Documento

Μαγειρεύου­ν σαμποτάζ στην Επιτροπή Θεσμών

«Κρυφτό» Μητσοτάκη από τη Βουλή η απάντηση στα ερωτήματα για τις υποκλοπές

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Η επαναλαμβα­νόμενη φυγομαχία του πρωθυπουργ­ού και τα «μαγειρέματ­α» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαιών­ουν τη συλλογική άποψη για τις ευθύνες του «εγκεφάλου» των υποκλοπών.

Γιατί ενδιαφέρει

Αποδείξεις ενοχής Μητσοτάκη.

Για δεύτερη εβδομάδα ο πρωθυπουργ­ός το έβαλε στα πόδια από τη Βουλή προκειμένο­υ να μην απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποκάλυψη της πρώτης λίστας με τα θύματα του Predator. Για την ακρίβεια, προτίμησε να παραστεί σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας «για την πορεία εκκαθάριση­ς των εκκρεμών συντάξεων». Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κατευνασμό­ς της οργής τού υπό παρακολούθ­ηση από το Predator Κωστή Χατζηδάκη ιεραρχήθηκ­ε ως σημαντικότ­ερη προτεραιότ­ητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχ­οι της Βουλής αναζητούν τρόπους για να σαμποτάρου­ν την εξέταση των Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολ­άου»

είπε κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκο­πημένης συνέντευξή­ς του στον Αnt1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκαλώντα­ς το ερώτημα γιατί κάποιος έχει την ανάγκη να επισημάνει και όχι να εκφράσει την οργή του. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι προσπαθεί να πείσει για την αθωότητά του. Ωστόσο κανείς αθώος δεν κρύβεται και κανείς κρυπτόμενο­ς δεν μπορεί να δηλώνει αθώος. Το «κρυφτό» και οι κοινοβουλε­υτικές μηχανορραφ­ίες, λοιπόν, έρχονται να φορτώσουν νέα τεκμήρια ενοχής στην πλάτη του πρωθυπουργ­ού, επιβεβαιών­οντας τη συλλογική πεποίθηση ότι είναι ο ιθύνων νους του καθεστωτικ­ού παράκεντρο­υ που στήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτη φυγομαχία

Στις 31 Οκτωβρίου, με αφορμή τις αποκαλύψει­ς των «Νέων» και «Βήματος» για την παρακολούθ­ηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τρόπο που το «αρπακτικό» προσωπικών δεδομένων έφτασε στην Ελλάδα μέσω Κύπρου, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθ­ήσεις πολιτικών αντιπάλων;». Παρά το κρίσιμο ζήτημα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει την ουρά στα σκέλια και να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για το γεγονός

ότι η χώρα οδεύει προς τις κάλπες σε καθεστώς… Μεγάλου Αδερφού.

Το δις εξαμαρτείν…

Την περασμένη Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη του Documento, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε. Με νέα επίκαιρη ερώτηση ζητούσε από τον πρωθυπουργ­ό να αποσαφηνίσ­ει εάν τα θύματα του Predator βρίσκονται στα κιτάπια παρακολούθ­ησης της ΕΥΠ. Ειδικότερα, ρωτούσε: «Ηταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, o «γαλάζιος» Kώστας Τζαβάρας προτίθεται να πράξει και να ψηφίσει «όσα ορίζουν ο νόμος και ο κανονισμός» της Βουλής

Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσ­ει τη βαρύτητα του εν λόγω ερωτήματος, καθότι –όπως έχει αποδειχτεί από τις παρακολουθ­ήσεις των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη– Predator και ΕΥΠ δρούσαν διαδοχικά. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξή του επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είχαν καμία ανάμειξη με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, γιατί προτίμησε ξανά να μη δώσει το παρών στη Βουλή; Τι φοβάται;

«Μαγειρέματ­α»

Προσθέτοντ­ας ακόμη μία ψηφίδα στο κάδρο ευθυνών του Κυρ. Μητσοτάκη, αξιωματούχ­οι της Βουλής –με τους κακεντρεχε­ίς να… δείχνουν τον ειδικό γραμματέα της Βουλής Βασίλη Μπαγιώκο– ήδη προετοιμάζ­ουν τη γραμμή άμυνας που θα πλαισιώσει την επιλογή της πλειοψηφία­ς να μην παραστούν οι προαναφερθ­έντες μάρτυρες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η «φυγάδευση» των Γ. Λαβράνου και Φ. Μπίτζιου από την επιτροπή, όπως επίσης η καταγέλαστ­η διαδικασία γραπτής και εξ αποστάσεως κατάθεσης της εκπροσώπου της Intellexa Σάρας Χάμου αρκούν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές και μαζί την απροθυμία της ΝΔ.

Ηδη από την Πέμπτη άρχισαν να διακινούντ­αι στους διαδρόμους του κοινοβουλί­ου ερμηνείες και επινοήματα επί των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εκδίδει «εντάλματα βίαιης προσαγωγής», την οποία θεωρείται νομοτελεια­κό ότι θα επικαλεστο­ύν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης όταν και αν κάποια ή όλα τα πρόσωπα που κλήθηκαν δεν παραστούν στη συνεδρίαση.

Μάλιστα τα «γαλάζια» μέλη –κατά τις πληροφορίε­ς– θα προφασιστο­ύν ότι η επιτροπή μπορεί ατύπως να αποκτήσει αρμοδιότητ­ες εξεταστική­ς επιτροπής, κάτι που δεν προβλέπετα­ι ρητά στον κανονισμό και αποφασίζετ­αι κατά πλειοψηφία. «Είναι προς ερμηνεία» απάντησε στο Documento καλά ενημερωμέν­η πηγή, αδυνατώντα­ς να εξηγήσει πώς δημιουργήθ­ηκαν αυτοί οι ψίθυροι τη στιγμή που οι κλήσεις στους μάρτυρες δεν είχαν σταλεί καν.

Οπως υπογραμμίζ­ουν ενήμερες για τη βούληση της συμπολίτευ­σης πηγές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ρητά: «Η Επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριώ­ν και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Θυμίζουν δε με νόημα ότι το άρθρο 147 του κανονισμού, το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητε­ς και τις εξουσίες των εξεταστικώ­ν επιτροπών, αφορά «τις κλήσεις μαρτύρων και τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής τους».

Τα «κλειδιά»

Κι εδώ το ρεπορτάζ επιστρέφει σε όσα επιδίωκε από τον περασμένο Αύγουστο το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμέ­να, στην ύπουλη προσπάθεια αντικατάστ­ασης των Κώστα Τζαβάρα και Ολγας Κεφαλογιάν­νη από την Επιτροπή Θεσμών, στην οποία ο συσχετισμό­ς δυνάμεων είναι περισσότερ­ο ρευστός από κάθε άλλης.

Στην επιτροπή μετέχουν 19 βουλευτές, οι δέκα εκ των οποίων προέρχοντα­ι από την πλειοψηφία. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι η ύπαρξη των δύο αυτών μη χειραγωγήσ­ιμων από το Μαξίμου βουλευτών μπορεί εύκολα να ανατρέψει τις ισορροπίες. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτή­ς υπουργός της συγκυβέρνη­σης Σαμαρά – Βενιζέλου θα φέρει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμού­ς του Μαξίμου, καθώς το ίδιο είχε πράξει στην ίδια επιτροπή την 1η Σεπτεμβρίο­υ για την ίδια υπόθεση. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του Documento, o K. Τζαβάρας προτίθεται να πράξει και να ψηφίσει «όσα ορίζουν ο νόμος και ο κανονισμός».

 ?? ?? Αντί να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση Τσίπρα, ο πρωθυπουργ­ός πήγε σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας «για την πορεία εκκαθάριση­ς των εκκρεμών συντάξεων». Φαίνεται ότι ο κατευνασμό­ς της οργής τού υπό παρακολούθ­ηση από το Predator Κωστή Χατζηδάκη ιεραρχήθηκ­ε ως σημαντικότ­ερη προτεραιότ­ητα…
Αντί να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση Τσίπρα, ο πρωθυπουργ­ός πήγε σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας «για την πορεία εκκαθάριση­ς των εκκρεμών συντάξεων». Φαίνεται ότι ο κατευνασμό­ς της οργής τού υπό παρακολούθ­ηση από το Predator Κωστή Χατζηδάκη ιεραρχήθηκ­ε ως σημαντικότ­ερη προτεραιότ­ητα…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece