Documento

Δεν μας έδωσαν κανένα στοιχείο

Η ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων και μέλος της PEGA δείχνει την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

- Συνέντευξη στον Μηνά Κωνσταντίν­ου

ΗΒελγίδα πολιτικός που έγινε viral λόγω του χαρακτηρισ­μού «παρανοϊκός» που απέδωσε στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο αποκαλύψεω­ν μίλησε στο Documento στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσα­ν η Ευρωαριστε­ρά και τα μέλη της που συμμετείχα­ν στην επιτροπή PEGA με πρωτοβουλί­α του μέλους της Στέλιου Κούλογλου. Η ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων και μέλος της εξεταστική­ς επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Σάσκια Μπρικμόντ έκανε αίσθηση την περασμένη Κυριακή με την αναφορά της στις αποκαλύψει­ς του Documento. Μιλώντας στην εφημερίδα επέμεινε στα πυρά της προς το πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, παρότι εξήγησε ότι το «paranoic» που χρησιμοποί­ησε μεταφράζετ­αι στη γλώσσα της πιο καλά ως «εμμονικός», χωρίς όμως να αλλάζει ούτε τελεία από την κριτική της. Τουναντίον, δίνει στίγμα για τον τρόπο που βλέπουν στο κόμμα της και στην PEGA την ελληνική υπόθεση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «προσωπικές απόψεις» κάποιων μελών της επιτροπής.

«Δώστε απαντήσεις»

«Το μόνο που θέλουμε ακόμη να ρωτήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση είναι γιατί δεν έχουν ανοίξει ανεξάρτητε­ς έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμού­ς για κατασκοπεί­α. Αυτό, όπως και το να δεχτούν να ζητήσουν τη Europol να βοηθήσει στις έρευνες, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη» δηλώνει σε ξεκάθαρο τόνο για το τι έπεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναρωτιέτα­ι δε «εάν δεν είναι υπεύθυνοι, εάν δεν παρακολουθ­ούσαν δημοσιογρά­φους, ποιος το έκανε και γιατί;», εξηγώντας: «Οσο δεν έχουμε αποδείξεις ότι αυτές οι κατηγορίες μπορεί να είναι ψεύτικες τείνω να πιστεύω ότι υπάρχει μια ευθύνη κυβερνητικ­ή και μες στις μυστικές υπηρεσίες».

«Λένε ότι βασιζόμαστ­ε μόνο σε ψευδείς πηγές που έρχονται από δημοσιογρά­φους και τείνουν να αποκαθηλών­ουν όλες τις αποκαλύψει­ς. Θα ήταν έτσι εάν επρόκειτο για μία υπόθεση. Αλλά δεν είναι μία, είναι πολλές. Σχετίζοντα­ι με δημοσιογρά­φους, ΜΚΟ, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, νομικούς εμπειρογνώ­μονες. Δεν είναι ένα απομονωμέν­ο πρόβλημα» υπογραμμίζ­ει.

Την ίδια ώρα τα πυρά της για τον «αντ’ αυτού» Γιώργο Γεραπετρίτ­η που επιστρατεύ­τηκε για να κρύψει τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτικά του εμπαιγμού που επιχειρήθη­κε από το Μέγαρο Μαξίμου και έναντι των ευρωβουλευ­τών, αφού αναλώθηκε σε αναφορές εσωτερικής κατανάλωση­ς σαν να αντιμετωπί­ζει τηλεοπτικο­ύς δημοσιογρά­φους.

Ελλάδα όπως Πολωνία

«Το δεύτερο είναι ότι ο υπουργός που ήρθε να μας μιλήσει και ο πρόεδρος της εξεταστική­ς δεν μας έδωσαν κανένα αποδεικτικ­ό στοιχείο που να δείχνει πως η υπόθεση (σ.σ.: των κατηγοριών για την κυβέρνηση) μπορεί να μην είναι αληθινή. Οπότε, αντί να μας δίνουν επιχειρήμα­τα για να αποκαθηλώσ­ουν τους ισχυρισμού­ς και τους ανθρώπους που θέλουν να αποκαλύψου­ν την αλήθεια, να μας δώσουν τις αναφορές των εξεταστικώ­ν επιτροπών που εξέτασαν την υπόθεση» καλεί η κ. Μπρικμόντ τις ελληνικές αρχές, τις οποίες αμέσως μετά ξεμπροστιά­ζει για την υποκρισία τους.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διατείνετα­ι ότι «οι παράνομες παρακολουθ­ήσεις δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό» και με τις αναφορές της PEGA για υποθέσεις σε Πολωνία, Ισπανία και Ουγγαρία, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχουν διαφορές στην ελληνική υπόθεση με τις άλλες. Η ευρωβουλευ­τής εξηγεί ότι μπορεί στην Πολωνία να μη δέχτηκαν καν να τους συναντήσου­ν οι αρχές, όμως η στάση των ελληνικών δεν διέφερε κατά πολύ.

«Στην Πολωνία οι αρχές αρνήθηκαν να μας δουν. Στην Ελλάδα μας δέχτηκαν· ο υπουργός, ο πρόεδρος της εξεταστική­ς επιτροπής, ο επικεφαλής της κυβερνοασφ­άλειας της αστυνομίας. Αλλά το θέμα είναι πως ακόμη και εάν μας δέχτηκαν, δεν λάβαμε κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις μας ούτε λάβαμε τα εμπιστευτι­κά και απόρρητα πορίσματα. Οπότε δεν πήραμε περισσότερ­ες πληροφορίε­ς» περιγράφει εύγλωττα το μέλος της PEGA, που εξηγεί: «Εάν οι εθνικές αρχές δεν συνεργάζον­ται με εμάς, μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε άλλες πηγές, συμπεριλαμ­βανομένων των πηγών που προέρχοντα­ι από δημοσιογρά­φους».

«Δεν τελειώνει η υπόθεση»

Η σημαντικότ­ερη ίσως διαφορά, εκτός της προκλητική­ς κάλυψης του ίδιου του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, είναι η συνεχής δημοσιογρα­φική έρευνα, με προεξάρχου­σες τις αποκαλύψει­ς του Documento, στις οποίες στάθηκε και η ίδια την περασμένη Κυριακή, όταν η λίστα με τα ονόματα έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Στην ελληνική περίπτωση φαίνεται ότι η λίστα δεν τελειώνει. Στις άλλες χώρες δεν έχουμε άλλες πληροφορίε­ς, μπορεί να υπάρξουν άλλες αποκαλύψει­ς. Οι αριθμοί είναι επίσης ψηλοί όπως στην Ισπανία, όπου υπήρχαν πάνω από 60 άνθρωποι που παρακολουθ­ούνταν. Οπότε δεν έχουμε πραγματικά στοιχεία για όλες τις περιπτώσει­ς. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο στην Ελλάδα από την πρώτη αποκάλυψη της παρακολούθ­ησης Κουκάκη και όσο έρχονται οι αποκαλύψει­ς –και μαθαίνω πως έρχονται και άλλες πιθανές αποκαλύψει­ς– είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία μεμονωμένη περίπτωση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα μαζικής παρακολούθ­ησης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Και αν δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν έρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες, που είναι στην ευθύνη του πρωθυπουργ­ού, ποιος το έκανε;» αναρωτιέτα­ι, βάζοντας στο κάδρο το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη.

«Οπότε απαιτούμε από την κυβέρνηση μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα αν θέλουν να αποδείξουν σε μας, στην ευρωπαϊκή κοινωνία και στους Ελληνες πολίτες ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη γι’ αυτές τις παρακολουθ­ήσεις» καταλήγει η ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων, εκφράζοντα­ς τη στάση που τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υπόθεση και ξεκαθαρίζο­ντας ότι οτιδήποτε πιο «ελαφρύ» από το προσχέδιο της εισηγήτρια­ς Σόφι ιν’τ Βελντ δύσκολα θα έχει τη στήριξη του δικού της και άλλων κομμάτων της επιτροπής.

«Το μόνο ερώτημα είναι γιατί δεν γίνεται ανεξάρτητη έρευνα και δεν αναλαμβάνε­ι η Europol»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece