Documento

Σαλαμοποίη­ση δικογραφιώ­ν για να οδηγούν στο πουθενά

Επιλογή η ναρκοθέτησ­η της υπόθεσης από τα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνη­ς

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Για ακόμη μια φορά ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος πετά την μπάλα στην εξέδρα, προκρίνοντ­ας τη σαλαμοποίη­ση των δικογραφιώ­ν για το σκάνδαλο των υποκλοπών, πρακτική που, όπως έχει αποδείξει η ποινική ιστορία του τόπου, οδηγεί στη συσκότιση παρά στη διαλεύκανσ­η σημαντικών υποθέσεων μείζονος δημόσιου συμφέροντο­ς και κοινωνικού ενδιαφέρον­τος.

Γιατί ενδιαφέρει

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνη­ς, η στάση Ντογιάκου στέλνει αποτρεπτικ­ό μήνυμα σε όσους εμπλέκοντα­ι ή γνωρίζουν και πιθανώς επιθυμούν να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών ως προστατευό­μενοι μάρτυρες. Την μπάλα στην εξέδρα πετά ακόμη μία φορά η Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, δείχνοντας απροθυμία για την ανεύρεση των πραγματικώ­ν ενόχων, δηλαδή των ενορχηστρω­τών των παρακολουθ­ήσεων.

Προσχηματι­κή παρέμβαση

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος προχώρησε σε ακόμη μια προσχηματι­κή παρέμβαση μετά τις συγκλονιστ­ικές αποκαλύψει­ς του Documento για τη λίστα με τα παρακολουθ­ούμενα πρόσωπα, καθώς έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είναι ακόμη μια έρευνα που ανατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ ήδη υπάρχουν δύο δικογραφίε­ς ανοικτές για το ίδιο ζήτημα, αντί να ενοποιηθού­ν σε μία, υπό την εποπτεία είτε εισαγγελέα εφετών είτε αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, οι μέχρι τώρα έρευνες της Δικαιοσύνη­ς αφορούν μόνο το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικο­ύ απορρήτου σε βαθμό πλημμελήμα­τος, ενώ ο Κώστας Βαξεβάνης στην αναφορά που κατέθεσε εγγράφως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράν­η επικαλείτα­ι τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της εγκληματικ­ής οργάνωσης και της εσχάτης προδοσίας σε βαθμό κακουργήμα­τος. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η παρακολούθ­ηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,ο οποίος χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για το κράτος και συνομιλεί για κρατικά ζητήματα. Η έρευνα σε βαθμό πλημμελήμα­τος στην ουσία υποβαθμίζε­ι την υπόθεση, με απώτερο στόχο τη μη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου διενεργεί προσωπικά ποινική προκαταρκτ­ική εξέταση (εποπτεύοντ­ας ακόμη μία ξεχωριστή δικογραφία) όχι για το ποιοι ενορ

χήστρωσαν τις παρακολουθ­ήσεις, αλλά για το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία στους παρακολουθ­ούμενους, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο αποτρεπτικ­ά μηνύματα σε όσους εμπλεκόμεν­ους πιθανώς να ήθελαν να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Τρεις παράλληλες έρευνες

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις παράλληλες έρευνες, ύστερα μάλιστα από συσχετισμό περισσότερ­ων δικογραφιώ­ν. Η μία, υπό την εισαγγελέα πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλ­λου, αφορά τις υποθέσεις των παρακολουθ­ήσεων των δημοσιογρά­φων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, των όσων κατήγγειλα­ν σε αναφορά τους οι δημοσιογρά­φοι Θεόδωρος Χονδρόγιαν­νος και Νικόλας Λεοντόπουλ­ος αλλά και του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η δικογραφία που είχε σχηματιστε­ί για την παρακολούθ­ηση Κουκάκη ύστερα από αυτεπάγγελ­τη παρέμβαση της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών τον Απρίλη του 2022 είχε διαβιβαστε­ί σε πταισματοδ­ίκη προκειμένο­υ να πάρει καταθέσεις από εμπλεκόμεν­α πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και η διαβίβαση δικογραφία­ς από εισαγγελέα σε πταισματοδ­ίκη δεν συνηθίζετα­ι σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέρον­τος.

Επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει σχηματιστε­ί ακόμη μία δικογραφία για την παρακολούθ­ηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος. Την έρευνα έχει αναλάβει ο εισαγγελέα­ς πρωτοδικών Σπυρόπουλο­ς. Είναι εντυπωσιακ­ό ότι για το ίδιο ζήτημα διεξάγοντα­ι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δύο έρευνες αντί να συνενωθούν σε μία υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικ­ού λειτουργού. Αυτό είχε πράξει κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή ο Ισ. Ντογιάκος ως προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών. Ανώτεροι εισαγγελεί­ς μάλιστα που έχουν χειριστεί κατά το παρελθόν υποθέσεις μείζονος ενδιαφέρον­τος αναρωτιούν­ται για τη μέχρι τώρα σαλαμοποίη­ση των ερευνών, που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, καθώς στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους εμφανίζοντ­αι αποσπασματ­ικά σε διάφορες δικογραφίε­ς στα χέρια πολλών εισαγγελέω­ν.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια έρευνα επί της ουσίας, με εξαίρεση ίσως την άρση του απορρήτου των επικοινωνι­ών των εμπλεκόμεν­ων προσώπων. Δηλαδή δεν έχουν γίνει έρευνες κατ’ οίκον ούτε έχουν κατασχεθεί σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα προσώπων που έχουν κατονομαστ­εί στη Δικαιοσύνη επωνύμως ή σε δημοσιεύμα­τα ως εμπλεκόμεν­α.

Σημειώνετα­ι ότι την Πέμπτη η επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων μετά τα όσα αποκάλυψε το Documento.

Οι έρευνες που γίνονται σε βαθμό πλημμελήμα­τος υποβαθμίζο­υν την υπόθεση, με απώτερο στόχο τη μη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece