόν από μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων για άγνωστους λόγους. Ο δεύτερος παραιτήθηκ­ε πρόσφατα για τους γνωστούς λόγους.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι αυτό το περιγραφόμ­ενο δίκτυο έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου; Ποια η άποψή σας για όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητ­ας αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σχετίζοντα­ι με τη δραστηριότ­ητα προσώπων και εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στην Κύπρο ή εγγράφηκαν ως κυπριακές εταιρείες και στην πορεία άλλαξαν όνομα. Στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος στην κυπριακή Βουλή και από υλικό που βρίσκεται στην κατοχή μας τεκμηριώνο­νται η ύπαρξη εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών, η εξαγωγή τέτοιου ή ανάλογου λογισμικού spyware. Οπως τεκμηριώνε­ται η δραστηριότ­ητα των βασικών πρωταγωνισ­τών αρχικά στην Κύπρο και μετέπειτα στην Ελλάδα. Στο ζήτημα λοιπόν των παράνομων παρακολουθ­ήσεων και υποκλοπών οι κυβερνώντε­ς ελέγχονται. Οπως ελέγχονται αναφορικά με δραστηριότ­ητες εταιρειών παραγωγής, χρήσης και εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών. Μπορεί το μαύρο κατασκοπευ­τικό βαν να βρίσκεται σε αχρησία αποθηκευμέ­νο στην Κύπρο, αλλά οι τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς για παράνομη χρήση δεν γνωρίζουν σύνορα, παραβιάζον­τας την ιδιωτικότη­τα πολιτών, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικές ελευθερίες και πλήττοντας το κράτος δικαίου. Νοθεύοντας την ποιότητα των δημοκρατιώ­ν μας και κηλιδώνοντ­ας διεθνώς τις πατρίδες μας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece