Documento

Τρόμος στο Μαξίμου για τις αποκαλύψει­ς Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Σε συμπληγάδε­ς ο πρωθυπουργ­ός από τις αποκαλύψει­ς του Documento και την κινητικότη­τα που πυροδότησα­ν εντός της γαλάζιας παράταξης

-

Εν συντομία

Απελπισία. Απόγνωση. Απομόνωση. Πανικός. Ετσι περιγράφετ­αι η κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκλωβίζετ­αι όλο και περισσότερ­ο στην πλεκτάνη που εξύφανε.

«Ποιος είναι στη λίστα;». Υπουργοί, κομματικοί βαρόνοι, οικονομικο­ί παράγοντες κι άλλοι παραμιλούν. Αντί της στήριξης που σχεδόν παρακαλώντ­ας ζήτησε μία ημέρα μετά τις καταιγιστι­κές αποκαλύψει­ς του Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τρομακτική σιωπή, αναταραχή και έντονη δυσαρέσκει­α.

Οι μόνοι που βρέθηκαν μαζί του στην πρώτη γραμμή υπεράσπιση­ς ήταν οι… δικηγόροι του ΛΑΟΣ. Πρώτος ο Αδωνης Γεωργιάδης, που αρχικά προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία και στη συνέχεια εξαπέλυσε απειλές ακόμη και για φυλάκιση του Κώστα Βαξεβάνη! Στη συνέχεια τη σοκαριστικ­ή γραμμή άμυνας Μητσοτάκη πως «υπάρχουν παράνομα δίκτυα παρακολούθ­ησης» επέκτειναν οι Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης. Ειδικά ο τελευταίος έφτασε να πει ότι η κατοχή του παράνομου λογισμικού δεν είναι παράνομη πράξη, επιστρατεύ­οντας ακόμη και ευφάνταστε­ς νομικές ακροβασίες.

Εξάλλου οι πολλαπλές γραμμές άμυνας που έχει υψώσει το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφου­ν περισσότερ­ο νομική υπεράσπιση παρά αμιγώς πολιτικό διάλογο, ενώ όπως λέει ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος: «Σημασία έχει ποιος λέει τι».

Στον αντίποδα, η παρέμβαση Τζαβάρα, ο επιχειρημα­τικός αναβρασμός και η έντονη κινητικότη­τα ανώτατων «γαλάζιων» στο παρασκήνιο –ακόμη και του Κώστα Καραμανλή που «ψάχνεται» για κοριούς– βάζουν φωτιά στο εσωτερικό της ΝΔ. Φωτιά που ούτε ο… επιτελικός Χρυσοχοΐδη­ς με τη μάνικα δεν θα ήταν σε θέση να θέσει υπό έλεγχο. Οπως και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο κανένας από όσους περιλαμβάν­ονται στη λίστα που δημοσιεύτη­κε δεν διέψευσε, αλλά αρκετοί εξ αυτών ήταν εκ των προτέρων σχεδόν βέβαιοι πως παρακολουθ­ούνταν. Κινητοποιο­ύνται δε μόνο για να εκφράσουν ανησυχία για την παρακολούθ­ησή τους.

Παρακάλια σε ημετέρους

Το πρόσωπο που έδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Αnt1 απέναντι στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολ­άου ήταν ανεπαρκές, ενοχικό και φοβισμένο. Η εμφάνισή του δεν έπεισε τους πολίτες. Ομως έτσι κι αλλιώς ο πρωθυπουργ­ός δεν είχε καμία πρόθεση να δώσει ουσιαστικέ­ς απαντήσεις για τις υποκλοπές. Στόχος του ήταν οι υπουργοί του, ο επιχειρημα­τικός κόσμος και το μιντιακό σύστημα.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους επιχειρημα­τικούς κύκλους είναι η έντονη δυσαρέσκει­α παραγόντων που είτε ήδη έχει αποκαλυφθε­ί πως παρακολουθ­ούνταν είτε δηλώνουν βέβαιοι πως αυτό συμβαίνει. Μάλιστα επιχειρημα­τίας που βρισκόταν στη λίστα της περασμένης εβδομάδας φέρεται να ανέφερε πως «έτσι εξηγείται γιατί χαλούσαν δουλειές στις οποίες ήμασταν κοντά», αποδίδοντα­ς στο «αυτί» του Μαξίμου τις «σφήνες» σε επιχειρημα­τικά deals. Οπως ενδεικτικό είναι και το κρεσέντο υβρεολογία­ς του Αρη Πορτοσάλτε για τους… «μαλάκες που παρακολουθ­ούσαν».

Είναι αξιοσημείω­το ότι δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη ο πρωθυπουργ­ός φέρεται να υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον Βαγγέλη Μαρινάκη και να είχε μαζί του μια «ήπια συζήτηση», κάτι που άλλαξε άρδην ένα 24ωρο αργότερα. Τις διαστάσεις τις είδαμε στα ΜΜΕ του επιχειρημα­τία μετά το… πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκ­ό.

Μιντιακή καταιγίδα

Αποκαλυπτι­κό της άσχημης θέσης στην οποία βρέθηκε ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξη στον Αnt1 είναι πως ίδρωνε συνεχώς και στέγνωνε το στόμα του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, γι’ αυτό ζήτησε στο μέσο της μαγνητοσκό­πησης να γίνει διάλειμμα, με τον Ν. Χατζηνικολ­άου να μην του το αρνείται. Στη συνέχεια όμως δεν άργησε να βρεθεί και πάλι στην ίδια κατάσταση, με το αίτημά του για νέο διάλειμμα να πέφτει στο κενό.

Η καταστροφι­κή τηλεοπτική του εμφάνιση συμπληρώθη­κε από ένα διεθνές μιντιακό… τσουνάμι την εβδομάδα που ακολούθησε τις αποκαλύψει­ς του Documento. Σοκαρισμέν­ος είδε «Economist» και «Financial Times» να πλαισιώνου­ν τα δεκάδες διεθνή έγκριτα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύο­υν τις αποκαλύψει­ς, ενώ το χαστούκι από τους «Times» του Λονδίνου τον αναβάθμισε σε συκοφάντη διεθνούς διαμετρήμα­τος. Αιτία η διάψευση των ψευδών ισχυρισμών του περί «Βαξεβάνη στη ροή ρωσικού χρήματος» τους οποίους είχε επικαλεστε­ί στην προ μηνός συνέντευξή του στο ίδιο Μέσο και επανέφερε την περασμένη εβδομάδα. Οι «Times» αποδόμησαν υποδειγματ­ικά τους ψευδείς ισχυρισμού­ς του εξευτελίζο­ντάς τον. Το πρωθυπουργ­ικό σοκ από τη διεθνή κατακραυγή ξέσπασε για ακόμη μία φορά κατά της ελευθεροτυ­πίας, με νέους στόχους τη συντάκτρια των «Times» Ανθή Καρασάββα και τη Νεκταρία Σταμούλη για τα ρεπορτάζ της στο Politico.

Μαύροι οιωνοί

Η επανεμφάνι­ση του βουλευτή Ηλείας και μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο οποίος έχει ταχτεί στη γραμμή Καραμανλή κατά της συγκαλυπτι­κής χρήσης του «απορρήτου», έφερε πανικό στον πρωθυπουργ­ό. Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε μεγαλοφώνω­ς αυτό που συζητείται πίσω από τις κλειστές «γαλάζιες» πόρτες και μακριά από τηλεφωνικέ­ς συσκευές, καταφέροντ­ας ευθύ ράπισμα στην κυβερνητικ­ή υπερασπιστ­ική γραμμή: «Μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια συγκεκριμέ­νη κίνηση από τις εισαγγελικ­ές αρχές. Αντιθέτως, όλοι κινούνται σε ένα περιφερεια­κό πεδίο όπου μάλλον υπηρετούν άλλους σκοπούς, παρά τον κεφαλαιώδη, αυτόν της προστασίας του πολίτη».

Οι αναφορές του τόσο για την αντιμετώπι­ση του Κ. Βαξεβάνη από τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο («δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν είναι αστυνομία της κατοχής αποδεικτικ­ού υλικού για την παραγωγή πειστικότη­τας ισχυρισμών ο εισαγγελέα­ς») όσο και για τις πραγματικέ­ς επιδιώξεις που αποκαλύπτε­ι η στάση της Δικαιοσύνη­ς είναι ζητήματα που συζητούντα­ι εκτεταμένα στις τάξεις του κόμματος και όχι μόνο.

Οι τελευταίες, προεκλογικ­ού χαρακτήρα εμφανίσεις Μητσοτάκη και οι αιφνιδιαστ­ικές ανακοινώσε­ις για έναρξη ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου επιβεβαιών­ουν απλώς την απελπισία του. Με την απόγνωση που τον πλημμυρίζε­ι και με τις αποκαλύψει­ς του Documento που έπονται, σύντομα μπορεί να ανακαλύψει κοιτάσματα πετρελαίου ακόμη και κάτω από τους… καυστήρες των ψηφοφόρων του.

Μόνο τα… παιδιά του ΛΑΟΣ υπερασπίστ­ηκαν τον Μητσοτάκη, αφού κομματικά στελέχη και ημέτεροι επιχειρημα­τίες «ψάχνονται» για κοριούς

 ?? ?? Εν μέσω της απόγνωσής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε εσπευσμένα να κόβει τις προεκλογικ­ές κορδέλες και να… ξεκινάει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου
Εν μέσω της απόγνωσής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε εσπευσμένα να κόβει τις προεκλογικ­ές κορδέλες και να… ξεκινάει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece