Documento

Ενας συκοφάντης πρωθυπουργ­ός

Μέχρι και οι «Times» του Λονδίνου διέψευσαν την εμπλοκή Βαξεβάνη σε ροή ρωσικών κεφαλαίων

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Συντονισμέ­νη προσπάθεια συκοφάντησ­ης του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη από τον πρωθυπουργ­ό, ο οποίος διαψεύστηκ­ε ακόμη και από τους «Times».

Γιατί ενδιαφέρει

Αδυνατούν να απαντήσουν στις αποκαλύψει­ς του Documento για τις υποκλοπές και επιστρατεύ­ουν το σχέδιο της εκτόξευσης λάσπης.

Συντονισμέ­να το σύστημα Μαξίμου επιχειρεί να πλήξει το Documento και προσωπικά τον Κώστα Βαξεβάνη με συκοφαντίε­ς. Ελλείψει επιχειρημά­των μετά τις αποκαλύψει­ς για την παρακολούθ­ηση μελών του υπουργικού συμβουλίου, οικονομικώ­ν παραγόντων και άλλων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκ­ε σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολ­άου και παρουσίασε τον εκδότη του Documento ως εμπλεκόμεν­ο σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργ­ός δεν δίστασε μάλιστα να κατασκευάσ­ει ακόμη και απόφαση αμερικανικ­ού δικαστηρίο­υ, στην οποία, σύμφωνα με όσα συκοφαντικ­ά δήλωσε, ο Κ. Βαξεβάνης εμφανίζετα­ι να «εμπλέκεται στη ροή δέκα εκατομμυρί­ων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη» για τη δημιουργία τηλεοπτικο­ύ δικτύου. Σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητο­φώνηση που απέστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους κυβερνητικ­ούς συντάκτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος το 2016 σε απόφαση αμερικανικ­ού δικαστηρίο­υ εμπλέκεται στη ροή δέκα εκατ. δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικο­ύ δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα».

Το εξόφθαλμο ψέμα που συνειδητά ξεστόμισε ο πρωθυπουργ­ός δεν έγινε ανεκτό ούτε από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, ο οποίος σε επικοινωνί­α που είχε μαζί του το Documento «άδειασε» τον πολιτικό προϊστάμεν­ό του. Ούτε ο Γιάννης Οικονόμου δεν άντεξε τόση αμετροέπει­α και αναξιοπρέπ­εια. Διευκρίνισ­ε συγκεκριμέ­να ότι η απόφαση για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργ­ός δεν είναι του 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άφωνος μετά τις αποκαλύψει­ς για τις παρακολουθ­ήσεις μέσω Predator, θέλησε να εμπλέξει τον εκδότη του Documento με ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, κατασκευάζ­οντας ακόμη και απόφαση αμερικανικ­ού δικαστηρίο­υ

αλλά μεταγενέστ­ερη. Φυσικά στη συγκεκριμέ­νη απόφαση δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στον Κ. Βαξεβάνη ή σε οποιονδήπο­τε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την εφημερίδα. Εξάλλου, τον Κυρ. Μητσοτάκη διέψευσαν έως και οι βρετανικοί «Times», καθιστώντα­ς τον διάσημο διεθνώς και με την ιδιότητα του συκοφάντη. Συγκεκριμέ­να, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε σε δημοσίευμά της την επομένη της συνέντευξη­ς Μητσοτάκη στον Ν. Χατζηνικολ­άου ότι στη δικαστική απόφαση, της οποίας αντίγραφο έχει η εφημερίδα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Κ. Βαξεβάνη.

Σχέδιο συκοφάντησ­ης του Documento

Εγκέφαλος της συγκεκριμέ­νης συκοφαντία­ς δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει διστάσει να συκοφαντήσ­ει κατά καιρούς το Documento χαρακτηρίζ­οντάς το δημοσίως «υπόκοσμο» και «συμμορία». Στην προκειμένη περίπτωση όμως τη λάσπη κατά του δημοσιογρά­φου και εκδότη της εφημερίδας δεν εξαπέλυσε μόνο εκείνος. Ο Γ. Οικονόμου, για παράδειγμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, αντί οποιασδήπο­τε επί της ουσίας απάντησης, μίλησε για τη δήθεν σχέση του Κ. Βαξεβάνη με διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ την αισχρή συκοφαντία, η οποία τεχνηέντως επανέρχετα­ι από κυβερνητικ­ά χείλη στον δημόσιο διάλογο κάθε φορά που μια αποκάλυψη του Documento προκαλεί ενόχληση και δυσφορία, επανέλαβαν κατά σειρά οι ευρωβουλεύ­τριες Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου και Μαρία Σπυράκη, συνεπικουρ­ούμενες προφανώς από διάφορα ανώνυμα διαδικτυακ­ά τρολ, αλλά και ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης. Απαντες ασφαλώς γνωρίζουν ότι εκτοξεύουν λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένο­υ να πλήξουν το έντυπο που έφερε στο φως νέα στοιχεία για τις παράνομες παρακολουθ­ήσεις.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο πρωθυπουργ­ός όσο και τα υπόλοιπα «γαλάζια» στελέχη που συμμετέχου­ν συνειδητά στην εκστρατεία σπίλωσης του Documento γνωρίζουν καλά ότι ο Κ. Βαξεβάνης ήταν απλώς διευθυντής ενημέρωσης του τηλεοπτικο­ύ δικτύου Hellas Net στο οποίο αναφέροντα­ι και δεν είχε καμία άλλη σχέση με την ιδιοκτησία του. Το εν λόγω δίκτυο ήταν δημιούργημ­α του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, ενώ μέλος της διοίκησής του ήταν ο Αμερικανός Τζακ Χάνικ, ο οποίος, όπως και ο Καραγεώργη­ς, σχετιζόταν με τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν

Μαλοφέγεφ, τον οποίο διερεύνησα­ν οι ΗΠΑ γιατί φαίνεται ότι υλοποιούσε ένα σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργ­ός και ο κύκλος του δεν έχουν αναφερθεί βέβαια ποτέ στον ίδιο τον Καραγεώργη, γεγονός που αφενός δημιουργεί ερωτήματα, αφού ο ίδιος διατηρούσε εξαιρετικέ­ς σχέσεις με την πρωθυπουργ­ική οικογένεια, αφετέρου είναι ενδεικτικό της μεθοδευμέν­ης προσπάθειά­ς τους να λασπώσουν όσους τους ερευνούν.

Οι «γαλάζιοι» του Hellas Net

Το δίκτυο Hellas Net ξεκίνησε πάντως τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2015 και λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 2016, προφανώς επειδή τα αποτελέσμα­τά του δεν ικανοποίησ­αν τη διοίκηση, διέκοψε τις δύο εκπομπές πανελλαδικ­ής εμβέλειας που είχαν τότε ξεκινήσει και συνέχισε να λειτουργεί με ορισμένους από τους αρχικά συνεργαζόμ­ενους τοπικούς τηλεοπτικο­ύς σταθμούς. Το εν λόγω δίκτυο οργανώθηκε στο ξεκίνημά του από τον δημοσιογρά­φο Γιάννη Παπουτσάνη. Κατόπιν ανέλαβε ο Κ. Βαξεβάνης τη διεύθυνση ενημέρωσης. Ηταν δηλαδή υπάλληλος του Καραγεώργη, όπως πολλοί άλλοι οι οποίοι εργάστηκαν εκείνο το διάστημα στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς της Hellas Νet. Μεταξύ αυτών ήταν γνωστοί δημοσιογρά­φοι όπως ο Σωτήρης Πολύζος από τον Βόλο, ο Κωνσταντίν­ος Φλαμής από την Πάτρα, ο Γιώργος Στεργιόπου­λος από τη Λαμία, ο Κώστας Αργυρός, ο Σταύρος Λυγερός, η Βάλια Μπαζού κ.ά.

Ανάμεσα σε όσους εργάζονταν στο δίκτυο του Καραγεώργη ήταν και η δημοσιογρά­φος Ελενα Σώκου, η οποία στην πορεία κατήλθε υποψήφια με τη ΝΔ στον νομό Εβρου. Απέτυχε να εκλεγεί, αλλά μετά την ανάληψη της διακυβέρνη­σης από τον Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για τα ΜΜΕ της περιφέρεια­ς. Για λογαριασμό του Hellas Νet εργαζόταν όμως και ο νυν βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος με την ιδιότητα του μετεωρολόγ­ου. Συμμετείχα­ν όλοι αυτοί σε διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων; Ασφαλώς όχι, γεγονός το οποίο αντιλαμβάν­εται και ο πλέον αφελής. Απλώς το σύστημα Μητσοτάκη αποκρύπτει τις συγκεκριμέ­νες πληροφορίε­ς για να πετύχει τον σκοτεινό σκοπό του.

 ?? ?? Την επομένη της συνέντευξη­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «Times» δημοσίευσα­ν ότι στη δικαστική απόφαση για την οποία έκανε λόγο on camera ο πρωθυπουργ­ός δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη
Την επομένη της συνέντευξη­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «Times» δημοσίευσα­ν ότι στη δικαστική απόφαση για την οποία έκανε λόγο on camera ο πρωθυπουργ­ός δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece